in

Στα χαρτιά μόνο η εκεχειρία στη Συρία

Στα χαρτιά μόνο η εκεχειρία στη Συρία

Ακάθεκτες συνεχίζουν τις επιθέσεις οι δυνάμεις του Ασαντ τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, παρά την παύση του πυρός σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες της χώρας που αποφάσισε το Σάββατο ο ΟΗΕ για 30 μέρες, έπειτα από σκληρά παζάρια Ρωσίας και Δύσης.

Σήμερα σφοδρές μάχες διεξάγονται ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και αντάρτες στις νότιες περιοχές της πολιορκημένης Ανατολικής Γκούτα, που εδώ και μια εβδομάδα αποτελεί τον στόχο μιας φονικής στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι χερσαίες συγκρούσεις στην περιφέρεια της Γκούτα στοίχισαν τη ζωή σε 13 άνδρες των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς και σε έξι μαχητές της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, μιας από τις σημαντικότερες στον τομέα, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Οι συγκρούσεις «στον τομέα του Αλ-Μαρτζ, που αποτελεί ένα μέτωπο» «είναι οι πιο βίαιες από την αρχή του μήνα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Ο Μαχμούντ Αλούς, αξιωματούχος της Τζάις αλ-Ισλάμ, έκανε λόγο για «απόπειρες επίθεσης» εκ μέρους του καθεστώτος, στις οποιες οι αντάρτες «ανθίστανται».

«Η ένταση των αεροπορικών πληγμάτων μειώθηκε, όμως οι μάχες στο έδαφος επεκτάθηκαν», διευκρίνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

«Σφαγεία ανθρώπων»

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα τα «σφαγεία ανθρώπων» στη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, την Υεμένη και τη Μιανμάρ.

Οι συγκρούσεις αυτές «έχουν γίνει από τα πιο παραγωγικά σφαγεία ανθρώπων της πρόσφατης εποχής επειδή δεν δράσαμε επαρκώς (…) για να εμποδίσουμε αυτές τις φρικαλεότητες», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν μιλώντας στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνεδριάζει στη Γενεύη.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι «υπεύθυνα για το γεγονός ότι συνεχίζεται τόσος πόνος».

«Όσο θα χρησιμοποιούν το βέτο για να μπλοκάρουν κάθε ενωτική ενέργεια (…) που θα μπορουσε να μειώσει τα ακραία βάσανα αθώων πληθυσμών, τα μόνιμα μέλη θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον των θυμάτων», τόνισε.

Εκτιμώντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία έκαναν περιορισμένη χρήση αυτού του δικαιώματος, ο Ζέιντ κάλεσε την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτέιες «να τις μιμηθούν και να βάλουν τέλος στις ολέθριες προσφυγές στο βέτο».

Ο Λαβρόφ λέει ότι το καθεστώς δεν ευθύνεται για την επίθεση με χλώριο.

Η Ρωσία διαψεύδει τη χρήση χημικών

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πρόκληση, που έχει σκοπό να υπονομεύσει την κατάπαυση του πυρός, τις κατηγορίες ότι οι συριακές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση με αέριο χλωρίου στην Ανατολική Γκούτα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Σεργκεί Λαβρόφ είπε πως η κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα τεθεί σε ισχύ όταν όλες οι πλευρές συμφωνήσουν πώς πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση στην Ανατολική Γκούτα της Συρίας είναι πολύ ανησυχητική και πως οι μαχητές χρησιμοποιούν ντόπιους αμάχους ως ομήρους.

«Οι τρομοκράτες δεν αφήνουν τα όπλα τους, κρατάνε τον ντόπιο πληθυσμό ως ομήρους, αυτός είναι ο κυριότερος λόγος μιας πολύ τεταμένης κατάστασης», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ επικαλέστηκε επίσης χθεσινή δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα διαθέτει πληροφορίες για ενδεχόμενη χρήση χημικών ουσιών από μαχητές στη Ανατολική Γκούτα.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα Αριστερά. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Νέα δολοφονία δημοσιογράφου σε χώρα της Ε.Ε.