in

Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ-εργαλείο για τις τοπικές κοινωνίες- από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ-εργαλείο για τις τοπικές κοινωνίες- από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ δημιούργησε, και δημοσίευσε πρόσφατα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διαδραστικό χάρτη (δείτε ΕΔΩ) με τις ψηφιοποιημένες θέσεις των κρατικών περιουσιών που παραθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του. Στόχος της εταιρείας είναι η κατανόηση, από την πλευρά των πολιτών, και εκτίμηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι ιδωτικοποιήσεις αυτές στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Γιώργος Σγούρος, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μίλησε στο alterthess.gr για την πρωτοβουλία αυτή. «Μείζον θέμα είναι να συμβάλουμε στον διάλογο των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε, ενώ σχολίασε πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των πολιτών για τις εκτάσεις προς πώληση, και κυρίως για τα καθεστώτα περιβαλλοντικής προστασίας αυτών.

Ο κ. Σγούρος τόνισε πως για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το θέμα «σε ποιον ανήκει η έκταση» έρχεται δεύτερο, σε σχέση με την σημασία για το τι χρήση επιτρέπεται μετά την εκχώρηση, και ποια η είναι η περιβαλλοντική προστασία.

Επίσης, ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας δήλωσε πως υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο έλλειψης ενημέρωσης σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχουν ενδείξεις πως εκτάσεις οι οποίες έχουν παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμφανίζονται στην περιβόητη λίστα του, και άρα δεν ξέρουμε την σημερινή χρήση τους.

«Έχει γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη προσπάθεια για την ακριβή ψηφιοποίηση της γεωγραφικής πληροφορίας από τις εικόνες που παρέχει στην ιστοσελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ παρόλο που ως εταιρεία του δημοσίου είναι υποχρεωμένη να διαθέτει ελεύθερα και με πλήρη προσβασιμότητα τα γεωγραφικά δεδομένα που έχει στη διάθεση της σύμφωνα με την οδηγία INSPIRE » αναφέρεται χαρακτηριστικά στις πληροφορίες του ιστότοπου.

Στον διαδραστικό χάρτη εμφανίζεται το σύνολο των εκτάσεων των προς πώληση κρατικών περιουσιών που έχει αναρτήσει το ΤΑΙΠΕΔ, που αφορούν μέχρι στιγμής 412 εκμεταλλεύσεις, από πολύ περισσότερες που έχουν μεταβιβαστεί ως τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στον χάρτη προβάλλονται επίσης προστατευόμενες περιοχές όπως Καταφύγια Άγριας Ζωής, περιοχές Natura 2000, Εθνικά Πάρκα καθώς και περιοχές που υπάγονται σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όπως Εθνικοί Δρυμοί.

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

«Goλfω! director’s cut» στο θέατρο Αυλαία