in

Πανό στον Λευκό Πύργο ενάντια στις εξορύξεις χρυσού (βίντεο)

Πανό στον Λευκό Πύργο ενάντια στις εξορύξεις χρυσού (βίντεο)

Πανό στον Λευκό Πύργο ανήρτησαν το πρωί μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού με σύνθημα “Αγώνας για το δίκιο ενός τόπου”. Οι “επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής -Θεσσαλονίκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού” στις Σκουριές καλούν σε πορεία το Σάββατο στις 11 μ.μ. στην ΧΑΝΘ ενόψει της δίκης των 21 κατοίκων την Δευτέρα 13/3 για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές. Καλούν επίσης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια στις 9 το πρωί ενάντια στις διώξεις των αγωνιστών.

 

 Η κοινωνία στο εδώλιο

“Για ακόμη μία φορά η τοπική κοινωνία και το κοινωνικό κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού-χαλκού στη Χαλκιδική, θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με ουσιαστική κατηγορία την αντίσταση σ΄ ένα καταστροφικό εξορυκτικό σχέδιο που αυτοπροσδιορίστηκε και επιβλήθηκε ως “αναπτυξιακή επένδυση”. Είναι σαφές ότι το πολιτικοοικονομικό σύστημα και η ιστορική συγκυρία, θέτουν το νομοθετικό πλαίσιο, την εκτελεστική εξουσία, τον κρατικό μηχανισμό και τη δικαιοσύνη, δέσμιους των πολυεθνικών κολοσσών. Ακόμη και όταν οι καταστροφικές συνέπειες τεκμηριώνονται επιστημονικά, ακόμη κι όταν οι παραβιάσεις όρων και νόμων βεβαιώνονται διοικητικά, οι εταιρίες χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή οι τοπικές κοινωνίες δικάζονται με περισσή ευκολία” τονίζουν οι επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην ανακοίνωσή τους.

“Έτσι λοιπόν, είναι αδιανόητο, η διοίκηση και η κυβέρνηση, να αποδέχονται την εκβιαστική λογική της Ελληνικός Χρυσός – Eldorado Gold και να επιτρέπουν τη δημιουργία τετελεσμένων που καταστρέφουν έναν ολόκληρο τόπο – και γι’ αυτό, η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες” συμπληρώνουν.

“Για πόσο ακόμα μπορούμε να επιτρέπουμε το πρόσκαιρο κέρδος των λίγων να απειλεί το μακροπρόθεσμο όφελος των πολλών και τελικά, την ίδια τη ζωή; Σε όλον τον πλανήτη, πολίτες αγωνίζονται για κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Η παρακαταθήκη της αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης κοινών πόρων στο βωμό της “προόδου του πολιτισμού” βαραίνει όλους μας – όμως όσες μάχες κι αν χαθούν, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές να κερδίσουμε τον αγώνα” 

“Η Δίκη των Σκουριών, που ξενικά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, αποδεικνύει ότι το εξιλαστήριο θύμα καταλήγει να είναι η τοπική κοινωνία, όταν στο εδώλιο θα έπρεπε να βρίσκονται εκείνοι που βεβαιωμένα παρανομούν, καταστρέφουν και επιβουλεύονται την κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη. Η Δίκη αυτή αντανακλά την προσπάθεια φίμωσης και ομηρίας των κοινωνικών κινημάτων και των τοπικών κοινωνικών. Στη Δίκη των Σκουριών, σέρνονται στα δικαστήρια εικοσιένα από εμάς, που με προσωπικό και κοινωνικό κόστος υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή” καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι επιτροπές αγώνα καλώντας το Σάββατο 11/3 στην πορεία και στα δικαστήρια την Δευτέρα 13/3 στις 9 π.μ.

KIA – Διαδηλώνουμε για την υγεία μας, για τη ζωή μας!

“Εμείς, οι αλληλέγγυοι του Κ.Ι.Α., για πέντε χρόνια αγωνιζόμαστε για την υγεία. Ο αγώνας όμως αυτός δεν έχει νόημα αν δεν αντισταθούμε στις εξορύξεις του θανάτου. Οι επιπτώσεις από την τοξική σκόνη και τα βαρέα μέταλλα είναι άμεσες, τρομακτικές και μη αναστρέψιμες. Αφορούν όχι μόνο τους κατοίκους της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης. Ενημερωνόμαστε, αντιδρούμε, παίρνουμε μέρος στον αγώνα” δηλώνει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης σε σχετική ανακοίνωση του καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Σαββάτου και έξω από τα δικαστήρια , για να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών.

Ο Δήμος Αριστοτέλη στο πλευρό των συνδημοτών του που δικάζονται στις 13 Μαρτίου 2017

“Αναβιώνουν τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, οι δυσάρεστες μνήμες της έντασης και του διχασμού που προκάλεσαν στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη η έλλειψη διαλόγου και η προσπάθεια της Πολιτείας να επιβάλλει «επενδύσεις με κάθε κόστος» που έρχονται σε αντίθεση με την ισορροπημένη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Συγκεκριμένα, 21 συνδημότες μας, επιχειρηματίες, οικογενειάρχες και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στη μετατροπή του Δήμου μας σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας, η οποία περιορίζει τις δυνατότητες οποιασδήποτε άλλης ανάπτυξης, έχουν κληθεί και θα καταθέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι -μεταξύ άλλων- για κάποια από τα σοβαρότερα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα σημειώνει από την πλευρά της η δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη δηλώνοντας αντίθετοι στη βία από όποια πλευρά κι αν προέρχεται, όπως επίσης και σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των δημοτών μας, με κριτήριο τις απόψεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

“Άλλωστε”, όπως σημειώνεται “η Τοπική Κοινωνία, εδώ και δυόμισι χρόνια έχει ανοίξει το διάλογο για τις δυνατότητες ανάπτυξής της περιοχής, προτείνοντας μέσα από υποδειγματικές θεσμικές διαδικασίες γόνιμου διαλόγου την εφαρμογή ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης, που να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ως Πύλη εισόδου στη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, γενέτειρα του Αριστοτέλη και να λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα του τόπου και τις μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής που μπορεί να επιφέρει μια υπεμεγέθης μεταλλευτική εκμετάλλευση”.

“Μεγάλο βάρος ευθύνης θεωρούμε ότι αναλογεί στην Πολιτεία, η οποία επέτρεψε εξαρχής την έναρξη των δραστηριοτήτων της μεταλλευτικής εταιρείας, με αδειοδοτήσεις που δεν τήρησαν τις απαιτούμενες διατυπώσεις διαβουλεύσεων και διαλόγου σε τοπικό επίπεδο, ενώ ακόμη και σήμερα επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας αυτής παρά τη σωρεία παραβάσεων που κατέδειξαν προηγούμενες επιθεωρήσεις ελέγχου, την έλλειψη ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου και την παραβίαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγιή παραγωγική βάση και την κοινωνική συνοχή της περιοχής”.

– Τασσόμαστε υπέρ του δίκαιου αγώνα της τοπικής κοινωνίας, η οποία ενοχοποιήθηκε για την ευαισθητοποίησή της στο μείζον πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσής του και

– Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιβάλλει με θεσμικές παρεμβάσεις τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στη διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική και στην οριστική λύση του προβλήματος” καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Αριστοτέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πορεία για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Πορεία του κινήματος SOS Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11 Μαρτίου