Στο εδώλιο ξανά ο Αμβρόσιος για το κήρυγμα μίσους κατά των ομοφυλοφίλων

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, κάθεται για δεύτερη φορά  ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος για το εμπρηστικό και ακραία ομοφοβικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015. Το κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο είχε τίτλο «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια φτύστε τους» και πολλοί πολίτες είχαν κάνει μήνυση εναντίον του.

Πρωτοδίκως τον Μάρτιο του 2018 ο μητροπολίτης είχε αθωωθεί καθώς η έδρα είχε κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με τη οποία οι φράσεις του μητροπολίτη «φτύστε τους! αποδοκιμάστε τους! μαυρίστε τους! Μη διστάζετε, λοιπόν! Οταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι! [...] Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε!» δεν μπορεί να χαρακτηριστούν επικίνδυνες για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων καθώς και ότι δεν παραβίασε την κείμενη αντιρατσιστική νομοθεσία. 

Μάλιστα στην απολογία του ο ίδιος υποστήριξε: «Όταν αυτοί είναι προκλητικοί, δεν θα καθίσω με σταυρωμένα τα χέρια, πάσσαλος πασσάλω κρούεται. [...] Το “φτύστε τους” είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω. [...] Αν είχα ραβδί, θα χτυπούσα. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε» ενώ παράλληλα είχε τονίσει ότι απευθυνόταν σε πολιτικούς. 

Ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και έτσι ο μητροπολίτης έρχεται ξανά αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. 

Στην έφεσή τους, οι εισαγγελείς κάνουν εκτεταμένη αναφορά στο κείμενο αυτό, σημειώνοντας ότι «ουδεμία αναφορά ή νύξη κάνει σε πολιτικούς» εξηγώντας ότι «[…] το σύνολο των εγγράφων που έχει προσκομισθεί από την υπεράσπιση δεν αφορά στην πολιτική τάξη αλλά κατατείνει να αποδείξει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ανώμαλοι. […] Είναι παγίως δεκτό τόσο από τη νομολογία του Αρείου Πάγου αλλά και των κατώτερων δικαστηρίων όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι τα δημοσιεύματα ή κάθε είδους κείμενα δεν μπορούν να ερμηνεύονται αποσπασματικά αλλά ως ενιαίο νοηματικό σύνολο. Η επίδικη ανάρτηση τόσο στο σύνολό της όσο και στα επιμέρους στοιχεία της είναι σαφές ότι αφορά στους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι στοχοποιούνται κατά τρόπο εμπρηστικό».

Συγκέντρωση έξω από το Πλημμελειοδικείο Αιγίου πραγματοποιούν μέλη του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος.