in

Σκάνδαλο Πόρτο Καρράς: Και όμως ακόμη κινείται….

Σκάνδαλο Πόρτο Καρράς: Και όμως ακόμη κινείται….

Το σκάνδαλο με τις παράνομες βίλες του “Πόρτο Καρράς” ζωντανεύει ξανά απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Περιφερειακής Εντότητας Χαλκιδικής, σύμφωνα με την οποία, ανακαλείται η απόφαση ανάκλησης της οικοδομικής άδειας που παράνομα είχε εκδοθεί το 2010 από την Πολεοδομία για την κατασκευή 586 πολυτελών σπιτιών σε δάσος 17.630 στρεμμάτων στο Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής. 

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό σκάνδαλο για το οποίο “δούλεψε” από το 2003 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Πάχτας και πλειάδα στελεχών της τότε κυβέρνησης προκειμένου να επιτρέψουν στον ιδιοκτητη του Πόρτο Καρράς ΑΕ Κ. Στέγγο να χτίσει βίλες στο δάσος.

Υπενθυμίζεται ότι η γνωστή και ως “ντροπολογία Πάχτα”  υπέρ της κατασκευαστικής εταιρίας που αγόρασε το πτωχευμένο Πόρτο Καρράς αποκαλύφθηκε τότε ως βόμβα μεγατόνων εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην κυβέρνηση,  και οδήγησε στην «παραίτηση» του υφυπουργού Οικονομίας κ. Χρ. Πάχτα από τον Γ. Παπανδρέου και στην διαγραφή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ( Ανθόπουλος, Κατσανέβας, Κουρουμπλής, Κίρκος, Διαμαντής, Βούγιας, Χρυσανθακόπουλος, Στρατηλάτης και Φλώρος)  που υπέγραψαν την τροπολογία “κάτω από την μύτη του”(οι περισσότεροι δήλωσαν ότι έγινε εν αγνοία τους, δηλαδή ότι ο Χρ. Πάχτας υφάρπαξε την υπογραφή τους).

 Να θυμίσουμε ακόμη ότι η δασική έκταση είχε δοθεί στον Καρρά το 1968 από τη χούντα, με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, η οποία όμως έληξε το 1987 με αποτέλεσμα να μην ισχύει ο αποχαρακτηρισμός της ως δασικής.

 Η υπόθεση Πάχτα δεν πτόησε όμως τον  Κ. Στέγγο ο οποίος επί χρόνια προσπαθεί να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, πράγμα που κατορθώνει το Σεπτέμβρη του 2010 με την συνεργεια υπαλλήλου της Πολεοδομίας αλλά και του πρώην νομάρχη Χαλκιδικής και νυν δήμαρχο Πολυγύρου Α. Ζωγράφο. 

Η οικοδομική άδεια 199 εκδόθηκε λοιπόν το 2010 και το 2013 ανακλήθηκε ενώ το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης παρέπεμψε ως κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος το πρώην υπάλληλο της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευάγγελο Θεοχαρίδη και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» Βασίλειο Βασιλάκη, κρίνοντας ότι η οικοδομική άδεια 199/2010 είναι παράνομη. Ο πρώτος παραπέμπεται με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος και ο δεύτερος για ηθική αυτουργία. Για την υπόθεση αυτή έχει οριστεί δικάσιμος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την 11η Απρίλη του 2016.

Το ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής όμως αγνοώντας την δίωξη που ασκηθεί από το Συμβούλιο Εφετών κάνει δεκτή την προσφυγή που έχει ασκήσει η εταιρεία Πόρτο Καρράς Ανώνυμη Τουριστική Βιομηχανική Εταιρεία” κατά της απόφασης άνακλησης της οικοδομικής άδειας του 2013 του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών και Ελέγχου Κατασκευών (Τ.Ο.Α.Ε.Κ) της Υπηρεσίας Δόμησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής και την ακυρώνει. Στην απόφαση αναφέρονται μια σειρά λόγοι μεταξύ άλλων, όπως ισχυρίζεται το ΣΥΠΟΘΑ, ότι η έκταση στην οποία προτίθεται να χτίσει η εταιρεία έχει χάσει τον δασικό της χαρακτήρα και μέρη της έχουν αποδοθεί σε αγροτική χρήση βάση παλαιότερων εντολών του Δασαρχείου Πολυγύρου  κ.α. ενώ παράλληλα το ΣΥΠΟΘΑ επικαλείται και έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Β.Ε του 2013 που αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα πληρότητας του φακέλου της οικοδομικής άδειας του 2010 και “δεν συντρέχουν λόγοι άνακλησής της”

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι προφανές ανοίγει το δρόμο για την καταπάτηση μιας ακόμη δασικής έκτασης την οποία εδώ και χρόνια έχει στο στόχαστρο η εν λόγω εταιρεία, στο πλευρό της οποίας όπως φαίνεται βρέθηκαν στο παρελθόν και αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες….

Την Απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ καταγγέλλει με δήλωσή του ο  Λ. Τόσκας, περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” τονίζοντας πως το “σκάνδαλο του 2004 επαναλαμβάνεται καταπατώντας διατάξεις και νόμους. Το ΣΥΠΟΘΑ πήρε μια απόφαση που νομικά δεν ευσταθεί.Δεν μπορεί να ισχύει μια άδεια χωρίς να υπάρχει η πράξη χαρακτηρισμού από το Δασάρχη Πολυγύρου, χωρίς καμία βεβαίωση από τον ΕΟΤ αν πρόκειται για τουριστική εγκατάσταση και δεν μπορεί να δημιουργείται ένα τεράστιος οικισμός χωρίς μελέτη χωροθέτησης και προστασίας του περιβάλλοντος και χωρίς τις υποδομές που απαιτούνται. Πρόκειται για ευνοϊκή μεταχείριση ισχυρών οικονομικών παραγόντων και για οικοπεδοποίηση δασικής έκτασης”

 

Σταυρούλα Πουλημένη

 

Δείτε την απόφαση του ΣΥΠΟΦΑ

SKMBT_75115081813280 by alterthessgr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηρωική έξοδος και συνθηκολόγηση. Της Ρίας Καλφακάκου

Εγκρίθηκε από την γερμανική Bundestag το ελληνικό πρόγραμμα