in

«Όχι» στο ξεπούλημα των λιμανιών

«Όχι» στο ξεπούλημα των λιμανιών

Kινητοποιήσεις ξεκινούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σήμερα υπάλληλοι των λιμανιών και λιμενεργάτες πραγματοποιούν στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως στις 11 το πρωί, με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Διοικητικά Κέντρα των λιμανιών.

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι συγκεντώθηκαν το πρωί στο κτίριο διοίκησης του ΟΛΘ στον πρώτο προβλήτα. Επίσης, αντιπροσωπεία τους μετέβη στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, Στέλιου Αγγελούδη, και τού επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται, αλλά και τις θέσεις των εργαζομένων για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Διοίκησης πραγματοποίησαν το πρωί και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έχουν ήδη προαναγγείλει κινητοποίηση με μαζική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών του ΟΛΠ καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος των λιμανιών. “Με μια πρόσκληση προς τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία προσπαθούν να κρύψουν το έγκλημα που επιχειρούν, θέλουν να πάρουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τη διαδικασία παράδοσης στους ξένους μονοπωλιακούς ομίλους και στα ιδιωτικά Funds της ναυαρχίδας των Λιμανιών, τον ΟΛΠ” υπογραμμίζουν. Προσθέτουν επίσης ότι η “κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν θα έχουν ακέραιη την ευθύνη, καθώς επίσης και εκείνοι οι βουλευτές ξεχωριστά που δεν θα εμποδίσουν το επιχειρούμενο ξεπούλημα”.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα είχε προαναγγείλει την κατάθεση προς έγκριση στη Βουλή της πρόσκλησης εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Ο ίδιος είχε τονίσει πως στηρίζει την σχετική απόφαση της κυβέρνησης και επισήμανε πως μετά τον Πειραιά προτεραιότητα είναι να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο αποφάσεων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε το 2014 να προχωρήσει το θέμα στη βάση της όποιας απόφασης έχει ληφθεί από τον μέτοχο και την κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα είχε αφήσει αιχμές κατά του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα, σημειώνοντας πως η αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του λιμανιού.

Όπως είχε προσθέσει ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο ίδιος προσωπικά θα πρόκρινε διαφορετικό μοντέλο αξιοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με αυτό που ίσχυσε στον Πειραιά. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ποιο πιστεύει ότι θα ήταν το ιδανικό μοντέλο, απάντησε ότι «υπάρχουν πολλά μοντέλα. Μπορεί να γίνει και το ένα και το άλλο (σ.σ. παραχωρήσεις και πώληση μετοχών) συνδυαστικά». Ωστόσο, -όπως είχε διευκρινίσει- η τελική απόφαση «βρίσκεται στα χέρια του μετόχου (σ.σ. ΤΑΙΠΕΔ)».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η γεωπολιτική του σχίσματος στην Ουκρανία, η απόκλιση ΗΠΑ και «Γαλλο-Γερμανικού άξονα»Του Ιμμάνουελ Βάλλερστάιν

Εκδικάζεται η αγωγή Πάχτα κατά ΣΥΡΙΖΑ