in

Σταύρος Καλαφάτης στο alterthess: Η Θεσσαλονίκη επί των ημερών Μπουτάρη είναι βρώμικη πόλη

Σταύρος Καλαφάτης στο alterthess: Η Θεσσαλονίκη επί των ημερών Μπουτάρη είναι βρώμικη πόλη

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του alterthess.gr για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, φιλοξενείται συνέντευξη του Σταύρου Καλαφάτη, υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη – Εντάξει».

Επιμέλεια: Ευγενία Χατζηγεωργίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε αυτά τα σχέδια;

Σημασία έχει σε ό,τι κάνουμε να κερδίζει η πόλη και οι πολίτες και συνεπακόλουθα η χώρα. Να πετυχαίνουμε με όσα κάνουμε πολλαπλούς στόχους. Αυτό είναι το κύριο θέμα όσον αφορά, για παράδειγμα, το λιμάνι της πόλης. Είμαι υπέρ μίας συνεργασίας που θα επιφέρει τις απαιτούμενες επενδύσεις στο λιμάνι. Με πλήρη αξιοποίηση των υποδομών του. Ώστε το λιμάνι να αναπτυχθεί. Είναι απαραίτητος όρος για να γίνει η Θεσσαλονίκη διαμετακομιστικός κόμβος του εμπορίου. Μη ξεχνάμε, αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του λιμανιού, σε συνδυασμό με τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, η πόλη θα είναι πολλαπλά ωφελημένη. Δημιουργούνται πρόσθετες θέσεις εργασίας, πρόσθετο εισόδημα για επιχειρήσεις και πολίτες, πρόσθετα έσοδα για το δήμο. Όλα αυτά, βελτιώνουν τη ζωή μας. Ναι, σήμερα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με τη ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Όμως ο δήμος μπορεί να συνεργαστεί και με το κράτος και με τον ΟΛΘ και με τις επιχειρήσεις της πόλης και με τον όποιο ιδιώτη επενδυτή. Ώστε και εκείνοι να είναι ωφελημένοι, και ο δήμος και οι κάτοικοι της πόλης. Όποια εξίσωση αφήνει απέξω κάποιον από όλους αυτούς, είναι αδύνατη.

Όσον αφορά την ΕΥΑΘ έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς τη λύση που προτείνει. Διότι το κυρίως ζητούμενο είναι να έχει ο κάτοικος της πόλης ύδρευση σε επάρκεια, ποιότητα και χαμηλή τιμή. Προσωπικά πιστεύω ότι το νερό είναι πολύτιμος πόρος και δημόσιο αγαθό που οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε για τις επόμενες γενιές. Το πιστεύω, το υπηρέτησα με συνέπεια και θα συνεχίσω να το κάνω. Ουσιαστικά όμως και όχι επικοινωνιακά. Επίσης πιστεύω ότι το δημόσιο πρέπει να έχει άμεσο έλεγχο στις υποδομές που αφορούν τα δίκτυα. Από εκεί και πέρα, αν διασφαλίζονται όλα αυτά, η παροχή των υπηρεσιών μπορεί να είναι αντικείμενο και της ιδιωτικής οικονομίας. Κυρίως όταν υπάρχουν ανάγκες βελτίωσης της ποιότητας, μείωσης των διαρροών και των απωλειών ύδατος, αποτελεσματικότητας στη διαχείριση, αφού όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν και σε μία ισορροπημένη σχέση ποιότητας και κόστους νερού, που τελικά θα ωφελούν τον πολίτη.

Το τελευταίο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει μία «αποψίλωση» του προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας. Τι στάση θα κρατήσετε σε σχέση με την επιμονή της κυβέρνησης να μειώσει το προσωπικό των δήμων;

Δουλειά του δημάρχου είναι να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα με αυτά που έχει. Να διαχειρίζεται και να οργανώνει τους πόρους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Όχι να γκρινιάζει και να ρίχνει το φταίξιμο σε όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο, όπως κάνει για παράδειγμα ο κύριος Μπουτάρης. Αν είχαμε απεριόριστους πόρους και απεριόριστο προσωπικό, όλοι θα ήμασταν καλοί δήμαρχοι. Ναι, περνάμε όλοι δύσκολα αλλά κάποιος πρέπει να κάνει τη δουλειά στο δήμο. Καλούμε τους πολίτες να μάθουν, να κρίνουν, να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν ποιος μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ποιος έχει τη βούληση και τα εργαλεία. Όσον αφορά το δήμο και το προσωπικό του, στόχος μας είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο του δήμου, που είναι οι εργαζόμενοι και στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες. Στο πρόγραμμά μας έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που αφενός προσφέρουν περισσότερα εφόδια στους εργαζομένους και αφετέρου βελτιώνουν την ποιότητα της εργασίας τους. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα για την πόλη.

Στα μεγάλα προβλήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εάν εκλεγείτε, είναι αυτό της  καθαριότητας. Ποια είναι η στρατηγική διαχείρισης των σκουπιδιών σύμφωνα με το πρόγραμμά σας;

Για να είμαστε ειλικρινείς, σε κάθε δήμο, σε κάθε πόλη όλης της χώρας αλλά και σε όλο τον κόσμο, ο δήμαρχος κρίνεται βασικά για το αν μπορεί να κρατήσει την πόλη καθαρή. Και η Θεσσαλονίκη επί των ημερών Μπουτάρη είναι βρώμικη πόλη. Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων είναι λοιπόν μείζον θέμα. Στον τομέα της καθαριότητας πρώτος στόχος μας είναι η αποτελεσματική οργάνωση, διοίκηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων, όπως το προσωπικό και τα καύσιμα, για παράδειγμα. Ακολούθως στοχεύουμε να βελτιστοποιήσουμε τα δρομολόγια, το χρόνο αποκομιδής, να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση. Με συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο κάθε είδους οχημάτων της καθαριότητας  με εφαρμογές σύγχρονης τεχνολογίας όπως η τηλεματική. Δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανακύκλωση ώστε να πετύχουμε αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης σε 50% των παραγόμενων απορριμμάτων. Και κάτι ακόμη, τελευταίο αλλά ίσως σημαντικότερο μακροπρόθεσμα για την πόλη. Πιστεύουμε σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό των στόχων στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων η οποία πρέπει να επικεντρωθεί στις ενέργειες που αφορούν στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, ώστε μέσα από ένα νέο μοντέλο να δημιουργήσουμε στην πόλη και την περιοχή πολλές νέες, πράσινες, θέσεις εργασίας.

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Θεσσαλονίκης ζει κάτω από το όριο της φτώχιας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Ποια μέτρα θα πάρετε αν εκλεγείτε δήμαρχος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

Πρώτος και άμεσος στόχος, σε ορίζοντα λίγων μηνών, είναι η πλήρης αναβάθμιση των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οφείλουμε να ενισχύσουμε άμεσα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής με προσωπικό για την εξάλειψη της απαράδεκτης αναμονής, που φτάνει σήμερα μέχρι και τις 5 ώρες, για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την καταβολή όλων των προνοιακών επιδομάτων. Και οφείλουμε να  επισπεύσουμε τη διαδικασίας χορήγησης βιβλιαρίων, καθώς οι δικαιούχοι της πρόνοιας μένουν χωρίς βιβλιάρια πάνω από ένα μήνα και χωρίς φάρμακα. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα. Από εκεί και πέρα πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματική και διαρκή στήριξη των αναξιοπαθούντων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι έκτακτες ενισχύσεις απόρων, αναξιοπαθούντων και άλλων αιτούμενων οικονομική στήριξη να αντικατασταθούν από σταθερή οικονομική ενίσχυση σε μόνιμη βάση, με βάση την έρευνα και την παρακολούθηση των συγκεκριμένων οικογενειών από μέρους των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Τέλος θα διεκδικήσουμε, αποτελεσματικά, στην πράξη, και όχι με φωνές και θεατρικές παραστάσεις, την ουσιαστική αύξηση του προνοιακού επιδόματος τέκνου που καταβάλλεται σε συγκεκριμένες ευπαθείς κατηγορίες οικογενειών, το οποίο ανέρχεται σε 49 ευρώ το μήνα και είναι ίσως το μόνο προνοιακό επίδομα που υπολείπεται σημαντικά των πραγματικών αναγκών.

Ποια πόλη θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη κατά την άποψή σας και γιατί;

Δεν έχω μία μόνο πόλη ως πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη. Προτιμώ να συγκεντρώνουμε συνεχώς πετυχημένα παραδείγματα και καλές πρακτικές από όπου και αν προέρχονται. Για να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Αυτό όμως που πραγματικά θέλω είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη πρότυπο για άλλες πόλεις. Για αυτό προετοιμάσαμε, μετά από πολύ δουλειά και διάλογο, ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, που μπορεί να κάνει τη Θεσσαλονίκη μία πόλη «Εντάξει» σε όλα. Αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, γίνεται! Για παράδειγμα, μπορούμε, να δημιουργήσουμε μία πραγματικά «έξυπνη πόλη». Αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, μπορούμε να φτιάξουμε μία πόλη με αξιόπιστες εφαρμογές ψηφιακής δημοκρατίας για τη γνωμοδότηση των πολιτών σε θέματα της πόλης. Μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργούνται στην πόλη μας ψηφιακές εφαρμογές που κανείς μας δεν έχει σκεφθεί ακόμη. Και σε αυτό θέλω να επιμείνω. Έχουμε λαμπρά μυαλά στην πόλη. Έχουμε ποιοτικά δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχουμε παράδοση και κοσμοπολιτισμό. Αυτό που δεν έχουμε είναι ένας καταλύτης για να ενώσει αυτές τις δημιουργικές ομάδες της πόλης. Ο δήμος μπορεί και πρέπει να παίξει αυτό το ρόλο. Η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι τα κλειδιά για μία νέα εξωστρέφεια της πόλης. Με οργάνωση, μεθοδικότητα και προσήλωση στο στόχο μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η κατάσταση του Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία την εποχή του μνημονίου

Την Παρασκευή τραγουδάμε για το νερό!