Το Σύνδρομο της Άνοιξης

Το Σύνδρομο της  Άνοιξης

Γιατροσόφια, μυστικά μαγειρικής, εναλλακτικές συμβουλές γυμναστικής, διατροφής αλλά και περιποίησης συνθέτουν το παζλ της στήλης «Την υγειά μας να’ χουμε» που εγκαινιάζει το alterthess.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μυστικά ομορφιάς και υγείας που μας αποκαλύπτουν μεγαλύτεροι σε ηλικία, συμβουλές διατροφής και γυμναστικής που μας προσφέρουν ειδικοί αλλά και όλα όσα μοιράζονται μαζί μας άνθρωποι που η βελτίωση της υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής αποτελούν το βασικό τους μέλημα.

Το Σύνδρομο της  Άνοιξης

Η άνοιξη, μπαίνει δειλά  και δεν φέρνει μόνο τον ήλιο και τις  παπαρούνες. Γι’ αυτό αν αυτές τις μέρες, ξυπνήστε κουρασμένοι, νευρικοί και κακόκεφοι, δεν φταίτε εσείς, ούτε ο κακός  χαρακτήρας σας. Είναι παιχνιδάκια της άνοιξης ή καλύτερα, το ανεξήγητο σύνδρομο του λήθαργου ή σύνδρομο της άνοιξης.  Ένα σύνδρομο  που φέρνει σε πολλούς, υπνηλία, κόπωση, κακή διάθεση, ευερεθιστότητα.

Πολλές μελέτες απέδειξαν ότι το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη, προκαλεί περισσότερες αδιαθεσίες και από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματα είναι: Ατονία, αύξηση του επιπέδου της ευερεθιστότητας, μείωση της ικανότητας της συγκέντρωσης, κατάθλιψη.

Οι βασικές αιτίες αυτών των ενοχλήσεων, είναι η συσσωρευμένη κόπωση του χειμώνα, οι συνεχείς αλλαγές της θερμοκρασίας, που εξασθενούν  τις άμυνες του οργανισμού, και τέλος, η κακή διατροφή. Εάν δεν προσέξουμε  αυτά τα συμπτώματα, κινδυνεύουμε να τα σέρνουμε για καιρό.

Υπάρχουν όμως τρόποι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν- την όχι ευχάριστη κατάσταση, βοηθώντας τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί και να βγάλει όλη την συσσωρευμένη και εγκλωβισμένη ενέργεια του.

Τι κάνουμε λοιπόν; Βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας, ξεκλέβουμε χρόνο και τον αφιερώνουμε σε κάτι που μας αρέσει… Κάνουμε καθημερινά μία ελαφριά φυσική άσκηση. Ένα 30λεπτο βάδισμα είναι αρκετό, για να διώξουμε την υπερένταση. Μολονότι η μέρα μεγαλώνει, δεν πρέπει να παραμελήσουμε  τον  ύπνο και την ξεκούραση. Την άνοιξη είναι απαραίτητη η ισορροπία στην ζωή μας, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου. Μήνες καθιστικής ζωής, με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες, μα φτωχή σε λαχανικά, συσσώρευσαν τοξίνες στο οργανισμό. Τώρα ο οργανισμός πρέπει να επανέλθει. Το ήπαρ  με τις σημαντικές λειτουργίες του, αναλαμβάνει να αποδομήσει τις τοξίνες, ώστε να αποβληθούν εύκολα από τα νεφρά.

Η σωστή διατροφή είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, για να βοηθήσει τα βασικά όργανα απέκκρισης (ήπαρ , νεφρά ) να κάνουν ένα εσωτερικό καθαρισμό. Μετά τις υπερβολές του χειμώνα, ξεκινάμε να τρώμε ελαφριά, εγκαταλείποντας τα λιπαρά (κρέατα ,τυριά ,αλλαντικά), και τα γλυκά. Για να κάνουμε μία διατροφή αποτοξινωτική ,απευθυνόμαστε στη φύση. Τα  δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν ίνες, βοηθάνε  πολύ στην πέψη και σε ένα γρήγορο πέρασμα των τροφών από το έντερο, μειώνοντας τον χρόνο παραμονής ανεπιθύμητων ουσιών στον οργανισμό. Τα λαχανικά απαραίτητα και βασικά στην διατροφή μας. Σπανάκι (πλούσιο σε φολικό οξύ,σίδηρο, μαγνήσιο), μπρόκολο και κουνουπίδι (πλούσια σε χρώμιο  και σε μία ουσία που ονομάζεται glucosinolate, που συνεισφέρει στην παραγωγή ενζύμων στο συκώτι, που  βοηθούν στην αποβολή των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών), μπιζέλια (βιταμίνη Β1 που καταπολεμά την κόπωση). Η αγγινάρα έχει δράση διουρητική, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στην χολή, βοηθάει στην αποβολή της χοληστερίνης από το συκώτι, την αποβολή των ουρικών οξέων που προέρχονται από πρωτεΐνες και η συσσώρευση τους προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις. Τα κόκκινα φρούτα της άνοιξης (φράουλες ,κερασια) , τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης,τα όσπρια,τα καρύδια,το ελαιόλαδο, όλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C,E, και β καροτένιο, απαραίτητα για να προστατεύσουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών, που προκλήθηκαν από την υπερβολή των χειμωνιάτικων λιπαρών,που ακόμη κυκλοφορούν στον οργανισμό μας.

Για να πετύχουμε την αποτοξινωτική δράση και να μειώσουμε την παρακράτηση των υγρών που οφείλεται στις τοξίνες, πίνουμε 2 λίτρα υγρά  την ημέρα, μειώνουμε το αλάτι και ακολουθούμε μία αποτοξινωτική διατροφή , που δεν πρέπει να  κουράζει τον οργανισμό. Δεν παραλείπουμε γεύματα γιατί  θα αισθανόμαστε περισσότερο κατατονικοί,αντίθετα τρώμε περισσότερες φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.. Ένα ποτήρι γάλα το πρωί με δημητριακά ,ή ένα γιαούρτι με ένα φυσικό χυμό, ένα φρούτο   ή λίγα αμύγδαλα ή ένα καρότο  ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό. Το μεσημέρι στήθος κοτόπουλο ή ψάρι  με  μπρόκολο ή κουνουπίδι, το απόγευμα κάτι ανάλογο με το δεκατιανό, και το βράδυ σούπα με λαχανικά, ή ρύζι με σαλάτα. Σίγουρα, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ίνες, όχι μόνο κάνουν καλό στην υγεία μας,αλλά βοηθάνε και την ψυχική μας κατάσταση, ακόμη κι όταν η άνοιξη μας προκαλεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Τελευταίες παραστάσεις για την «Άλκηστη» στο «Ακτίς Αελίου»