in

Πρόστιμα στην Ελληνικός Χρυσός ύψους 1,7 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Πρόστιμα στην Ελληνικός Χρυσός ύψους 1,7 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, οι εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για την επιβολή στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» προστίμων συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014. 

Οι παραβάσεις χωρίζονται σε αυτές που αφορούν στο Υποέργο  Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής  και σε αυτές που σχετίζονται με το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

 

«Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για  χρόνια έμεναν «ξεχασμένα» σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν    την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση,  να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες  δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον» τονίζει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:  

«Η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα, ενώ δεν θα έπρεπε, για το αυτονόητο. Έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να  επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές  συνεπάγονται. Γιατί είχε και την ευθύνη, αλλά και τη βούληση να το πράξει, παρ΄ότι έγινε αποδέκτης επικρίσεων για την προσπάθειά της να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον, από υποστηρικτές της άποψης ότι σε αυτή τη χώρα η νομιμότητα έρχεται σε κάθε περίπτωση σε αντίθεση με την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου η ανομία είναι αυτή που προσελκύει τις επενδύσεις. Αυτές είναι οι θέσεις και απόψεις  που απέρριψε ο ελληνικός λαός με την επιμονή στην επιλογή του για μια άλλη πορεία της χώρας». 

 

Να θυμίσουμε ότι η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος είχε προχωρήσει σε αυτοψίες  στην περιοχή από τις 4/10/2012 έως και τις 28/8/2014. Τα πορίσματα της που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 βεβαιώνουν την αποικιoκρατικού τύπου συμπεριφορά της εταιρείας σε πολλά ζητήματα και κυρίως όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων αλλά και την απόκρυψη υποβολής στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων με αποτέλεσμα την ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την δημιουργία κινδύνου για περαιτέρω υποβάθμιση.

Η εταιρεία δεν είχε παραθέσει σύμφωνα με την Επιθεώρηση στην συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα των παραγόμενων προϊόντων (π.χ. σφαλερίτη και γαληνήτη) και κατά συνέπεια δεν προβλέφθηκαν επαρκή μέτρα για τον ασφαλή χειρισμό τους προκειμένου να αποτρέπεται η ρύπανση περιβάλλοντος και να διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Η απόκρυψη των στοιχείων δεν αφορά μόνο την διαχείρισή τους στις εγκαταστάσεις της αλλά και την μεταφορά τους από το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Οι παραβάσεις είχαν να κάνουν συνοπτικά με την μη σύννομη μετακίνηση τοξικών προϊόντων, την απόκρυψη στοιχείων επικινδυνότητας προϊόντων και αποβλήτων από την αδειοδοτούσα αρχή, την ανεξέλεγκτη διαχείριση υγρών τοξικών αποβλήτων των επεξεργασιών τοξικών προϊόντων αλλά και παραβάσεις για διεξαγωγή δραστηριοτήτων που δεν είχε άδεια .

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής είναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς πως η εταιρεία διέθετε επεξεργασμένα υγρά απόβλητα (εκροές νερών μεταλλείων Ολυμπιάδας) στο περιβάλλον με υπερβάσεις ως προς τα επιτρεπόμενα όρια διάθεσης μετάλλων καθώς και του Ph . Σύμφωνα με τις δειγματοληψίες των επιθεωρητών κατά το διάστημα 21/1/2014 μέχρι και 30/5/2014 διέθεσε υγρά απόβλητα με υπερβάσεις ως προς τις συγκεντρώσεις των μετάλλων μαγγανίου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων το Ph ήταν υψηλότερο του επιτρεπτού η συγκέντρωση του ολικού ήτα 1,200 mg/l έναντι 500 μg/λ.  Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων υπερέβαιναν από 100 έως και 1272% τα εγκεκριμένα όρια.

 

Ενδεικτικό της αδιαφορίας της εταιρείας είναι ότι σε κανένα τμήμα της λίμνης αποβλήτων στην Ολυμπιάδα που είχαν γίνει επεμβάσεις από την εταιρεία δεν είχαν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης . Η υλοποίηση τους θα βοηθούσε στην αποφυγή διαφυγής όξινων απορρoών και στη μείωση της διαχρονικής επιβάρυνσης της περιοχής, πράγμα που φυσικά δεν έγινε.

 

Η Απόφαση  για το Υποέργο Μαύρων Πετρών και Μαντέμ Λάκκου αφορά συνολικό πρόστιμο 994.500 ευρώ για δώδεκα (12) παραβάσεις. Πρόκειται αναλυτικά για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα: 

1. Διάθεση μη επαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.  

2. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ. 

3. Ελλιπής υποβολή στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων, πρόστιμο  113.400 ευρώ. 

4. Μη σύννομη διάθεση ιλύος σε υδαρή μορφή, ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων και επιβαρυμένων ομβρίων, πρόστιμο 100.800 ευρώ. 

5. Αποθήκευση στερεών αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους, πρόστιμο  100.800 ευρώ. 

6. Παραλείψεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, πρόστιμο 75.600 ευρώ. 

7. Ελλιπής χαρακτηρισμός επικινδυνότητας παραγόμενων αποβλήτων, πρόστιμο  113.400 ευρώ. 

8. Ανεξέλεγκτη διάθεση  επικίνδυνων αποβλήτων (φιλτρόπανων), πρόστιμο 43.200 ευρώ. 

9. Παραλείψεις στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, πρόστιμο 145.800 ευρώ.  

10. Παραλείψεις στη λειτουργία του παλαιού χώρου απόθεσης αποβλήτων, πρόστιμο  115.200 ευρώ. 

11. Μη σύννομη διακίνηση των προϊόντων, πρόστιμο 13.500 ευρώ. 

12. Μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών, πρόστιμο 21.600 ευρώ.

 

Η Απόφαση για το Υποέργο Ολυμπιάδας αφορά συνολικό πρόστιμο 739.800 ευρώ για  εννέα (9)  παραβάσεις. Πρόκειται για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα: 

1. Ελλιπής υποβολή στοιχείων σχετικά με την επικινδυνότητα του παραγόμενου προϊόντος (συμπύκνωμα πυριτών), πρόστιμο 113.400 ευρώ.

2. Μη τήρηση διατάξεων ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς του προϊόντος Ολυμπιάδας, πρόστιμο 4.500 ευρώ.

3. Ελλιπής τήρηση όρων και απαιτήσεων για έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα, πρόστιμο 133.200 ευρώ.

4. Διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 94.500 ευρώ.

5. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.

6. Ελλιπής χαρακτηρισμός παραγόμενου αποβλήτου ως προς την ιδιότητά του ως “αποβλήτου” και ελλιπής προσδιορισμός της επικινδυνότητάς του, πρόστιμο 113.400 ευρώ.

7. Αποθήκευση αποβλήτου (υπόλειμμα κατεργασίας) σε μη προβλεπόμενο χώρο, πρόστιμο 57.600 ευρώ.

8. Μη σύννομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, πρόστιμο 142.200  ευρώ.

9. Ελλιπή μέτρα χειρισμού προϊόντος συμπυκνώματος σιδηροπυριτών, πρόστιμο 43.200 ευρώ.   


Σταυρούλα Πουλημένη
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα ζόρια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα αρχίζουν. Του Αλέξανδρου Ζέρβα

«Μακμπέθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο ΕΜΣ από 15 Ιανουαρίου