in ,

Προβολή του θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως»

Προβολή του θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως»

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕMΕΣ προβάλλουν στα πλαίσια του αφιερώματός τους Μεταμοντέρνο αμερικανικό νουάρ τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στο θερινό σινεμά ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου 4 – Βασιλέως Γεωργίου, τηλ. 2310828642) το καθηλωτικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως (ΗΠΑ, 1954, έγχρωμη, 105’). Παίζουν: Ρέι Μίλαντ, Γκρέις Κέλι, Ρόμπερτ Κάμινγκς, Τζον Γουίλιαμς, Άντονι Ντόσον. Δεν θα υπάρξει μουσικός πρόλογος και η προβολή θα ξεκινήσει στις 21:30 ακριβώς.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Νίνου Φένεκ Μικελίδη από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο μάθημα για τον κινηματογράφο θα είναι: Η ανατροπή από τον Χίτσκοκ των παραδοσιακών κανόνων του σασπένς.

Η αποτυχία της προσχεδιασμένης δολοφονίας μιας άπιστης γυναίκας οδηγεί τον σύζυγο σε διάφορα μπλεξίματα.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Η αποτυχία της προσχεδιασμένης δολοφονίας μιας άπιστης γυναίκας οδηγεί τον σύζυγο σε διάφορα μπλεξίματα, σε ένα καλοστημένο, με μπόλικο σασπένς, θρίλερ.

Ο Χίτσκοκ δεν χρειάζεται πολλά για να δημιουργήσει τα απρόοπτα και το σασπένς, όπως δείχνει για μία ακόμη φορά με αυτό το θρίλερ, βασισμένο σ’ ένα θεατρικό έργο. Το ότι η ιστορία εκτυλίσσεται σ’ έναν κλειστό ουσιαστικά χώρο, δεν εμποδίζει καθόλου τον «μετρ», όπως το έχει δείξει και σε άλλες «θεατρικές» ταινίες του («Σωσίβια λέμβος», «Ο βρόγχος»), να φτιάξει την κατάλληλη, πέρα για πέρα κινηματογραφική, ατμόσφαιρα. Στις ξεχωριστές απολαύσεις και η Γκρέις Κέλι στον ρόλο της γυναίκας που ο σύζυγος (ένας πολύ καλός Ρέι Μίλαντ) υποψιάζεται για απιστία και που, από τις πρώτες κιόλας σκηνές, δολοφονεί σε αυτοάμυνα τον υποψήφιο δολοφόνο της, βάζοντας σε ενέργεια μια έξυπνη πλοκή.

Εδώ ο Χίτσκοκ είχε να παίξει και μ’ ένα καινούργιο για την εποχή παιχνίδι: το 3-D, την τρισδιάστατη οθόνη, που μπορεί να μην ήταν στο επίπεδο του «Avatar», αλλά του έδινε την ευκαιρία να φτιάξει μερικές διασκεδαστικές σκηνές, με διάφορα αντικείμενα που ξάφνιαζαν τον θεατή της εποχής. Αν και, τελικά, ο Χίτσκοκ, που δεν είχε μείνει ικανοποιημένος με το 3-D, διοργάνωσε την πρεμιέρα σε μονοδιάστατη προβολή! Η ταινία βλέπεται, ακόμη και σήμερα, με την ίδια απόλαυση, που πηγάζει από τους τρόπους με τους οποίους ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει τις διάφορες σκηνές: με τους φωτισμούς, το σασπένς και το μυστήριο να δίνονται με πρωτοτυπία, έστω κι αν από τότε αρκετά απ’ αυτά έχουν αντιγραφεί από πολλούς – ποτέ όμως με την ίδια φαντασία και φρεσκάδα! »

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μη χάσετε το Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως είναι:

  1. Για την εκπληκτική μετατροπή ενός θεατρογενούς έργου σε μια οντότητα υψηλής κινητικής διαδικασίας.
  2. Για τους συγκλονιστικούς ρόλους των Ρέι Μίλαντ και Γκρέις Κέλι.
  3. Για το πολύπλοκο σενάριο που συναρπάζει.
  4. Για τις ασύλληπτες σεναριακές ανατροπές.
  5. Για την εξαιρετική τεχνικολόρ φωτογραφία και τους χαμηλούς φωτισμούς που αντιστοιχούν σε ψυχολογικές διαβαθμίσεις.
  6. Για την συνεχή πολιορκία των κλειστών χώρων με πλάνα-αμερικαίν.
  7. Για τα σπουδαία μινιμαλιστικά ντεκόρ που υποδηλώνουν το πλαίσιο στο οποίο συντελείται ένα έγκλημα.
  8. Για την «χαριτωμένη» διάσταση των μεγαλοαστικών συμπεριφορών. Τένις, κομψότητα, λόγος ραφινάτος και απιστία με στύλ.
  9. Για το εκπληκτικό, ειρωνικό και καθαρό ταξικό τέλος.
  10. Γιατί ο θεωρούμενος α-πολιτικός Χίτσκοκ «τσακίζει» τις συμπεριφορές της μεγαλοαστικής τάξης.

Υ.Γ. Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 22.00 η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ προβάλλουν στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το θρυλικό νουάρ του Όττο Πρέμινγκερ Δωσ’μου τα χείλη σου (1952).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο δημόσιος έλεγχος και το Υπερταμείο. Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Ναι της γερμανικής βουλής στο «γάμο για όλους» – Η Άγκελα Μέρκελ ψήφισε κατά