in

[Συνέντευξη Alterthess] Lynn Boylan, Ευρωβουλεύτρια Sinn Fein: Έρχονται δύο ενδιαφέροντα χρόνια για την Ευρώπη

[Συνέντευξη Alterthess] Lynn Boylan, Ευρωβουλεύτρια Sinn Fein: Έρχονται δύο ενδιαφέροντα χρόνια για την Ευρώπη

Με αφορμή τον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού η Ιρλανδή ευρωβουλεύτρια του Sinn Fein Lynn Boylan επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη. Συναντηθήκαμε στο Δημαρχείο της πόλης και κουβεντιάσαμε για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, την Ιρλανδία αλλά και την Ελλάδα. 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μπακιρτζή

Η Lynn Boylan βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα για το νερό σε μια συζήτηση που αφορά και την Ιρλανδία.

“Είναι ενδιαφέρον το τι συνέβη με το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη”, μου λέει και περιγράφει πως στην χώρα της ένα με ενάμισι χρόνο νωρίτερα κανένας δεν πίστευε όσα θα ακολουθούσαν.

Στην Ιρλανδία τα έξοδα για το νερό ενσωματώνονταν στη φορολογία όμως τον τελευταίο χρόνο στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας η κεντροδεξιά κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο χρέωσης του νερού και προώθησε την εγκατάσταση μετρητών και την έκδοση λογαριασμών με την ίδρυση μίας ημικρατικής εταιρείας νερού. Από τότε μέχρι σήμερα ένα τεράστιο κίνημα αντίστασης έχει δημιουργηθεί στην Ιρλανδία με το νερό να αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα μέτρα λιτότητας.

Μάλιστα εκφράζει το φόβο πως με τον τρόπο που σχεδιάστηκε το νέο μοντέλο για τη διαχείριση του νερού διευκολύνεται ενδεχόμενη πώλησή του στο μέλλον.

“Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις ότι στην πραγματικότητα μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι κάποια χρόνια μπροστά και προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση”, μου λέει και προσθέτει πως “είναι πολύ ενδιαφέρον από τη πλευρά μας να δούμε τι συνέβη στις άλλες χώρες. 

“Ένα μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίoυ, από το κυβερνών κόμμα μιλώντας στο εθνικό ραδιόφωνο και στην τηλεόραση είπε πως το να κάνουμε δημοψήφισμα για την ιδιοκτησία του νερού θα είναι παράξενο”, λέει χαρακτηριστικά προσπαθώντας να μου περιγράψει σε ποιο σημείο βρίσκεται η συζήτηση για το νερό σήμερα στην Ιρλανδία.

“Για αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι στη Θεσσαλονίκη, την Ιταλία ακόμα και το Βερολίνο το δημοψήφισμα αφορούσε την ιδιοκτησία του νερού”, προσέθεσε. 

Το κίνημα του νερού ζητά την απόσυρση του νέου τρόπου διαχείρισης καθώς και την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της χώρας της πρόβλεψης για δημόσια ιδιοκτησία της εταιρείας που διαχειρίζεται το νερό.

Μήνυμα ελπίδας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα

Αλλάζοντας λίγο την κουβέντα μιας και η συζήτηση μας έγινε τις ημέρες που η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε πυρετό διαπραγματεύσεων την ρωτώ τι πιστεύει για την νέα ελληνική κυβέρνηση και το τοπίο που διαμορφώνεται.

“Πιστεύω πως όταν έγιναν οι εκλογές τον Ιανουάριο έδωσαν μεγάλη ελπίδα. Στην Ιρλανδία έδωσαν ελπίδα και ενθουσιασμό με τη πλειοψηφία του κόσμου να είναι θετικοί”, μου απαντά. 

“Ήμασταν αισιόδοξοι και νομίζω πως ότι έχουμε δει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να σηκωθούν όρθιοι” προσθέτει. 

“Στην Ιρλανδία έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε την Άγκελα Μέρκελ να “κανακεύει” την κυβέρνηση μας και να μας λένε ότι είμαστε η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα. Για αυτό είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε τους ανθρώπους να συζητούν και να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, υπογραμμίζει. 

Η Ιρλανδία το 2010 μπήκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ τρία χρόνια μετά το 2013 η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από το Μνημόνιο. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το success story του προγράμματος προσαρμογής μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών καθώς τα πρώτα χρόνια δεν υπήρξαν δυναμικές αντιδράσεις και η εφαρμογή σκληρών μέτρων προχώρησε γρήγορα. Όμως από το 2013 και έπειτα παρά την έξοδο από το μνημόνιο η λιτότητα συνεχίζεται, όπως και οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές που έχουν πλήξει τα κατώτερα και μεσαία στρώματα, όπως και τους νέους. Το ποτήρι για τους Ιρλανδούς ξεχείλισε με το θέμα του νερού, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Για μια πανευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος

“Νομίζω πως τώρα είμαστε πολύ ανήσυχοι για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα εξαιτίας της πίεσης που δέχεται και υπάρχει πολύς θυμός για το πως ο υπουργός των Οικονομικών μας ήταν από τους πρώτους που είπαν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος και συνδιάσκεψη για το χρέος”, λέει η Boylan. 

“Οι Ιρλανδοί αναρωτιούνται πως θα μπορούσε να ήταν πολιτικά καλό το να μην έχεις μία συμφωνία για το χρέος. Ακόμα και αν ήμαστε σε μια περίοδο αποκατάστασης σίγουρα η συμφωνία για απομείωση του χρέους, θα μπορούσε να είναι μόνο μια θετική εξέλιξη για την Ιρλανδία”, μου εξηγεί και υπογραμμίζει πως αυτό γίνεται παρά την επιχείρηση του Ιρλανδού πρωθυπουργού να πείσει για το αντίθετο καθώς προσπαθεί να υπερασπιστεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μια τέτοια λύση για την χώρα πριν πέντε χρόνια.

“Αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη στην Ιρλανδία”, μου λέει και αναλύει τον ρόλο των ΜΜΕ τα οποία επιχειρούν να παρουσιάσουν μία εικόνα πως “σηκώθηκαν από τους καναπέδες τους αλλά στο τέλος δεν άλλαξε τίποτα” σε αντίθεση με τις πλούσιες συζητήσεις και τις πληροφορίες που διακινούνται μέσω των social media.

Σήμερα το Sinn Fein είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις ενώ η κατάσταση στην Ιρλανδία θυμίζει την Ελλάδα.

“Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι απογοητευμένοι με την πολιτική. Στο παρελθόν είχαμε δύο κόμματα τα οποία  εναλλάσσονταν στην εξουσία. Ήταν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Συγκρούστηκαν στον Εμφύλιο Πόλεμο και αυτό είναι το μόνο που διαφωνούν”, περιγράφει και προσθέτει: “Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι επιθυμούν ένα εναλλακτικό πολιτικό σύστημα”.

“Αυτό είναι που προσπαθεί να κάνει το Sinn Fein. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους ότι είμαστε με ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα και ότι θέλουμε να τελειώσουμε με την διαφθορά, την χρόνια έλλειψη διαφάνειας και την έλλειψη δικαιοσύνης”, υπογραμμίζει και προσθέτει: “Δεν είναι εύκολο επειδή οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους πολιτικούς μέχρι κάποιος να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πολιτική με διαφορετικό τρόπο”. 

Ενδιαφέροντα χρόνια για την Ευρώπη

Την ρωτάω αν πιστεύει πως θα υπαρξουν αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο.

“Πιστεύω πως τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ ενδιαφέροντα για την Ευρώπη με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και στην Βρετανία με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ευρώπη και την επιρροή που θα έχει αυτό στη Σκωτία, στη Βόρεια Ιρλανδία και μια κουβέντα που θα ανοίξουν αυτές οι εξελίξεις”, απαντά.

“Τα επόμενα δύο χρόνια στην Ευρώπη θα είναι πιο ενδιαφέροντα”, επαναλαμβάνει η Lynn Boylan και εξηγεί πως όλα βασίζονται σε μια προσπάθεια για αλλαγή κατεύθυνσης αλλά υπογραμμίζει “μέχρι να έχουμε περισσότερες κυβερνήσεις όπως η ελληνική κυβέρνηση όλοι θα μιλάνε με τον ίδιο τρόπο και  θα είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε το υπάρχον σύστημα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαπραγμάτευση, δημοκρατικό καθήκον και κοινωνική καινοτομία. Του Α. Καρίτζη

48ωρη απεργία των εργαζομένων της Πολιτικής Αεροπορίας