Πολλαπλές διακρίσεις και προβλήματα για τις γυναίκες μετανάστριες

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετανάστριες, πρόσφυγες κι αιτούσες άσυλο στην Ευρωμεσογειακή περιοχή , βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης μέρας του συνεδρίου που διοργανώνεται από το Κέντρο Βορρά- Νότου του συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και τη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση κι υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

«Οι γυναίκες πρόσφυγες κι αιτούσες άσυλο έχουν βιώσει πολλαπλές διακρίσεις, όπως τη βία λόγω του φύλου τους, την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων. Είναι βασικό γι αυτές τις γυναίκες να βρουν βοήθεια γι αυτά τα ζητήματα» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Βορρά- Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χοσέ Καρόσο.

Από τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον καταναγκαστικό γάμο με την εμπορία ανθρώπων και τον βιασμό, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι οι "πιο ευάλωτες" μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «να προχωρήσουμε στην εφαρμογή πολιτικών για τα άτομα που δέχονται βία εξαιτίας του φύλου τους. Είμαστε υπεύθυνοι για την αποστολή μας ώστε να προσεγγίσουμε το ζήτημα όσο το δυνατόν καλύτερα».

«Έχουμε έναν μακρύ δρόμο για να πετύχουμε την ισότητα των φύλων και να καλύψουμε τα κενά, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό. Είναι μία πρόκληση για εμάς ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, να χτίσουμε γέφυρες» είπε.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γυναικών Μεταναστριών, η Άννα Ζόμπνινα επισήμανε ότι «δεν γίνονται αρκετά για τις ανάγκες που έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια μετανάστριες. Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα». «Πολλά αγόρια αποκαλούνται επισήμως ως ασυνόδευτα, τι γίνεται όμως με τα κορίτσια, εξαφανίζονται;».

Με τη σειρά της η πρόεδρος της ΜΕΤΑδραση , Λώρα Παππά, ανέφερε ότι τουλάχιστον 1 στις 5 μετανάστριες εκτιμάται ότι έχει πέσει θύμα φυλετικής βίας. 

Οι εργαζόμενοί μας στα νησιά, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, έχουν ακούσει χιλιάδες ιστορίες, που οι γυναίκες έχουν πέσει θύματα βίας και στις χώρες προέλευσης τους και στις χώρες προορισμού τους». «Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα, είναι πανευρωπαϊκό, και παγκόσμιο και πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις.

Από το τμήμα ισότητας των φύλων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Σεσίλ Γκρεμποβάλ, επισήμανε ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα για να εμποδίσουμε να πέσουν οι γυναίκες αυτές θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας». Επιπλέον, η κ. Γκρεμποβάλ ανέλυσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μία Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις».

Όσον αναφορά τα σχετικά στοιχεία ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας, ανέφερε ότι από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, έχουν υποβληθεί 178.485 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων οι 150.873 συμπληρώθηκαν από το 2016-2018.

Σημείωσε ότι το 32,1 % που υποβάλλει αίτηση ασύλου είναι γυναίκες ενώ το 67,9 άνδρες . Παράλληλα, το 37,1 % που λαμβάνει διεθνή προστασία είναι γυναίκες. Όσον αφορά την εθνικότητα των αιτουσών άσυλο, οι περισσότερες προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Για τις πρακτικές της υπηρεσίας ασύλου σχετικά με τις γυναίκες που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι αντιμετωπίζονται ως κατηγορία ειδικής μεταχείρισης καθώς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν γυναίκα διερμηνέα και γυναίκα εργαζόμενη που θα διαχειριστεί το αίτημά τους.

Τέλος, αναλύοντας τις κύριες αιτίες που οι γυναίκες ασκούν διώξεις τόνισε ότι συνήθως σχετίζονται με το γεγονός ότι είναι θύματα φυλετικής βίας, όπως σεξουαλική βία (βιασμός), οικογενειακή βία, σωματεμπορία, ακρωτηριασμός οργάνων.

Πηγή efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ