in ,

Στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη

Στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη

Αλλη μια υπόθεση απάνθρωπης μεταχείρισης ενός άρρωστου μετανάστη έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο παρόμοιων ιστοριών που εκτυλίσσονται (και) στην Πέτρου Ράλλη.

Γράφει η Άντα Ψαρρά για την Εφημερίδα των Συντακτών 

Η καταγγελία είναι επώνυμη και προέρχεται από την ασκούμενη δικηγόρο Βικτωρία Πλατή, που έσπευσε να βοηθήσει έναν άρρωστο άνθρωπο ο οποίος κρατείται από τις αρχές Αυγούστου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ενώ παράλληλα βιώνει συμπεριφορές που υποτίθεται ότι… ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Η δικηγόρος, αφού εξάντλησε κάθε νόμιμο μέσο και έκανε όλες τις προσπάθειες προκειμένου να παρασχεθεί φαρμακευτική αγωγή και μεταφορά του αρρώστου σε κάποιο νοσοκομείο, αποφάσισε να απευθυνθεί με επιστολή στην «Εφ.Συν.».

Οπως εξιστορεί η ίδια, δέχτηκε το τηλεφώνημα του 22χρονου Πακιστανού Syed Muhammad Arslan, ο οποίος ζήτησε βοήθεια λέγοντας ότι δέχτηκε βάναυση συμπεριφορά σε βάρος του μέσα στο κρατητήριο ενώ είναι βαριά άρρωστος από ηπατίτιδα και καρδιακό νόσημα.

Σημάδια χτυπημάτων

Από το σημείο εκείνο και μετά αρχίζει ένας «Γολγοθάς» για τη δικηγόρο.

Στην αρχή δεν την άφησαν να τον δει προκειμένου να την εξουσιοδοτήσει, με το πρόσχημα ότι είναι ασκούμενη.

«Αντέδρασα και διαμαρτυρήθηκα. Τους τόνισα ότι αυτό που κάνουν αντιβαίνει στον νόμο, διότι, εκτός του ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι έχουν δικαίωμα να απευθύνονται σε οποιαδήποτε διοικητική αρχή βάσει του ν.4194/2013 (αρθ. 12, παρ. 1), ακριβώς πριν από μία εβδομάδα είχα επισκεφθεί κρατούμενο της ίδιας Διεύθυνσης για να λάβω εξουσιοδότηση χωρίς να συναντήσω κανένα εμπόδιο» σημειώνει η κ. Πλατή.

Στη συνέχεια ζήτησε τα στοιχεία του αστυνομικού για να κάνει αναφορά, όμως εκείνος πέταξε θυμωμένος την ταυτότητά της στο πάτωμα και της έκλεισε την πόρτα.

Τελικά στις 27/8 και αφού είχε εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα έγγραφα η δικηγόρος επανήλθε και αυτή τη φορά είδε τον κρατούμενο.

«Οταν τον είδα ήταν σε απελπιστική κατάσταση και αρκετά ταλαιπωρημένος. Μου δήλωσε ότι είναι φορέας ηπατίτιδας C και ότι πάσχει από καρδιολογικά προβλήματα. Μου έδειξε τα σημάδια στο σώμα που η ασθένεια του είχε προκαλέσει. Επίσης μου έδειξε και τα σημάδια που είχε στα πόδια του. Οπως ο ίδιος υποστήριξε, τα σημάδια στα πόδια του τα είχαν προκαλέσει οι φύλακες» γράφει η Β. Πλατή, σημειώνοντας ότι ο κρατούμενος υπέστη βάναυση συμπεριφορά όταν ζήτησε να μεταφερθεί λόγω ισχυρού πόνου στο νοσοκομείο.

Το αίτημά του απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε και το αίτημα να του δοθεί το έγγραφο για να ζητήσει άσυλο.

Μόνο Depon…

Ο ίδιος ο 22χρονος δήλωσε στη δικηγόρο ότι συνελήφθη στις 6/8, ενώ περίμενε το λεωφορείο στην Ομόνοια προκειμένου να πάει να παραλάβει τις ιατρικές εξετάσεις του.

Μόλις έφτασε στο κρατητήριο και εξήγησε για την αρρώστια του του φέρθηκαν πολύ βίαια.

Στο μεταξύ ο γιατρός των φυλακών τού χορηγεί μόνο Depon τη στιγμή που χρειάζεται ειδικά φάρμακα για την ηπατίτιδα και την καρδιά του.

Ο Syed συμπλήρωσε ότι ενώ πριν από μία εβδομάδα τελικά τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, δεν τον άφησαν να βγει έξω από το περιπολικό, δεν τον εξέτασε κάποιος γιατρός και, όπως ισχυρίζεται, τον γρονθοκόπησαν μέσα στο αμάξι.

Προϊστάμενος εν εξάλλω

Η δικηγόρος μετά το επισκεπτήριο ζήτησε να δει την υπεύθυνη γιατρό, αλλά η γιατρός αρνήθηκε! Υπέβαλε εγγράφως, όπως της ζήτησαν, το αίτημα αλλά και πάλι δεν έγινε δεκτό.

«Απευθύνθηκα στον αρμόδιο προϊστάμενο. Και ο ίδιος έμεινε έκπληκτος από την άρνηση της γιατρού να με δεχτεί. Του υπενθύμισα ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2017 είχε αποβιώσει 45χρονος μετανάστης στα κρατητήρια όπου είναι εκείνος υπεύθυνος. Επρόκειτο για παρόμοια περίπτωση με τον εντολέα μου. Αυτή η επισήμανση τον έφερε σε έξαλλη κατάσταση και με απειλητικό ύφος, υψώνοντας τη φωνή του ανεπίτρεπτα προς εμένα, ρωτούσε επίμονα εάν υπαινίσσομαι κάτι. Του ζήτησα να χαμηλώσει τον τόνο της φωνής του και ανταπάντησα ότι εκτιμώ πως η Αστυνομία φέρεται με αμέλεια απέναντι σε κρατούμενους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα γεγονότα, θα έπρεπε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μεταφερθεί ο εντολέας μου στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να λάβει την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως εξάλλου ορίζει το άρθρο 30, παρ. 2 του Σωφρονιστικού Κώδικα» συνεχίζει η κ. Πλατή και σημειώνει ότι τότε ο υπεύθυνος της απάντησε ότι όλοι οι μετανάστες λένε ψέματα για την υγεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Χωρίς φάρμακα

Η δικηγόρος υπέβαλε την 1/9 αντιρρήσεις κατά της κράτησης και όλα τα ιατρικά έγγραφα που πιστοποιούν την ασθένεια μαζί με το αίτημα μεταφοράς στο νοσοκομείο.

Οπως δε σημειώνει στο τέλος της επιστολής:

«Σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, ο εντολέας μου εξακολουθεί να βρίσκεται έγκλειστος στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, χωρίς να λαμβάνει τα απαιτούμενα φάρμακα. Γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».

Το ερώτημα είναι αν με κάποιον τρόπο ένας νέος άνθρωπος που πάσχει από σοβαρή ασθένεια και το μόνο παράπτωμά του είναι ότι αναζήτησε καλύτερη τύχη στην Ελλάδα θα αφεθεί να κινδυνεύει στο κρατητήριο ή αν επιτέλους κάποιοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ανεμπόδιστα η παραβίαση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Ο θάνατός μου»: Ένας χρόνος χωρίς τον Χρήστο Ροΐδη

Διαμαρτυρία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ: «Μακρόν μακριά!»