Στρατιωτικές δυνάμεις στέλνει ο Ραχόι στην Καταλονία για ενίσχυση της Εθνοφρουράς

Στρατιωτικές δυνάμεις στέλνει στην Καταλονία ο Ραχόι μία μέρα μετά από την μεγάλη γενική απεργία των συνδικάτων, για την "επιμελητειακή" ενίσχυση των δυνάμεων της κρατικής ασφάλειας. 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα El confindecial το απόγευμα της Τρίτης και έχει στόχο την παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στην Πολιτική Φρουρά και την Εθνική Αστυνομία. Τα μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων είχαν ενημερωθεί πριν από μια εβδομάδα να βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση.

Μεταξύ των μονάδων του στρατού που μεταφέρθηκαν είναι η ομάδα 41 της Logistic Support (AALOG 41) με έδρα τους την βάση του San Jorge της πρωτεύουσας της Αραγονίας. Τα στρατεύματα  έχουν σταθμεύσει στο στρατόπεδο της Santa Eulalia de Sant Boi de Llobregat, λίγα μίλια από τη Βαρκελώνη.

Η ομάδα 41 έχει στο παρελθόν επιχειρήσει μαζί με άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Ιράκ, το Λίβανο και το Αφγανιστάν.

Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ περίπου 150 μέλη της Εθνοφρουράς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη Calella τη Δευτέρα μετά από διαμαρτυρία των ντόπιων για την αστυνομική βαρβαρότητα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που είχε απαγορευτεί από τη Μαδρίτη .

Ο Monserrat Candini, ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε σε μια ομάδα 500 διαδηλωτών: "Δεν θέλουμε τα ξενοδοχεία στην Calella να είναι στρατώνες".

Η αποστολή της επιμελητειακής ενίσχυσης δείχνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Μαδρίτης δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από την περιοχή, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος τις έχει χαρακτηρίσει «στρατό κατοχής».

Οι Βρυξέλλες υπερασπίζονται την χρήση βίας ενάντια στο δημοψήφισμα

"Η κατ` αναλογία χρήση της βίας από την ισπανική κυβέρνηση στην Καταλονία ήταν απαραίτητη για την τήρηση του κράτους δικαίου", δήλωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μια συζήτηση για την κρίση στην Καταλονία, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Frans Timmermans, συντάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο με την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Ο Timmermans καταδίκασε την προσπάθεια διεξαγωγής δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας ως παραβίαση του ισπανικού συντάγματος και ως εκ τούτου ως απειλή για το κράτος δικαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.