Σ.Φ.Ε.Α.: Αποχαιρετούμε τον συναγωνιστή μας Κώστα Παπαδόπουλο, τον «Κωτσίκο» της Αντιδικτατορικής Αντίστασης

Τον Κώστα Παπαδόπουλο, τον γνωστό ως «Κωτσίκο» της Αντιδικτατορικής Αντίστασης αποχαιρετά με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ:

«Σήμερα - 28η Οκτωβρίου - έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο σεμνός συναγωνιστής μας Κώστας Παπαδόπουλος, ο «Κωτσίκος», όπως τον αποκαλούσαμε χαϊδευτικά όλοι μας, από τους πιο μικρούς σε ηλικία, μόλις 17 ετών, αλλά ψυχωμένους αντιστασιακούς-δεσμώτες της Χούντας.

Από τα μαθητικά του χρόνια στρατεύθηκε στους «Λαμπράκηδες» και συμμετείχε αδιάλειπτα στους αγώνες της Αριστεράς για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή.

Η ομάδα των ηρωικών νεολαίων του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) της Θεσσαλονίκης, όπως ο δολοφονημένος Γιάννης Χαλκίδης, ο αείμνηστος Γρηγόρης Παντής, ο Νάντης Χατζηγιάννης, αγωνίστηκε εναντίον της χούντας με αυτοθυσία, με παράτολμες πράξεις, όπως η ανατίναξη του στύλου της ΔΕΗ στα εγκαίνια της ΔΕΘ και η αναγραφή τεράστιων συνθημάτων  δίπλα στην κύρια είσοδο του Γ΄.Σ.Σ. τον Αύγουστο του 1967.

Μετά τη σύλληψη και τον άγριο βασανισμό του στην Ασφάλεια παραπέμφθηκε και δικάστηκε με 40 ακόμη συναγωνιστές / τριές του στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 1967. Παρά τη μικρή του ηλικία, ο «Κώτσος» καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών,  αφού «έπιασε Κώτσους» - κατά την αμίμητη έκφραση του προέδρου του Στρατοδικείου Καραπάνου – τους στρατοκράτες του Γ΄ Σ.Σ. και στην απολογία του υπερασπίστηκε παλικαρίσια την αντιστασιακή του δράση.

Παρά την ασθενική του κράση, άντεξε τις κακουχίες της φυλακής και, μετά την αποφυλάκισή του, συνέχισε να αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του ΚΚεσ, της ΕΑΡ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συναγωνιστές/τριες του θα τον αποχαιρετήσουν αύριο, Τρίτη 30/10 στις 4:30μ.μ. στα νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου (5ο χλμ Θεσσαλονίκης - Θέρμης), όπου θα γίνει και η εξόδιος ακολουθία».