Ως μη υποβληθείσα η αίτηση του ΝΣΚ για την επανεξέταση της υπόθεσης της Μανωλάδας απο το ΕΔΔΑ

Ως μη υποβληθείσα, στο ΕΔΔΑ, κατόπιν της ανάκλησής της με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θεωρείται η υπόθεση της καταδίκης της Ελλάδος για την  Μανωλάδα.

Γράφει η Ειρήνη Προμπονά για το stokokkino.gr

Με δελτίο τύπου το Υπ. Δικαιοσύνης ενημερώνει πως η απόφαση καθίσταται οριστική με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017:

«Η αίτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για παραπομπή στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της υπόθεσης Chowdury  κ.α. εναντίον της Ελλάδας (υπόθεση Μανωλάδας), θεωρείται από το Δικαστήριο ως μη υποβληθείσα, κατόπιν της ανάκλησής της, με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2017. Η απόφαση καθίσταται οριστική με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017.»

Όπως είχε δηλωσε χθές Τετάρτη στο 105,5 στο Κόκκινο η γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μ. Γιαννακάκη για το θέμα  που προέκυψε να σταλεί η απόφαση για επανεξέταση στην ευρεία σύσκεψη του ΕΔΔΑ, χωρίς να ερωτηθεί το αρμόδιο Υπουργείο, αλλα μόνον ο Αρειος Πάγος και οι δικαστικές αρχές Πατρών και Αμαλιάδας, «ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στη Βιέννη. Άμα τη επιστροφή του, θα ζητήσει επισήμως όλη την αλληλογραφία μεταξύ των δικαστηρίων και του ΝΣΚ, που ατύπως την έχω και εγώ, προκειμένου να εξεταστεί και το περιεχόμενο και η νομική αρτιότητα των απαντήσεων. Θα ζητήσει επίσης διερεύνηση όλης της τροχιοδρόμησης αυτής της πρωτοβουλίας από το ΝΣΚ, ερήμην και εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Μάρτιο ότι 42 εργάτες γης από το Μπανγκλαντές υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας στη χώρα μας.

Ακόμη έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να τους προστατεύσει και δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση, ούτε τιμώρησε τους υπαίτιους και απαίτησε την αποζημίωσή τους καθώς και την καταβολή των δικαστικών εξόδων επιδικάζοντας  αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.
 
Υπενθυμίζεται  πως τον Απρίλιο του 2013, οι εργάτες σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα, που διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών και δέχτηκαν ένοπλη επίθεση από τους επιστάτες. Τουλάχιστον 35 εξ αυτών τραυματίστηκαν  από τους πυροβολισμούς.