in ,

Στους δρόμους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική της λιτότητας, της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων προστίμων καθώς και στην διάλυση του κοινωνικού ιστού και την συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 27 Νοεμβρίου, η ΓΣΕΒΕΕ διοργανώνει το διάστημα αυτό συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μία σειρά πόλεων. Σήμερα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου το πρωί οι μικρομεσαίες επιχειρηματίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά.

Οι επαγγελματίες απαιτούν:

1) Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ
2) Απαλλαγή των βιοτεχνικών επιχειρήσεων  από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, όπως ίσχυε και για το  ΕΕΤΗΔΕ με το νόμο 4021/2011
3) Διαγραφή μέρους των χρεών με ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες διαβίωσης και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δανειοληπτών
4) κατάργηση του ΚΕΑΟ
5) Σταμάτημα των κατασχέσεων και  πλειστηριασμών. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης
6) Αποποινικοποίηση των οφειλών, ίση μεταχείριση των ΕΒΕ με άλλες επαγγελματικές ομάδες που δεν διώκονται ποινικά για οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία
7) πρόσβαση όλων των επαγγελματιών στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξαρτήτως οφειλών
8) πάγωμα των παλιών ασφαλιστικών εισφορών
9) Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική

ΓΣΕΒΕΕ: Απαισιόδοξες οι προοπτικές για την πραγματική οικονομία και τις ΜμΕ

«Οι προοπτικές για την πραγματική οικονομία, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν προοιωνίζονται καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια. Και τούτο διότι η αναιμική ανάπτυξη που παρουσίασε η Ελληνική οικονομία φέτος, και που προβλέπεται και για του χρόνου, δεν αποτελεί τον προάγγελο για το αναπτυξιακό άλμα που προσδοκάμε, αλλά την αρχή μιας μακράς περιόδου στασιμότητας, όπου η κατάσταση στις ΜμΕ θα παραμένει ασφυκτική και η ανεργία θα διατηρείται στα σημερινά πρωτοφανή επίπεδα», τόνισε σε ομιλία του πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, στην 4η Πανβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη Επαγγελματικών, Εμπορικών και Επιχειρηματικών Στελεχών που έγινε στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ανάπτυξη – Επενδύσεις – Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος μια νέας καθίζησης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός διότι ακόμη ως χώρα δεν έχουμε απαντήσει στο ερώτημα τι ανάπτυξη θέλουμε και γιατί. Η ΓΣΕΒΕΕ ήδη από το 2009 είχε δώσει το περίγραμμα ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού προτύπου με επίκεντρο τις ΜμΕ. Τις επιχειρήσεις δηλαδή που αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων και προσφέρουν το 85,8% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το 72,1% της προστιθέμενης αξίας. Έχουν χαθεί 6 πολύτιμα χρόνια και πάρα τις πιέσεις μας κανένας σχεδιασμός δεν έχει γίνει, αλλά ούτε και άνοιξε ποτέ κάποιος σοβαρός κύκλος συζήτησης για τα κριτήρια και την επιλογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.»

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι άλλη μια προϋπόθεση ανάπτυξης κάθε άλλο παρά φιλικό προς την επιχειρηματικότητα είναι, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη πρόσφατη θεσμοθέτηση για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς επίσης και το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας για τα κόκκινα δάνεια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, και ασχέτως εάν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος με τη μια ή την άλλη διάταξη, τίθεται το σύνολο του σχεδίου υπό αίρεση από την στιγμή που δίνονται υπερεξουσίες στις συστημικές τράπεζες καθιστώντας το εκ των πρότερων κενό γράμμα», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «στη χώρα μας σήμερα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο τροφοδοτεί και εξυπηρετεί τα οικονομικά ολιγοπωλία. Ο εκδημοκρατισμός της οικονομίας δεν περνά μέσα από τις Πολύ Μεγάλες επιχειρήσεις και τις Πολυεθνικές εταιρείες. Είναι άλλη η επιχειρηματική τους λογική και κουλτούρα. Είναι η λογική της ολιγοπώλησης της αγοράς, της χειραγώγησης των τιμών και των αναγκών των καταναλωτών, των ατομικών συμβάσεων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η μετατόπιση του κέντρου λήψης αποφάσεων από τους Κοινωνικούς εταίρους προς την Κυβέρνηση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και η κατάργηση της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας αυτή τη λογική εξυπηρετούν. Και δείχνουν μια και μόνο στρατηγική: την πρόθεση αποδυνάμωσης ή και εξαφάνισης του συνδικαλιστικού κινήματος», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Κάθε πέρσι και καλύτερα είναι για την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κατάσταση σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το Α’ εξάμηνο του 2014. Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπίστωσαν σε αυτό το εξάμηνο ότι μειώθηκε ο τζίρος τους, η ζήτηση και οι παραγγελίες ενώ η συνολική πτώση στο τζίρο σε ετήσια βάση (Ιούλιος 2013- Ιούλιος 2014) μειώθηκε κατά 20% και από την έναρξη της κρίσης άγγιξε το 74%. Μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου και κατά συνέπεια τα λουκέτα θα προσεγγίσουν τις 15.000.

Πιο δραματική είναι η κατάσταση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αντίστοιχη εικόνα διαγράφεται στην απασχόληση, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στις υποχρεώσεις και στις οφειλές.

Διαβάστε τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εδώ.

* Photo Credit: SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

“Δε μετρώ” στο Θέατρο έξω από τα τείχη