in

Στον Βόλο βρίσκονται οι Γαλάτες της Χαλκιδικής-Θερμή υποδοχή του καραβανιού αλληλεγγύης στην Κατερίνη και την Λάρισα

Στον Βόλο βρίσκονται οι Γαλάτες της Χαλκιδικής-Θερμή υποδοχή του καραβανιού αλληλεγγύης στην Κατερίνη και την Λάρισα

Το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης της Χαλκιδικής για τις εξορύξεις χρυσού συνεχίζει σήμερα για δεύτερη μέρα την πορεία του περνώντας από πόλη σε πόλη με προορισμό την Αθήνα. Χθες περισσότεροι από 200 κάτοικοι όλων των ηλικιών από τα χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής (Ιερισσός, Μ. Παναγιά, Ν, Ρόδα, Ορμύλια, Μουδανιά, Πολύγυρος)  ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη, με πανό, σημαίες, χαμόγελα και συνθήματα προκειμένου όπως λένε να δείξουν  στον κόσμο όχι μόνο το πρόβλημά τους  αλλά και τα πρόσωπά τους.

Πρώτος σταθμός η Κατερίνη.  Εκεί συλλογικότητες της πόλης (Εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας, Μητέρα γη, Συλλογική Κουζίνα κ.α) και δεκάδες αλληλέγγυους στον αγώνα της Χαλκιδικής απέδειξαν με την θερμή τους υποδοχή ότι το πρόβλημα της Χαλκιδικής κάθε άλλο παρά κάτι που  κάτι “μακρινό” για τον τόπο τους είναι.

«Εμείς ήρθαμε να στείλουμε σε εσάς ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνον τον δικό μας αγώνα αλλά και το δικό σας μέλλον. Αν αύριο αποφασίσουν να καταστρέψουν τον Όλυμπο δεν θα σας ρωτήσουν, όπως δεν ρώτησαν και εμάς. Αν επίσης σκεφτείτε να αντιδράσετε θα σας χτυπήσουν εκεί που πονάτε» είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Γ. Δουλάκης κάτοικος Νέων Ρόδων. Στόχος του καραβανιού είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να σπάσουν τα διαστρεβλωτικά γυαλιά των κυρίαρχων ΜΜΕ σχετικά με το εικόνα των αγωνιστών της Χαλκιδικής τους οποίους συχνά αποκαλούν, όπως χαρακτηριστικά είπε «τρομοκράτες». Για τον λόγο αυτό κάλεσε  τους πολίτες της Κατερίνης να γνωριστούν από κοντά γιατί από μακριά …δεν γίνεται!

«Θα αναρωτηθείτε γιατί να απασχολεί το πρόβλημα της Χαλκιδικής την Κατερίνη;» δήλωσε εμφατικά ο Γ. Ζουμπάς κάτοικος Ιερισσού για να απαντήσει «Η μόλυνση δεν είναι πολύ μακριά. Αν η τοξική σκόνη μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα από την  Σαχάρα δεν είναι απίθανο να φτάσει από την Χαλκιδική στην Κατερίνη! Εκτός από την μόλυνση όμως, αυτό που ήρθαμε να σας μεταφέρουμε είναι ότι στην Χαλκιδική γίνεται ένα πείραμα που αν πετύχει η κυβέρνηση και οι εταιρείες θα το εφαρμόσουν σε όλη την Ελλάδα»

 

Ο κ. Ζουμπάς αναφέρθηκε σε όλες τις  καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης στο περιβάλλον και την υγεία . Δεκατέσσερα χιλιάδες στρέμάτα δάσους θα αποξηρανθούν,  3.000 τόνοι τοξικής σκόνης θα παράγονται την ώρα από το ανοιχτό όρυγμα που θέλει να δημιουργήσει η εταιρεία,  τα βιομηχανικά απόβλητα των εξορύξεων θα μείνουν για πάντα στην Χαλκιδική και θα λειτουργούν ως περιβαλλοντική ωρολογιακή βόμβα, είμαι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα της «επένδυσης με κάθε κόστος» που θέλουν να επιβάλλουν. Ο ίδιος πρόσθεσε «Μπορεί η εταιρεία να λέει ότι προσφέρει θέσεις εργασίας, αλλά και εμείς παλεύουμε για αυτές. Όχι όμως για αυτές  που εννοεί η εταιρεία… Εμείς διεκδικούμε να μην χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας που ήδη υπάρχουν» σημείωσε ακόμη.

Τέλος ο κ. Ζουμπάς διηγήθηκε ένα περιβαλλοντικό ατύχημα που έγινε το 2010 στο Στρατώνι όταν από μία εγκαταλελειμμένη στοά υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλο το χωριό με μεταλλικά μπάζα. «Τότε κανένας φορέας δεν ήρθε να πάρει δείγματα. Πήραμε όμως εμείς και τον Απρίλιο τα καταθέσαμε στο ΥΠΕΚΑ. Τα αποτελέσματα έδειχναν ότι επρόκειτο για βιτριόλι καθώς το ph του δείγματος ήταν 2,4 . Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ήρθαν τον Μάιο να δουν τι συμβαίνει και τον Ιούλιο αυτό που έκαναν ήταν να στείλουν ένα non paper στην εταιρεία με συμβουλές σχετικά με το τι να μην ξανακάνει» δήλωσε

 

Η Λένα  Παναγιωτοπούλου είναι μία από τους 14 συλληφθέντες της πορείας στις Σκουριές στις 21 Οκτώβρη.  Ήταν συγκινημένη σε όλη την διάρκεια της συγκέντρωσης στην Κατερίνη και κάποιες φορές έβαζε τα κλάματα όταν έβλεπε τον κόσμο να αγκαλιάζει στην κυριολεξία το κίνημα της Χαλκιδικής. «Κατηγορούμενοι είμαστε ο συζυγός μου, ο ανηψιός μου και εγώ , όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση!»

«Με αντιμετώπισαν  σαν τρομοκράτη! Την μέρα που μας συλλάβανε κατά την διάρκεια μιας μαζικότατης πορείας στο βουνό , τα παιδιά μου αναρωτήθηκαν τι είχε συμβεί. Τους απάντησα «Αυτό συνέβη γιατί ζούμε στην Χαλκιδική και αντιστεκόμαστε. Εμένα οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες, πρόσφυγας εγώ δεν θα ξαναγίνω για τα κέρδη μιας εταιρείας!» δήλωσε ακόμη η κ. Παναγιωτοπούλου απευθυνόμενη στον κόσμο της Κατερίνης που ξέσπασε σε χειροκροτήματα στο άκουσμα των ονομάτων των τεσσάρων κατοίκων της Χαλκιδικής που μέχρι και πριν λίγο καιρό βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις φυλακές Διαβατών κατηγορούμενοι για την υπόθεση των Σκουριών.

«Είμαστε μαζί σας» έλεγαν από τα μικρόφωνα αλληλέγγυοι από την Κατερίνη ενώ πολλοί αναφέρθηκαν στον αγώνα που έδωσαν και εκείνοι πριν μερικούς μήνες να μην επιτραπεί σε μία εταιρεία να αφήνει τα βιομηχανικά της απόβλητα στον Όλυμπο.

Μετά τις ομιλίες και τις συζητήσεις ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν σταμάτησαν να φωνάζουν «Και στην Κατερίνη ήρθαν οι Γαλάτες είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες»! Στη συνέχεια η Συλλογική Κουζίνα της Κατερίνης προσέφερε σε όλους φαγητό ενώ μία ντόπια μουσική μπάντα γλύκανε την ατμόσφαιρα με τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Δείτε δήλωση του Α. Μάντζιου δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών” για την χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης και τον αγώνα των κατοίκων

 

Και στη Λάρισα ήρθαν οι Γαλάτες είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες!

Το καραβάνι αναχώρησε από την Κατερίνη για την Λάρισα. Ο κόσμος στα λεωφορεία γεμάτος ενθουσιασμό μοιραζόταν τις εμπειρίες του, τα τραγούδια εναλλάσσονταν με τα συνθήματα και όπως απεδείχθη η κούραση δεν ήταν ικανή να «κλείσει» τη φωνή των κατοίκων εκτός από της ντουντουκέρισσας που στο τέλος της ημέρας μιλούσε πλέον μόνο με νοήματα! Τα «γαλατικά» συνθήματα  αντιλαλούσαν και στην πλατεία της Λάρισας που ετοίμασε την δική της υποδοχή ενώ το μεγάλο πανό με το σύνθημα «Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε καθαρό περιβάλλον-Όχι στις εξορύξεις χρυσού» δέσποζε στο κέντρο της πλατείας.

«Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα μιας εταιρείας και στο όραμα μιας δήθεν ανάπτυξης που την πληρώνουμε ακριβά μετά από τόσα χρόνια» τονίζει ο Τάσος Αφίδης από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας που συμμετείχε στην χθεσινή δράση αλληλεγγύης «Η Χαλκιδική έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα εδώ και χρόνια με την κυβέρνηση μέσα από την επένδυση αυτή να προσπαθεί να στρέψει τον έναν κάτοικο εναντίον του άλλου και να διακόψει κάθε κοινωνικό δεσμό αλληλεγγύης. Ο αγώνας απέναντι στην κρατική βία, και τις διώξεις δεν μπορεί παρά να βρίσκει τον εαυτό μας αλληλέγγυο» πρόσθεσε.

«Για την κυβέρνηση εσείς είστε τρομοκράτες, εμείς είμαστε αριθμοί» είπε μία από τους εκπαιδευτικούς της Λάρισας που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα δηλώνοντας την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών στον αγώνα της Χαλκιδικής.

«Η αντίσταση είναι το σημαντικό. Για μας αυτό που μας δίδαξε ο αγώνας είναι να αντιστεκόμαστε και να καλούμε τον κόσμο να κάνει και αυτός το ίδιο. Είμαι πολύ θυμωμένη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα» λέει η Χρυσαυγή Βορίση, κάτοικος Ν. Ρόδων, λίγο πριν ξεκινήσουμε την πορεία στους δρόμους της Λάρισας.

Στην συγκέντρωση στην Λάρισα βρέθηκαν εκτός από την βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη που ακολουθεί από την έναρξή του το καραβάνι αλληλεγγύης, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και  Δημήτρης Γελαλής.

«Ο αγώνας της Χαλκιδικής συμπυκνώνει το νόημα όλων των αγώνων για τη ζωή. Και αυτό γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης για την Χαλκιδική φανερώνει το αύριο που ετοιμάζουν για όλη την χώρα. Είναι εξόφαλμο το οικονομικό σκάνδαλο στην περίπτωση των Σκουριών, το πώς ξεπούλησαν μια ολόκληρη περιοχή, το πώς αγνοούν την δημοκρατία και το περιβαλλοντικό κόστος, το ότι “αστυνομία υπάρχει παντού στην περιοχή και η δημοκρατία πουθενά” δηλώνει η Η. Διώτη επισημαίνοντας  παράλληλα πως «ο αγώνας αυτός είναι σημαντικός γιατί έχει διάρκεια και γιατί ο κόσμος δεν έχει φοβηθεί παρά την τρομοκρατία που έχει υποστεί. Είναι ένας αγώνας που μπορεί να δώσει νίκες και να τον επικαλούνται και όλα τα τοπικά κινήματα της χώρας»

«Το καραβάνι αλληλεγγύης μας τιμά με την παρουσία του στην Λάρισα. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής υπηρετούν το καθήκον υπεράσπισης του τόπου τους απέναντι σε ένα κράτος που αντιτάσσει την βία, τα ΜΑΤ τους ξυλοδαρμούς» τονίζει από την πλευρά του ο Δ. Γελαλής προσθέτοντας ότι «σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουμε τον αγώνα για να σταματήσουν τα σχέδια εξόρυξης και να επιβιώσει ο τόπος».

Ο μαραθώνιος της αλληλεγγύης και ενημέρωσης συνεχίζεται.Το καραβάνι βρίσκεται σήμερα στον Βόλο. Σε  λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στους δρόμους της πόλης. Επόμενος σταθμός η Λαμία.

Σταυρούλα Πουλημένη

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Άδωνις είναι σουπιά και το ΠΑΣΟΚ σουπίτσα

ΟΛΜΕ: Όχι στην εφαρμογή της αξιολόγησης