in

Στουρνάρας: Κατάρρευση τραπεζών ή πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Στουρνάρας: Κατάρρευση τραπεζών ή πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί»,δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας στην κυριακάτικη έκδοση της Realnews, βάζοντας στο τραπέζι ένα νέο δίλημμα από την πλευρά του.

Η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς τους πλειστηριασμούς κατοικιών προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα επισφαλή δάνεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε πως το πάγωμα στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, που έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές και αναμένεται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα πρέπει να παραταθεί περισσότερο.

Ρεπορτάζ και στο Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν δαπανήσει περίπου 38 δισ. ευρώ για να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες, πιέζουν την Αθήνα να λάβει μέτρα για να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, σημειώνει το Reuters.

Όμως, αρκετοί Βουλευτές από την δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας έχουν διαμηνύσει την αντίθεσή τους στους πλειστηριασμούς σε μια περίοδο που η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και οι μισθοί κάνουν «βουτιά». «Θα αρπάξουν τις καραμπίνες», είχε δηλώσει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, προειδοποιώντας για εμφύλιο πόλεμο.

Ταυτόχρονα άλλοι 11 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, πιέζουν για παράταση του «παγώματος», ανέφερε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως θα υπάρξουν προβλέψεις για να προστατευθούν οι φτωχοί. “Θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη”, ανέφερε στην Realnews.

Το Reuters σημειώνει ότι η ιδιοκατοίκηση είναι συχνή στην Ελλάδα, με οκτώ στους δέκα να ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών, που έχουν αυξηθεί στο 29% του συνόλου μετά από έξι χρόνια ύφεσης στη χώρα.

Καθημερινή: Ποιά θα είναι τα κριτήρια

Πέντε παράγοντες θα καθορίζουν ποιες κατοικίες και πότε θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τη συνολική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, εργάζονται πυρετωδώς ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στις τελικές προτάσεις.

Αυτές, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες της εφημερίδας, θα προβλέπουν:

α) Μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση ύστερα από 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ κάθε φορά. β) Συνυπολογισμός όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. γ) Καθορισμός αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έτσι ώστε να γίνονται ταχύτερα οι ρυθμίσεις δανείων και να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί. δ) Εισαγωγή της έννοιας του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». ε) Απαλλαγή ανέργων και πολυτέκνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος. Του Κώστα Βεργόπουλου

Σήμερα η δίκη των 13 στην Θεσσαλονίκη