Στη 1 Οκτωβρίου ξεκινάει η δίκη των Σκουριών-«Δικαζόμαστε ως τοπική κοινωνία γιατί παλεύουμε για τη ζωή»

Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 ξεκινάει η δίκη των Σκουριών για τον εμπρησμό του εργοταξίου στην Χαλκιδική τον Φεβρουάριο του 2013. 21 κάτοικοι της περιοχής θα οδηγηθούν στο εδώλιο του δικαστηρίου κατηγορούμενοι με πολλές κακουργηματικές κατηγορίες μετά από μια σειρά μεθοδεύσεων των διωκτικών αρχών που είχαν στόχο να ποινικοποιήσουν μια ολόκληρη κοινωνία βαφτίζοντας την εγκληματική οργάνωση. Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια καλούν την Δευτέρα στις 9 π.μ. οι επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

«Δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία επειδή αγωνίζεται για το δίκιο, για τη ζωή, για τον τόπο της και για το μέλλον των παιδιών της. Για άλλη μια φορά θα σταθούμε στο εδώλιο να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού χαλκού καλώντας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης.

«Στη 1/10 9:00 πμ όλοι στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης!!Μια υπόθεση στην οποία η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση επειδή υπερασπίστηκε τον τόπο της απέναντι στα καταστροφικά σχέδια της Ελντοράντο.

Μετά από μια σειρά βίαιων προσαγωγών, απαγωγών, παράνομης λήψης DNA, πολύμηνων προφυλακίσεων, 21 συναγωνιστές μας με στημένες και έωλες κατηγορίες οδηγούνται με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στα δικαστήρια την Δευτέρα στη 1/10» τονίζει σε ανακοινωσή της η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

Με σύνθημα καμία εξόρυξη, καμία δίωξη με καμία κυβέρνηση η Επιτροπή Νεολαίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλεί επίσης στην συγκέντρωση αλληλεγγύης την Δευτέρα στα δικαστήρια.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αριστοτέλη υπενθυμίζοντας πως για άλλη μια φορά, την 1η του Οκτώβρη, «γινόμαστε θεατές στο γνωστό θέατρο του παραλόγου που παίζεται τα τελευταία χρόνια. Για ακόμη μια φορά 21 συμπολίτες μας σέρνονται στα δικαστήρια κουβαλώντας στην πλάτη τους φαινομενικά μεν το μισό ποινικό κώδικα, στην πράξη δε το βάρος του αγώνα μιας ολόκληρης κοινωνίας που αντιστέκεται στην καταστροφή του τόπου της. Μιας κοινωνίας που στέκεται δίπλα τους και τώρα και πάντα με ψηλά το κεφάλι».

«Γιατί όλοι γνωρίζουν  ότι στη δίκη αυτή, όπως και σε πολλές ακόμα που είδαμε ως τώρα να διαδραματίζονται, η σκευωρία θα αποκαλυφθεί και τα στημένα κατηγορητήρια θα καταπέσουν, γιατί εξ αρχής δεν είχαν κανένα απολύτως έρεισμα παρά μόνο την απέλπιδα προσπάθεια της πολυεθνικής εταιρείας να εκβιάσει τη συνείδηση των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και να επιβάλει τα καταστροφικά σχέδιά της. Μιας προσπάθειας που δυστυχώς τότε είχε αρωγούς τόσο την προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και τις πολιτικές του δόγματος «επένδυση με κάθε κόστος».

Άλλωστε ο εκβιασμός  από πλευράς της εταιρείας δεν αφορά μόνο τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής. Αποτελεί την πάγια τακτική της να εκβιάζει όποιον δεν μπορεί να εξαγοράσει, από τον απλό πολίτη μέχρι ολόκληρες κυβερνήσεις. Απέναντί της όμως βρίσκεται η αλήθεια, η νομιμότητα και το πραγματικό δημόσιο συμφέρον που αναπόφευκτα κάποια στιγμή αποκαλύπτεται και τότε όλοι ανακαλύπτουν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός!»»

Η δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη δηλώνει πως σταθερά  αντιτίθεται «σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των δημοτών μας, με κριτήριο τις απόψεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους διωκόμενους συνδημότες μας καθώς και τις ευχές και την πεποίθησή μας για την δίκαιη και ευτυχή έκβαση και αυτής της δικαστικής περιπέτειας που ξεκινά την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης».