Ρουμανία: Εισαγγελείς για τους εκατοντάδες τραυματίες διαδηλωτές

Περισσότεροι από 450 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία την Παρασκευή βίντεο από τις οποίες θα εξετάσουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, που ανέλαβαν την έρευνα, μαζί με τις καταθέσεις των θυμάτων.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στόχος είναι οι υπεύθυνοι να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά τις κατηγορίες για άγρια αστυνομική καταστολή κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και αυρών νερού για να διαλύσουν το πλήθος 80.000 ανθρώπων, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται 30 πολίτες και αστυνομικοί, που τραυματίστηκαν σε μάχες σώμα με σώμα.

«Μέχρι τώρα έχουμε λάβει περίπου 30 καταγγελίες και οι συνάδελφοί μου μιλούν με όσους τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εισαγγελέας Ιονέλ Κόρμπου υποστηρίζοντας ότι όλοι θα εξεταστούν όλοι οι ύποπτοι για ενέργειες κατά του νόμου.

Από τις μαζικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία

AP Photo/Raed Krishan

Από τη δική της πλευρά, η αστυνομία επιμένει ότι ανταποκρίθηκε «αναλογικά» ενάντι μιας ομάδα βίαιων ατόμων, που υποτίθεται ότι συνδέονται με χούλιγκαν και προβοκάτορες.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν πλάνα, τα οποία τράβηξαν αξιωματικοί, διαδηλωτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση παρά το γεγονός ότι έδειξαν διαπιστεύσεις.

Ισραηλινοί τουρίστες ξυλοκοπήθηκαν

Επίσης, θα διεξαχθεί έρευνα για την καταγγελία Ισραηλινών τουριστών ότι οι δράστες τους έβγαλαν από ταξί και τους χτύπησαν κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής στην Πλατεία της Νίκης. 

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Ρουμανίας, σφοδρός επικριτής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, Κλάους Γιοχάνις, καταδίκασε τη Δευτέρα τη «βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας».

«Η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων, δημοσιογράφων, γυναικών και παιδιών είναι αδιανόητη σε ένα ευρωπαϊκό κράτος» είπε.

Περίπου 10.000 άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής για να ζητήσουν την παραίτηση με αιχμή του δόρατος τη μάστιγα της διαφθοράς χωρίς αυτή τη φορά να υπάρξουν επεισόδια.

Εκκλήσεις της Ε.Ε. για αλλαγή

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βιέρα Γιούροβα, ζήτησε χθες από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα νομοσχέδια που προκάλεσαν τις ογκώδεις διαμαρτυρίες.

«Στο σύνολό τους θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των δικαστών, μειώνουν τις εξουσίες των εισαγγελέων και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη», δήλωσε η ίδια στη Die Welt.

«Θα ήταν χρήσιμο εάν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση αναθεωρηθούν για άλλη μια φορά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑFP, DW, dpa

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Raed Krishan