in

O Σήφης Βαλυράκης ζητά να συνεχιστεί η εξέταση του σκανδάλου Siemens

O Σήφης Βαλυράκης ζητά να συνεχιστεί η εξέταση του σκανδάλου Siemens

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σήφης Βαλυράκης πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, τονίζει ότι η κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη και η Βουλή πρέπει να συνεχίσουν την διερεύνηση και να εκκαθαρίσουν πλήρως το σκάνδαλο Siemens.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

“Στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής έχουν διατυπωθεί πολύ σημαντικά  συμπεράσματα και προτάσεις, ενώ  το πολιτικό σύστημα δεν ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής, ούτε στη περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου, ούτε στην προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου, ούτε στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων στην εταιρία Siemens, ούτε στην διερεύνηση πιθανών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να δικάζονται δεκάδες υπηρεσιακοί παράγοντες για το σκάνδαλο Siemens χωρίς πολιτικά πρόσωπα για την εμπλοκή των οποίων υπήρξαν σημαντικά στοιχεία.

Η Εξεταστική Επιτροπή ανέδειξε το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα!  Απέδειξε ότι η Siemens  υπερτιμούσε τις συμβάσεις της,  αυξάνοντας το «κόστος» της κάθε σύμβασης, κατά 10%.  Παρήγαγε έτσι και διέθετε  «μαύρο χρήμα» για δωροδοκίες, με 8% για τα υπηρεσιακά πρόσωπα και 2% για τα πολιτικά πρόσωπα (Υπουργούς – πολιτικά κόμματα).

«Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του», υπογραμμίζει, ο πρώην υπουργός «η Δικαστική, η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και αδύναμες να αντιμετωπίσουν το ίδιο το σκάνδαλο σε όλο το μέγεθος του αλλά και να αξιοποιήσουν το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής».

Αφορμή για την επιστολή ήταν άρθρο του αντιπροέδρου της; Βουλής Γιάννη Μπαλάφα ο οποίος διαπίστωνε ανακριβώς ότι «Το αποτέλεσμα των ερευνών της εξεταστικής επιτροπής, ήταν απογοητευτικό».

«Απογοητευτική», απαντά ο Σήφης Βαλυράκης στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό,  «ήταν η στάση και η αντίδραση του πολιτικού συστήματος στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. «Το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε παντελώς ανίκανο για την αυτοκάθαρση του»  λέει και επισυνάπτει σε ηλεκτρονική μορφή το πόρισμα της.

«Το πρωτότυπο μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα υπάρχει στο αρχείο της Βουλής και ελπίζω ότι υπό την πρωθυπουργία σας θα δοθεί η αναγκαία στην σχετική έρευνα. Η Βουλή, Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να εξάγει πολύ χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το αν έγινε συγκάλυψη των ευθυνών για το σκάνδαλο της Siemens  από το πολιτικό σύστημα και για ποιους λόγους αλλά και να προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού για την αποκατάσταση έστω και μέρους της τεράστιας  ζημίας, ακόμα και στο ηθικό επίπεδο, που έχει υποστεί η Ελλάδα από το σκάνδαλο Siemens»”.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς:  Τον Πρωθυπουργό  κ.  Αλέξη Τσίπρα.

Κοιν:   Στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.  Ν. Παρασκευόπουλο.
           Στον Υπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου κ.  Α. Φλαμπουράρη.

Από: Σήφη Βαλυράκη, πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για την υπόθεση Siemens (2010 – 2011).  

Κύριε Πρόεδρε

Με ενδιαφέρον διάβασα άρθρο του Β’ αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 12 Μαρτίου, με τίτλο: Υπόθεση Siemens:  «Τι φοβούνται οι Γερμανοί εταίροι μας και δεν βοηθούν στην αποκάλυψη της αλήθειας». Και μάλιστα συμφωνώ μαζί του σε αυτό το σημείο, ότι δηλαδή η γερμανική πλευρά, η ίδια η εταιρία Siemens γνωρίζει τα πρόσωπα που έχουν δωροδοκηθεί στο πλαίσιο των «ωφέλιμων πληρωμών της». Με απορία  όμως διάβασα μέσα στο άρθρο αυτό αναφορά στο αποτέλεσμα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και στο όνομά μου ως προέδρου της: «Το αποτέλεσμα των ερευνών της επιτροπής, ήταν απογοητευτικό… Δεν βρέθηκε κανένα ουσιαστικό στοιχείο!».

Ο κ. Μπαλάφας απλώς δεν γνωρίζει τα γεγονότα και τα αποτελέσματα των ερευνών της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ θα μπορούσε να πληροφορηθεί από το αρχείο της Βουλής την πραγματικότητα με κάθε λεπτομέρεια.

Η υπόθεση Siemens αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο και πρόκληση για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στις 27.01.2010 συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου Siemens.  Η Εξεταστική Επιτροπή αυτή τροφοδοτούσε σε καθημερινή βάση και ενημέρωνε συνεχώς τις αρμόδιες δικαστικές και ανακριτικές αρχές για κάθε νέο στοιχείο σχετικά με την έρευνα της, μέχρι την ημέρα που παρέδωσε το πόρισμά της  στον πρόεδρο της βουλής, στις 24 Ιανουαρίου 2011.

Το ογκώδες, ενιαίο πόρισμα (596 σελίδες) της Εξεταστικής Επιτροπής, είχε ομοφωνία για τα πραγματικά περιστατικά και συμπεριλαμβάνει μια σειρά  ομόφωνες πορισματικές αναφορές (17) πράγμα σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Το πόρισμα ήταν παραπεμπτικό για 12 πρώην Υπουργούς και πρότεινε την περαιτέρω διερεύνηση πιθανών ευθυνών τους, με την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. 

Η Εξεταστική Επιτροπή συγκέντρωσε όλες τις δικογραφίες από το 1998 και ανέσυρε όλα τα βουλεύματα που είχαν τεθεί στο Αρχείο.  Προέκυψε εξ’ αυτών ότι η Δικαιοσύνη διενεργούσε διαχρονικά έρευνες για επιμέρους τμήματα της υπόθεσης Siemens, με διαφορετικούς δικαστικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να διασπάται η συνολική διερεύνηση σε πολλά επιμέρους τμήματα, χωρίς καμία συσχέτιση των στοιχείων που προέκυπταν από κάθε μία ξεχωριστά.  Η Επιτροπή συγκέντρωσε πρωτογενές ανακριτικό υλικό με σειρά αιτήσεων δικαστικής συνδρομής και κλιμάκιο της ανάκρινε υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens στην εισαγγελία του Μονάχου. Συγκέντρωσε υλικό τεκμηρίωσης από διάφορες χώρες και ανέδειξε στοιχεία της δικογραφίας που προέκυψαν από την έρευνα των δικαστικών αρχών της Γερμανίας και αποτυπώθηκαν στις αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων. Από τους φακέλους δικαστικών συνδρομών και της ροής «μαύρου χρήματος», προέκυψε με σαφήνεια το «διεθνές, διασυνοριακό, οργανωμένο έγκλημα».

Συγκροτήθηκε έτσι μια ενιαία δικογραφία (περίπου 1 εκατομμύριο σελίδες). Η Επιτροπή ανέδειξε τις ευθύνες της ίδιας της εταιρίας  Siemens.  Μέχρι τότε η εταιρία Siemens απολάμβανε ιδιότυπης ασυλίας από τις ανακριτικές αρχές.   Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή και μετά από πρόταση της ασκήθηκε  συμπληρωματική ποινική δίωξη για την πράξη του άρθρου 187 παρ. 1, 3 του Π.Κ.(οργανωμένο έγκλημα).
 
Η Εξεταστική Επιτροπή  ανέδειξε το σύστημα διεκπεραίωσης μυστικών πληρωμών της Siemens Hellas,  καθώς  και το ρόλο της μητρικής Siemens, η οποία παρήγαγε και διακινούσε άνομο χρήμα από τα «Μαύρα ταμεία» της εταιρείας μέσα από μια πολύπλοκη δομή διακίνησης «μαύρου χρήματος» για να δωροδοκεί αξιωματούχους.  Η Επιτροπή, με νομολογία που έγινε αποδεκτή από την δικαιοσύνη, χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) των Υπουργών, αυτόνομο και μη «υπηρεσιακό αδίκημα» άσχετο δηλαδή με την ιδιότητα του Υπουργού, άρα αδίκημα μη εμπίπτον στην αποσβεστική προθεσμία του Συντάγματος και μη υποκείμενο σε ειδική παραγραφή, αλλά στις κοινές διατάξεις περί  παραγραφής του ποινικού νόμου (15ετής παραγραφή).

Η Εξεταστική Επιτροπή απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος» και κινητοποίησε την Interpol, την Europol, την Euro justice,  την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την τράπεζα της Ελλάδας, την Κεφαλαιαγορά, την αρχή για το “Μαύρο Χρήμα”, το ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ. Ζήτησε να ανοιχθούν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί που είχαν όποια σύνδεση με φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα, ή οποιαδήποτε σύνδεση, ή συναλλαγή με τα «Μαύρα Ταμεία» και το «μαύρο χρήμα» της Siemens (follow the money).  Η Επιτροπή  προσδιόρισε κατ εκτίμηση, την συνολική ζημιά  και έθεσε το θέμα των αγωγών αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου από το Ν.Σ.Κ.

Η Επιτροπή  κάλεσε τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους, να ασκήσουν αγωγές εναντίον όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων που προκύπτουν από τις σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, προς αποκατάσταση  κάθε  ζημίας που υπέστη  το Ελληνικό Δημόσιο  και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε αιτήσεις λήψης ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την συντηρητική κατάσχεση των  περιουσιακών στοιχείων, κάθε εμπλεκόμενου φυσικού και νομικού προσώπου.

Με αναφορά της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε την επιβολή κυρώσεων και προστίμου στην εταιρεία Siemens, για την παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού, που διέπραξε η εταιρεία ως κατέχουσα δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά και κατ’ εξοχήν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.  Η Επιτροπή απευθύνθηκε επίσης στους Υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επιβολή διοικητικού προστίμου στην εταιρία   Siemens με τη διάταξη του άρθρου 41 του ν. 3251/2004, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του  με το άρθρο δέκατο  Ν.3875/2010,ΦΕΚ Α 158/20.9.2010 δηλαδή για την παραπομπή της ως «εγκληματική οργάνωση».

Η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens, υπηρέτησε στο ακέραιο την εντολή που είχε από τη Βουλή και το καθήκον της με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδας και προσέφερε εξαιρετικά σημαντικό έργο. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, η Δικαστική, η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και αδύναμες να διαχειριστούν το ίδιο το σκάνδαλο σε όλο το μέγεθος του αλλά και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.  Η απόδειξη είναι ότι σήμερα δικάζονται δεκάδες υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι χωρίς τα πολιτικά πρόσωπα. Έχει διωχθεί μόνο ένας πρώην Υπουργός (ύστερα από σχετική αναφορά της Εξεταστικής Επιτροπής) για το σκάνδαλο Siemens.

Η Βουλή σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις της, σε διαφορετικές ημερομηνίες, δεν έδωσε ψήφο περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, ούτε καν αξιολόγησης του κατατεθέντος πορίσματος, από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, όπως πρότεινε ομόφωνα η Eξεταστική Επιτροπή. Οι ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο ήταν μυστικές, αλλά η Ν.Δ. όπως και το ΛΑΟΣ αποχώρησαν, δεν εμφανίστηκε καν στο κοινοβούλιο μια συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ  με δήλωση του ψήφισε λευκό, το ίδιο έκανε η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επαναλήφθηκε δύο φορές, σε δύο διαφορετικές ψηφοφορίες.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν αποκλειστικά ελεγκτική εξουσία και επομένως δεν μπορούν να ενεργούν πράξεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα διοικητικών ή δικαστικών οργάνων του κράτους. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει αυτόνομο ελεγκτικό δικαίωμα, αλλά βοηθά το Κοινοβούλιο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που εκείνο έχει κατά το Σύνταγμα. Επομένως, σε καμία περίπτωση η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί να υπερβαίνει τη βούληση, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου.

Κάθε άλλο λοιπόν παρά απογοητευτικό ήταν το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.  Απογοητευτική ήταν η στάση και η αντίδραση του πολιτικού συστήματος στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε παντελώς ανίκανο για την αυτοκάθαρση του. Σας διαβιβάζω για την διευκόλυνση σας αντίγραφο του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής σε ηλεκτρονική μορφή (memory stick). Το πρωτότυπο μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα υπάρχει στο αρχείο της Βουλής και ελπίζω ότι υπό την πρωθυπουργία σας θα δοθεί η αναγκαία συνέχεια στην σχετική έρευνα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να εξάγει πολύ χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το αν έγινε συγκάλυψη των ευθυνών για το σκάνδαλο της Siemens  από το πολιτικό σύστημα και για ποιους λόγους αλλά και να προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού για την αποκατάσταση έστω και μέρους της τεράστιας  ζημίας, ακόμα και στο ηθικό επίπεδο, που έχει υποστεί η Ελλάδα από το σκάνδαλο Siemens.

Αθήνα 16 Μαρτίου 2015

Με τιμή                                                                                                           

Σήφης Βαλυράκης

Πρώην Υπουργός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σεμνά και μεσαιωνικά! Της Άντας Ψαρρά

Επί σκηνής η αληθινή ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ που δεν ενέδωσε στον ναζισμό- Συνέντευξη του Άκη Σακελλαρίου