Στο μικροσκόπιο και Ευρωπαίοι πολιτικοί για τα Panama Papers

Ευρωπαίους πολιτικούς και υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους ερευνά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για το σκάνδαλο των Panama Papers, το οποίο αποκαλύφτηκε τον Απρίλιο του 2016 ανέδειξε πώς μεγιστάνες, μεγάλες επιχειρήσεις, αξιωματούχοι και επικεφαλής κυβερνήσεων, λαθρέμποροι ναρκωτικών και τράπεζες απ’ όλον τον πλανήτη μετέφεραν κρυφά παράνομα ή νόμιμα αποκτημένο πλούτο μέσω εταιρειών και μυστικών τραπεζικών λογαριασμών.

Μετά τη σάρωση του όγκου των εγγράφων συνολικού όγκου 2,5 terrabyte του δικηγορικού γραφείου του Παναμά Mossack Fonseca που περιέχει συνολικά 430.000 ονόματα και τη διασταύρωσή του με τα στοιχεία 40.000 Ευρωπαίων αξιωματούχων, η OLAF έχει ξεκινήσει έξι έρευνες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Wirtschaftswoche, που γράφει ότι «μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες έρευνες».

Σύμφωνα με συνεργάτη της EURACTIV La Tribune, 17 κορυφαίες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, των οποίων η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι η κορυφή ενός πολύ μεγαλύτερου παγόβουνου. Οι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανάδοχοι έργων της Ε.Ε. είναι μεταξύ των 40.000.

Τα ονόματα που ερευνώνται δεν είναι γνωστά, εκτός από αυτό του πρώην Επίτροπου της Ολλανδίας για την ψηφιακή ατζέντα Neelie Kroes. Ο γενικός διευθυντής της OLAF, Giovanni Kessler, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «έχουν δημοσιευτεί τόσο λίγες υποθέσεις» και πρόσθεσε ότι, από ότι γνώριζε, «κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν διενήργησε τέτοιους ελέγχους».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε μια εξεταστική επιτροπή για τα έγγραφα του Παναμά, υπό την προεδρία του ευρωβουλευτή χριστιανοδημοκρατών Werner Langen. Σε μια ακρόαση της επιτροπής στις 31 Μαΐου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε για ενδεχόμενες πρακτικές φοροδιαφυγής του προσωπικού της Ε.Ε., αλλά και για τον δικό του ρόλο ως πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών και του Λουξεμβούργου.

«Καταλαβαίνω ότι θέλετε να καταλάβετε καλύτερα το παρελθόν. Αλλά παρακαλώ μην με κρίνετε με αυτό το γνώμονα. Θα πρέπει να μετρήσουμε την αξιοπιστία της Επιτροπής με βάση αυτό που κάνει τώρα», ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής στους βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε ισχυριστεί ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το Λουξεμβούργο το 2014, η Κομισιόν ξεκίνησε διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την εξάλειψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. «Πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτές οι αναφορές των κρατών μελών σχετίζονται με το παρελθόν. Ζούσαμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που είμαστε τώρα».

Πηγή: EURACTIV La Tribun