in ,

Παρέμβαση στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενάντια στην εκκένωση της κατάληψης στέγης «Ορφανοτροφείο»

Παρέμβαση στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενάντια στην εκκένωση της κατάληψης στέγης «Ορφανοτροφείο»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν νωρίτερα μέλη της κατάληψης μεταναστών «Ορφανοτροφείο», αντιδρώντας στην διάθεση της εκκλησίας να εκκενώσει και κατεδαφίσει το κτίριο που στεγάζεται η κατάληψη στέγης.

Πρόκειται για μια κατάληψη στέγης στο παλιό Ορφανοτροφείο στην περιοχή της οδού Λαμπράκη, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, όπου τον περασμένο Δεκέμβρη άνοιξε τις πόρτες της για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Βόρεια Ευρώπη.

Αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες λειτουργούν με συνελεύσεις, και καθημερινά στηρίζουν και βοηθούν τους ανθρώπους που ξεκίνησαν το δύσκολο ταξίδι για μια άλλη ζωή. Με την γειτονιά να στέκεται συμπαραστάτης δεκάδες αλληλέγγυοι βοηθούν καθημερινά στο μαγείρεμα, στην καθαριότητα και στην φύλαξη του χώρου, καθώς σε αυτόν  μένουν για λίγα βράδια, είτε και για περισσότερο, οικογένειες με παιδιά.

Το κτίριο που στεγάζεται όμως ανήκει στην εκκλησία, μετά από παραχώρηση που της έγινε πριν τέσσερα χρόνια αρχικά για 25 χρόνια από τον πρώην Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, και στη συνέχεια με αλλαγή της παραχώρησης για 50 χρόνια με σκοπό η εκκλησία να δημιουργήσει ιδιωτικό ίδρυμα περίθαλψης.

Το 2011 μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί εκκένωση από τα ΜΑΤ από προηγούμενη κατάληψη του χώρου. Από τότε μέχρι και τον Δεκέμβρη όμως η εκκλησία δεν είχε προχωρήσει σε καμία εργασία εντός του κτιρίου.

Τις πρώτες μέρες της κατάληψης στέγης εμφανίστηκαν έξω από το Ορφανοτροφείο παππάδες, οι οποίοι υπό τις εντολές του Μητροπολίτη Άνθιμου, θέλησαν να ασκήσουν πιέσεις για εκκένωση του χώρου.

Οι μετανάστες και οι αλληλέγγυοι της κατάληψης στέγης βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ενδεχόμενη εκκένωση του χώρου από τις δυνάμεις της αστυνομίας, εάν αυτό ζητηθεί από την εκκλησία προς τον εισαγγελέα. Και όλα αυτά σε μια πόλη όπου ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ούτε και η κεντρική διοίκηση έχουν δημιουργήσει κάποια δομή φιλοξενίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας.

*Φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο άνθρωπος που σκεφτόταν «μην τυχόν». Του Αντώνη Ανδρουλιδάκη

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης