in ,

Πρώην βουλευτής της ΝΔ εμπλέκεται σε υπόθεση εργασιακής αυθαιρεσίας στη Σερβία

Πρώην βουλευτής της ΝΔ εμπλέκεται σε υπόθεση εργασιακής αυθαιρεσίας στη Σερβία

Σε τακτικές εργασιακής αυθαιρεσίας επιδίδεται επιχείρηση στην πόλη Σόμπορ της Σερβίας, το 50% των μετοχών της οποίας φαίνεται πως κατέχει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Χαλκιδικής, και επιχειρηματίας, Ευθύμης Καρανάσιος.

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του σερβικού ιστότοπου radnik.rs η εταιρεία με την επωνυμία «DEM HELLAS» κρατά υπό εργασιακή ομηρία μια εργαζόμενη, της οφείλει δεδουλευμένα και επιδόματα, ενώ έχει απολύσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους της, θέτοντας την επιχείρηση «ανενεργή».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η σερβική επιθεώρηση εργασίας έχει προχωρήσει σε διοικητικά πρόστιμα προς την εταιρεία, ενώ η έγκυος εργαζόμενη καλείται να προσφύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της. Την ίδια ώρα η εν λόγω εταιρεία φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε φάντασμα καθώς μετά την απόλυση των υπολοίπων εργαζομένων της έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα και πληρωμή σε προμηθευτές και εργαζόμενους.

Η υπόθεση που εκτυλίσσεται στην πόλη Σόμπορ της Σερβίας όμως έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον εντός της Ελλάδας καθώς το 50% των μετοχών της εν λόγω εταιρείας κατέχει το στέλεχος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευθύμης Καρανάσιος.

Το alterthess.gr επικοινώνησε με τον κ. Καρανάσιο ο οποίος δήλωσε άγνοια για την υπόθεση της εργαζομένης καθώς όπως είπε η εταιρεία είναι εδώ και πολλούς μήνες ανενεργή. Παράλληλα ο κ. Καρανάσιος ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος στο βιογραφικό του είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται με την ανάπτυξη επιχειρήσεων στις Βαλκανικές χώρες και το εμπόριο επίπλων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του radnik.rs ο κ. Καρανάσιος διατηρεί και μια συμβουλευτική εταιρεία στην πόλη του Βελιγραδίου.

Ο κ. Καρανάσιος εξελέγη Βουλευτής Χαλκιδικής με την Ν.Δ στις εκλογές του 2012, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πολύγυρου (1994). Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πολυγύρου και Κεντρικής Χαλκιδικής (1995-1998) &(2001-2005). Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Ν.Χαλκιδικής (1994-2005). Μέλος ΝΟΔΕ Χαλκιδικής, Τμήμα Παραγωγικών Τάξεων. Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΔΑΚ-ΜMΕ Χαλκιδικής. Πρόεδρος ΝΟΔΕ Χαλκιδικής (2006-2007). Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πολυγύρου (2007-2010). Πρόεδρος Λαογραφικού Μουσείου Πολυγύρου. Υποψήφιος Βουλευτής το 2007 & 2009. Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) των Δήμων Πολυγύρου και Ζερβοχωρίων (2008-2011).

Επίσκεψη του κ. Καρανάσιου και της κ. Σπυράκη στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής (23 Απριλίου 2014)

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τα πόθεν έσχες του την τριετία 2012-2014 το πρώτο έτος της θητείας του ως βουλευτής δεν διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στη Σερβία, ενώ τα επόμενα δύο έτη εμφανίζονται τραπεζικοί λογαριασμοί στην τράπεζα «CACANSKA BANKA».

Ο ίδιος φιγουράρει σε φωτογραφίες με στελέχη πρώτης γραμμής της ΝΔ, όπως η Μαρία Σπυράκη και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ παραπολιτικά δημοσιεύματα της τρέχουσας περιόδου αναφέρουν πως ο κ. Καρανάσιος έχει επιλεγεί από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως το πρόσωπο επιλογής του για τον νομό Χαλκιδικής στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει, ή και ανέχεται, τις επιχειρηματικές πρακτικές του κ. Καρανάσιου στο εξωτερικό, και αν όχι τι σκοπεύει να κάνει για αυτό.

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο radnik.rs την 1/10/2018 και μεταφράστηκε για το alterthess.gr:

«Το έγραψε ο αρθογράφος Milos Vuckovic

Τίτλος: Εταιρεία από την πόλη Σόμπορ της Σερβίας δεν έδωσε επίδομα σε ετοιμόγεννη εργαζόμενη

Η εργαζόμενη της εταιρείας του Σόμπορ «DEM HELLAS», Αλεξάνδρα Ίλιτς, επί ενάμισι χρόνο έκανε χρήση της άδειας κύησης αλλά και της αναρρωτικής άδειας, ωστόσο δεν έλαβε από την επιχείρηση τα αντίστοιχα επιδόματα. Και αυτό γιατί ο εργοδότης την ίδια περίοδο σταμάτησε την παραγωγή, και δεν ενέκρινε τις εν λόγω άδειες.

Εναντίον της εταιρείας «DEM HELLAS» με αίτηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας άρχισε η διαδικασία διοικητικών κυρώσεων, αλλά όχι ποινικών.

«Μου οφείλουν 850.000 δινάρια»

Η Αλεξάνδρα Ίλιτς από το Σόμπορ δηλώνει στο radnik.rs ότι στην εταιρεία «DEM HELLAS» προσλήφθηκε τον Μάιο του 2016 στη θέση υπευθύνου στον τομέα αποβλήτων της επιχείρησης. «Η εταιρεία εξαγόρασε την FAS (Εταιρεία Μπαταρίας Σόμπορ), η οποία ήταν προς πώληση, και συνέχισα να εργάζομαι στο ίδιο πόστο. Όλα πήγαιναν εντάξει μέχρι την περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2017», αναφέρει. 

Η ίδια λέει ότι την εν λόγω περίοδο πήρε αναρρωτική άδεια λόγω δύσκολης εγκυμοσύνης.

«Εντωμεταξύ ο εργοδότης σταμάτησε την παραγωγή, οι συνάδελφοι μου απολύθηκαν, και εγγράφηκαν στην υπηρεσία ευρέσεως εργασίας. Εγώ τότε ήμουν έγκυος και αυτοί με βάση τον νόμο δεν μπορούσαν να με απολύσουν. Ωστόσο εγώ ζήτησα να με αφήσουν να κάνω και εγώ αίτηση στην υπηρεσία ευρέσεως εργασίας λόγω της παύσης λειτουργίας της εταιρείας, και εγώ ήμουν ουσιαστικά άνεργη», εξηγεί.

Η Ίλιτς λέει ότι ο τελευταίος μισθός της καταβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, ενώ οι μισθοί και τα αντίστοιχα επιδόματα εγκυμοσύνης και φροντίδας παιδιού δεν έχουν καταβληθεί.

«Ο μισθός μου ήταν 45.000 δινάρια, μου οφείλουν δεδουλευμένα για 19 μήνες, που προκύπτει το συνολικό ποσό των 850.000 δινάριων, περίπου», αναφέρει.

Η Αλεξάνδρα εξηγεί ότι δεν έπαιρνε ούτε το επίδομα εγκυμοσύνης που παρέχει το κράτος, μιας και ο εργοδότης δεν ενέκρινε την επίσημη άδεια κύισης, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει το επίδομα.

«Οι θεσμοί δεν μπορούν να βρουν κανέναν στην εταιρεία, κανείς δεν απαντάει, συνεπώς είναι αδύνατο να λάβω την επίσημη άδεια λόγω εγκυμοσύνης. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται ακόμα στο Σόμπορ, αλλά τώρα έγινε εστιατόριο και καφέ», δηλώνει η Αλεξάνδρα.

Προσθέτει επίσης ότι εύχεται να της εξοφλήσουν το ποσό.

Ωστόσο, όπως λέει, δεν μπορεί ούτε να κάνει αίτηση ως άνεργη και να λάβει το επίδομα ανεργίας καθώς είναι ακόμα δηλωμένη ως εργαζόμενη στην εταιρεία η οποία δεν λειτουργεί, και δεν πληρώνει την μισθοδοσία αλλά και τα πάγια έξοδα της. Όμως, δεν υπάρχει κανείς για να την απολύσει.

«Απευθύνθηκα σε πολλούς θεσμούς και δεν έλαβα απάντηση. Υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα ο οποίος μπορεί να επιβάλει στον εργοδότη μου να με απολύσει ώστε να μπορέσω να κάνω αίτηση για το ταμείο ανεργίας;», διερωτάται.

Το radnik.rs δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της εταιρείας «DEM HELLAS» επειδή η εταιρεία δεν έχει διαδικτυακό ιστότοπο, ενώ στο site του μητρώου επιχειρήσεων δεν αναφέρεται κάποιο τηλέφωνο ή email για επικοινωνία με την επιχείρηση. Ο εργασιακός χώρος της εταιρείας βρίσκεται στο Σόμπορ, αναφέρει το site του μητρώου επιχειρήσεων, ενώ η διεύθυνση για ταχυδρομική παραλαβή βρίσκεται στο Σάμπατς.

Η «DEM HELLAS» διώκεται δικαστικά

Από την επιθεώρηση εργασίας, η οποία λειτουργεί μέσω του υπουργείου Εργασίας, απάντησαν στις ερωτήσεις του radnik.rs σχετικά με την υπόθεση λέγοντας ότι τον Μάιο του 2017 έλαβαν μέτρα εναντίον της προαναφερθείσας εταιρείας.

«Ο επιθεωρητής εργασίας επέβαλε στην «DEM HELLAS» να εξοφλήσει το ποσό στην Αλεξάνδρα Ίλιτς που αντιστοιχεί στις μισθοδοσίες της περιόδου εγκυμοσύνης της, κάτι που επιβάλει ο νόμος. Επειδή ο εργοδότης δεν συμμορφώθηκε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που του έθεσε η επιθεώρηση ασκήθηκε διοικητική δίωξη εναντίον του εργοδότη» αναφέρεται στην απάντηση.

Στην απάντηση της επιθεώρησης εργασίας αναφέρεται ότι ο λογαριασμός του εργοδότη έχει μπλοκαριστεί, «χωρίς να μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ούτε στους δανειστές, ούτε στους εργαζόμενους», ενώ στη συνέχεια η επιθεώρηση εργασίας δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει έλεγχο στην εταιρεία επειδή «το υπεύθυνο πρόσωπο Μπράνιμιρ Τουτσάκοβιτς δεν ήταν διαθέσιμο για την επιθεώρηση εργασίας επειδή ζει στο Σάμπατς».

Στην ερώτηση του radnik.rs, με ποιο τρόπο η Αλεξάνδρα Ίλιτς μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της για να λάβει το επίδομα ανεργίας το υπουργείο Εργασίας δεν έδωσε απάντηση.

Στην απάντηση αναφέρεται μόνο ότι η επιθεώρηση ενημέρωσε την Αλεξάνδρα Ίλιτς για τα μέτρα που ελήφθησαν, και για τα δικαιώματα που μπορεί να ασκήσει μέσω της δικαστικής οδού.

Ούτε στην ερώτηση, με ποιο τρόπο η Αλεξάνδρα Ίλιτς μπορεί να απαλλαγεί από τον εν λόγω εργοδότη, και να διεκδικήσει το δικαίωμα της για το επίδομα ανεργίας, δεν λάβαμε σαφή απάντηση.

«Σε σχέση με το δικαίωμα για το επίδομα ανεργίας η  Αλεξάνδρα Ίλιτς δεν μπορεί να απευθυνθεί άμεσα στο ταμείο ανεργίας» αναφέρει στην απάντηση το υπουργείο.

Το radnik.rs απευθύνθηκε και στον εισαγγελέα του Σόμπορ. Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι εναντίον της «DEM HELLAS» υπάρχει διοικητική δίωξη επειδή ο εργοδότης δεν εξόφλησε το επίδομα όπως ο νόμος ορίζει. Η ποινή για αυτή την παράβαση είναι μεταξύ 600.000 και 1.500.000 δινάρια.

Όπως αναφέρει η εισαγγελία η ποινική δίωξη δεν ασκήθηκε.

Το radnik.rs έχει γράψει και για την υπόθεση της εταιρείας σιδηροδρομικών οχημάτων «GOSA», η οποία εδώ και χρόνια δεν κατέβαλε μισθούς στους εργαζόμενους της. Οι επιθεωρητές εργασίας άσκησαν ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων της «GOSA», αφού πρώτα ο διευθυντής της εταιρείας έφυγε στο εξωτερικό.

Ποιος κρύβεται πίσω από την εταιρεία «DEM HELLAS»

Η εταιρεία «DEM HELLAS» το 2016 εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μπαταριών Σόμπορ, γνωστή για την παραγωγή μπαταριών black horse. Η εταιρεία μπήκε προς πώληση το 2015, η οποία ήταν στην ιδιοκτησία της εταιρείας «FARMAKON MB», από το Σάμπατς, και η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Μίροσλαβ Μπογκίτσεβιτς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του μητρώου επιχειρήσεων οι τωρινοί ιδιοκτήτες της «DEM HELLAS» είναι ο Μπράνιμιρ Τουτσάκοβτις με 50% ιδιοκτησία και ο έλληνας υπήκοος με επίσης 50% ιδιοκτησία, Ευθύμιος Καρανάσιος. Ο Τουτσάκοβιτς και ο Καρανάσιος είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Τα ΜΜΕ έχουν γράψει κατά το παρελθόν για τις σχέσεις της «DEM HELLAS» με τον επιχειρηματία Μίροσλαβ Μποκγκίτσεβιτς και έχουν αναδείξει ότι ένας από τους ιδιοκτήτες και νόμιμους εκπροσώπους της «DEM HELLAS» είναι και ο Μπράνιμιρ Τουτσάκοβιτς, ο οποίος εργαζόταν στην «FARMAKON MB» και ύστερα έγινε μισθωτής στην εταιρεία μπαταριών της «FARMAKON MB».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του radnik.rs ο Ευθύμιος Καρανάσιος είναι ιδιοκτήτης του 50% της «DEM HELLAS», πρώην βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 2012 έως το 2014. Το 2013 ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Σερβοελληνικής Φιλίας.

Εκτός αυτού ο Καρανάσιος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας «SADA DOO» στο Βελιγράδι, η οποία ασχολείται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, και έχει το μερίδιο «DON», το οποίο ασχολείται με την μεταβίβαση αυτοκινήτων.

Στελέχη του εν λόγω μεριδίου έχουν επιβεβαιώσει στο radnik.rs ότι ο Καρανάσιος είναι πολιτικός στην Ελλάδα, και ότι γνωρίζουν πως έχει «μια εταιρεία στο Σόμπορ», χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν κάτι παραπάνω.

Οι λογαριασμοί της «DEM HELLAS» είναι μπλοκαρισμένοι συνολικά 591 ημέρες, από τον Ιανουάριο του 2017, και το δεσμευμένο ποσό ανέρχεται στα 5.850.665 δινάρια.

Η εταιρεία μπαταριών Σόμπορ είναι αυτή τη στιγμή στην ιδιοκτησία της εταιρείας «BATAGON INTERNATIONAL AG», από την Ελβετία».

 

*Στην κεντρική φωτογραφία ο Ευθύμης Καρανάσιος με τον Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απομακρύνει γιγαντοκεραία της WIND ο δήμος Θερμαϊκού

Πρωτόγνωρη η τριπλή δολοφονία μεταναστριών στον Έβρο, λέει ο ιατροδικαστής