in ,

Προληπτικές συλλήψεις προσφύγων στην Λέσβο καταγγέλλουν οι αλληλέγγυοι

Προληπτικές συλλήψεις προσφύγων στην Λέσβο καταγγέλλουν οι αλληλέγγυοι

Σε προληπτική σύλληψη 20-25 προσφύγων καθημερινά προβαίνει η αστυνομία στο κέντρο μεταναστών της Μόριας, όπως καταγγέλλουν αλληλέγγυοι που δρουν στο νησί, τους οποίους στη συνέχεια κρατά στο κλειστό προαναχωρησιακό μέρος του κέντρου, στην Β πτέρυγα, χωρίς καμία κατηγορία, τρομοκρατώντας τους, καθώς η κράτηση στην πτέρυγα αυτή ισοδυναμεί με απέλαση.

Όπως αναφέρουν, «ο λόγος που τους υποβάλλει σε αυτή τη διαδικασία η Ελληνική Αστυνομία είναι επειδή κάποιοι πρόσφυγες πληροφορούνται ότι η απόφαση Β’ βαθμού επί του αιτήματος τους για παροχή ασύλου είναι απορριπτική. Αποτέλεσμα είναι να μην παρουσιάζονται στο περιφερειακό γραφείο ασύλου της Λέσβου, για να τους παραδώσει για σύλληψη και απέλαση στην Τουρκία».

«Έτσι λοιπόν η Ελληνική Αστυνομία για να τιμωρήσει τους πρόσφυγες που δεν συμμορφώνονται με την πολιτική των απελάσεων διενεργεί 20-25 συλλήψεις την ημέρα, με σκοπό να «πετύχει» εκείνους που δεν παρουσιάζονται! Αν τους «πετύχει» τους συλλαμβάνει, και τους υπόλοιπους τους απελευθερώνει το βράδυ, αφού έχουν παραμείνει μια μέρα στην φυλακή» τονίζουν οι αλληλέγγυοι.

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στον καταυλισμό της Μόριας

Με απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του καταυλισμού πρώτης υποδοχής της Μόριας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι 162 εργαζόμενοι του hotspot, διεκδικώντας ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν με συμβάσεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που εκπνέουν σταδιακά από τις αρχές του Απριλίου ως το τέλος του Καλοκαιριού. (40 περίπου το πρώτο μισό του Απριλίου, 80 τον Μάιο και οι υπόλοιπες ως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).

 Η συγκέντρωση προγραμματίστηκε για τις 7 το πρωί της Τετάρτης, ενώ ακολουθεί την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

 Η Επιτροπή Εργαζομένων απορρίπτει την πρόταση δημιουργίας συνεταιρισμού ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς «μ’ αυτό τον τρόπο το κράτος προσπαθεί να απαλλαγεί από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας, και εκχωρεί την αρμοδιότητα αυτή στους εργαζόμενους, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού … Δεν μας λένε όμως ότι αφού υπάρχουν αυτά τα κονδύλια, για ποιό λόγο δεν διατίθενται και τώρα για τη συνέχιση των προγραμμάτων; Για ποιό λόγο δεν διατίθενται για τους μισθούς των εργαζομένων, τη στιγμή που ο μισθός είναι πιο κάτω και από τον κατώτατο μισθό; Για ποιό λόγο τόσο καιρό δεν δίνονταν για την κάλυψη αναγκών, όπως π.χ. για μέσα ατομικής προστασίας;».

Σε ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, εκφράζει τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων. «…Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ο ρόλος των διάφορων προγραμμάτων, που δεν είναι άλλος από την ανακύκλωση και συντήρηση της ανεργίας. Προγράμματα όπως αυτά της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που απασχολούνται χιλιάδες άνεργοι σε όλη την χώρα για μισθούς πείνας, κατώτερους και από αυτούς της επαίσχυντης σύμβασης των 586 ευρώ, αφού οι μισθοί δεν ξεπερνάνε τα 500 ευρώ, ουσιαστικά προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια, δημιουργούν πελατειακές σχέσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων και οι άνεργοι εγκλωβίζονται με την προοπτική της επαναπρόσληψης όπως συχνά-πυκνά διαλαλούν δήμοι, περιφέρειες και κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο.

Με δηλώσεις του στο τοπικό emprosnet ο συντονιστής του Κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των συμβάσεων γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει στο σχετικό αίτημα, ενώ εξετάζεται δυνατότητα δίμηνης παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων, ώστε να προχωρήσει κανονικά η νέα προκήρυξη.

Κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση απέλασης 36 μεταναστών στο Πακιστάν

Συνολικά 36 απελάσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά όπως τονίζει η ΕΛΑΣ, «Κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση επιστροφής (36) παράτυπων μεταναστών, υπηκόων Πακιστάν, στη χώρα καταγωγής τους πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Μαρτίου 2017, µε ειδική πτήση τσάρτερ από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Στην επιχείρηση επιστροφής των αλλοδαπών που διοργανώθηκε από την Ελλάδα με την οικονομική στήριξη και συντονισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX, συμμετείχαν αποστολές από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Λιθουανία.

Συγκεκριμένα από την Ελλάδα επιστράφηκαν (21) Πακιστανοί πολίτες και οι λοιποί (15) από τις προαναφερόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης συμμετείχαν ιατροί, διερμηνείς, εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, παρατηρητής και εκπρόσωπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Πακιστάν στην Αθήνα».

Επιστροφή στην Τουρκία 10 Σύρων προσφύγων

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, σήμερα, 29 Μαρτίου 2017, επιστράφηκαν στην Τουρκία 10 Σύροι πρόσφυγες -5 άνδρες, μία γυναίκα και 4 συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά.

Για τον ένα υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε α΄ βαθμό (πράξη διακοπής), οι 8 είχαν παραιτηθεί από τα αιτήματά τους για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και ένας ακόμα είχε ανακαλέσει τη σχετική βούληση για χορήγηση ασύλου.

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πλατεία Αμερικής: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη

Αθωώθηκε η Χριστίνα Μακνέα