in

Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία των Γυναικών: Αντί για ευχολόγια, ας κάνει αυτό η κυβέρνηση. Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία των Γυναικών: Αντί για ευχολόγια, ας κάνει αυτό η κυβέρνηση. Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία των Γυναικών και η ευαισθητοποίηση είναι καλό πράγμα, αρκεί να συνοδεύεται και από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θωρακίζουν τις γυναίκες.

Ένα απλό παράδειγμα. Το άρθρο 336 του ποινικού κώδικα προβλέπει ότι “όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη”. Ωραία. Αλλά τί γίνεται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σωματική βία ή άμεση απειλή; Όταν δεν υπάρχει η συναίνεση της γυναίκας, επειδή πχ. μία γυναίκα είναι μεθυσμένη;

Ναι, επιτρέπεται να μεθάνε και οι γυναίκες, η κατανάλωση αλκοόλ δεν απαγορεύεται. Ο άντρας που πίνει και μεθάει δεν είναι μάγκας, όπως και η γυναίκα που πίνει και μεθάει δεν ψάχνει σεξ. Όπως επίσης οι γυναίκες επιτρέπεται να ντύνονται όπως θέλουν, χωρίς αυτό να εκλαμβάνεται ως σεξουαλική πρό(σ)κληση.

Αντί για ευχολόγια, ας κάνει αυτό η κυβέρνηση. Ας αλλάξει το 336 που συναρτά τον βιασμό με τη σωματική βία και ας τον ορίσει με βάση την μη συναίνεση. Τρόποι υπάρχουν, δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που ήδη το έχουν κάνει. Τα ξέρουν αυτά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην ΓΓΙΦ.

Το ότι έχει επικυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία είναι σημαντικό, αλλά ο ορισμός του βιασμού ως απουσία συναίνεσης (όπως προβλέπει η Σύμβαση) χάθηκε στην μετάφραση.

Προσπάθειες ευαισθητοποίησης από την κυβέρνηση χωρίς νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι κενό γράμμα.

 

*Το κείμενο αποτελεί ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

** Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ΕΥΔΑΠ αγκαλιά με τις πολυεθνικές

«Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς»: Μια έκθεση που θέλει να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη