Παραχώρηση πρώην Στρ. Παύλου Μελά: Για ένα πραγματικά μητροπολιτικό πάρκο

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, με αφορμή την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά. Η ανακοίνωση αποτελεί και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας και Περιφερειακού Συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργου Θεοδωρόπουλου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Η παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά χωρίς νέα δόμηση με σκοπό τη δημιουργία ενός πάρκου μητροπολιτικής σημασίας είναι μια σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, ένα θετικό βήμα που επιτεύχθηκε μετά από αγώνες πολλών χρόνων. Ωστόσο, μόνο κατ’ όνομα πρόκειται για το πρώτο βήμα δημιουργίας ενός πραγματικού μητροπολιτικού πάρκου. Αν θέλουμε πραγματικά ένα πάρκο με τέτοια λειτουργία θα πρέπει:

Να κατοχυρωθούν οι χρήσεις γης με προεδρικό διάταγμα ώστε να εξασφαλισθεί στο μέγιστο βαθμό θεσμικά και στο διηνεκές οι χρήσεις γής, δηλ.ότι δεν θα υπάρξει νέα δόμηση, ο σεβασμός της ιστορίας του χώρου, ότι θα ειναι κυρίαρχη η κάλυψη με υψηλό πράσινο και ότι θα είναι ανοικτό και κοινόχρηστο.

Να συσταθεί με το ίδιο προεδρικό διάταγμα πραγματικός μητροπολιτικός φορέας διαχείρισης του. Ένας φορέας με τη συμμετοχή όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων αρμόδιων φορέων. Ένα μητροπολιτικό πάρκο υπερτοπικής σημασίας, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαχείρισης ενός δήμου, έρμαιο μικροπολιτικών παιχνιδιών και τοπικιστικών αντιλήψεων. Εξάλλου στην Ελλάδα έχουμε τέτοια παραδείγματα με κυριότερο το Πάρκο Τρίτση στην Αθήνα.

Να εξασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότηση και η στελέχωση στο διηνεκές. Δεν είναι δυνατόν ένα μητροπολιτικής σημασίας πάρκο να εξαρτάται από εφήμερα προγράμματα. Αυτά θα πρέπει να λειτουργούν επικουρικά και για συγκεκριμένες ανάγκες. Το κακό παράδειγμα των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών πρέπει να γίνει μάθημα. Αλλιώς οι ιδιώτες και η εμπορευματοποίηση θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα. 

Αυτά είναι τα τρία κρίσιμα βήματα για την υλοποίηση ενός πραγματικά μητροπολιτικού πάρκου, βήματα που θα πρέπει εφεξής να εφαρμόζονται σε όλους τους μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου. Βήματα που θα οδηγήσουνε επιτέλους στο χτίσιμο μιας ουσιαστικής μητροπολιτικής αντίληψης και λειτουργίας για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους στη Θεσσαλονίκη.

Ο επόμενος στόχος του κινήματος για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων πρασίνου δεν είναι άλλος από το πρώην Στρ. Καρατάσου. Ένα πρώην στρατόπεδο για το οποίο από τις απαράδεκτες χρήσεις (γήπεδα, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.ά.) στο ΓΠΣ Πολίχνης, που εισηγήθηκε ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, φτάσαμε στη φεουδαρχικού τύπου παρέμβαση Καμμένου που βάζει βέτο και διεκδικεί την αξιοποίησή του προς όφελος του ΤΕΘΑ όπως  αναγράφεται μάλιστα επίσημα στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΓΠΣ. Και προκαλεί πραγματικά εντύπωση η αφασία του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά που δεν αντιδρά και δέχεται τέτοιου τύπου εξωθεσμικές, αντιεπιστημονικές και ευθέως στρεφόμενες κατά των συμφερόντων των πολιτών της Θεσσαλονίκης παρεμβάσεις. Εκτός αν πρόκειται για κάποιου είδους συμφωνία–συναλλαγή.

Μετά τις νομικά μετέωρες και κοινωνικά άδικες ρυθμίσεις της συμφωνίας για το  Στρ. Παύλου Μελά για την παραχώρηση των 83 διαμερισμάτων, ο κ. Καμμένος επιδιώκει ως φεουδάρχης να επιβάλλει σε μια ολόκληρη πόλη πλέον του ενός εκατομμυρίου κατοίκων τις τυχοδιωκτικές και εργολαβικές λογικές του.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει με κοινή δράση να υποχρεώσουν δήμους, περιφέρεια και κυβέρνηση να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου της πόλης, με υψηλού επιπέδου νομική προστασία, δημοκρατική μητροπολιτική διαχείριση και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες.

Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά