Ο Νίκος Ταχιάος στο alterthess.gr

Το alterthess.gr απευθύνει οχτώ ερωτήσεις στους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους Θεσσαλονίκης. Οχτώ «διαφορετικές» ερωτήσεις που δεν βρίσκονται όσο θα έπρεπε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Νίκος Ταχιάος, τις απαντά στο alterthess.gr.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις, θα επιδιώξετε αυτές να γίνουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις ή με βάση τα πρόσωπα;

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με το συγκεκριμένο εκλογικό νόμο. Ότι προσπαθεί να «επιβάλλει» συνεργασίες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει, συναλλαγή, πολιτικό εκβιασμό, έκπτωση αξιών και αδυναμία κάθε δημάρχου να εφαρμόσει το πρόγραμμα που προτίμησαν οι πολίτες με πλειοψηφία, έστω στον β΄ γύρο. Είναι ένας νόμος-μπαχαλάκιας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την απάντηση-λύση στο πρόβλημα, μπορούν να τη δώσουν προς το παρόν μόνο οι πολίτες, ενισχύοντας στον α΄ γύρο αυτόν που θεωρούν διαφαινόμενο επόμενο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Έτσι μόνο, θα δοθεί και ευκαιρία ουσιαστικών συνεργασιών την επόμενη μέρα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, όπως είπατε. Διότι το σίγουρο είναι πως δεν προτίθεμαι ούτε σε πολιτικούς εκβιασμούς να υποκύψω, ούτε λογικές συναλλαγής να πριμοδοτήσω, ούτε φυσικά να απευθυνθώ σε πρόσωπα και παρεούλες συμφερόντων που έχουν μετατρέψει το προσωπικό τους πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης, σε πρόβλημα της πόλης.

Σκοπεύετε να ενισχύσετε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων με κάποιον τρόπο;

Σκοπεύω να σεβαστώ και να αναδείξω τον ουσιαστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσον αφορά τον διάλογο για τις αποφάσεις που τίθενται προς ψήφιση, αλλά και των κοινοτικών συμβουλίων, όσον αφορά στον χώρο και στον χρόνο που θα έχουν για να μεταφέρουν τις προτάσεις τους, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν σκοπεύω να γίνω όμηρος δημοτικών ομάδων που θα επιχειρούν να καταστήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο έρμαιο πρακτικών και συμφερόντων ξένων προς τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της Θεσσαλονίκης. Προσωπικά ανήκω σ` εκείνους που προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να διασώσουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλοι είναι εκείνοι που το θέλουν μπάχαλο.

Τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει έρθει αρκετές φορές σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους. Πως σκοπεύετε να λειτουργήσετε απέναντι τους;

Σκοπεύω να λειτουργήσω κατά τον ίδιο τρόπο.

Πως θα αντιμετωπίσετε τον καταπονημένο τομέα καθαριότητας του δήμου; Θα ενισχύσετε τον δημόσιο χαρακτήρα του με προσλήψεις ή θα εμπλέξετε ιδιώτες σε αυτόν;

Το δημόσιο και οι δήμοι έχουν αποδειχθεί κακοί πάροχοι υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και πολύ κακοί εργοδότες. Ζήσαμε όλοι την αδυναμία του δήμου Θεσσαλονίκης, να διασφαλίσει την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, παρέχοντας τους τα επιβαλλόμενα μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως απειλή για τη δημόσια υγεία όταν τα σκουπίδια σχηματίζουν «βουνά». Δεν είναι δυνατόν, η εικόνα με τους ξεχειλισμένους κάδους και τα βρώμικα πεζοδρόμια, να επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στη Θεσσαλονίκη.

Υποστηρίζω λοιπόν, ότι επιμέρους υπηρεσίες της καθαριότητας μπορούν σταδιακά, να υποστηριχθούν από ιδιωτικές εταιρίες. Τους κανόνες του παιχνιδιού θα τους βάλει ο δήμος σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, την πραγματικότητα της πόλης και τη νομοθεσία, ειδικά αυτήν που αφορά τις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι του εργαζομένου.

Οι εργαζόμενοι σήμερα στην καθαριότητα θα αξιοποιηθούν σε ρόλο επιτελικό και εποπτικό. Καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει. Όμως, ο στόχος είναι ένας: να καθαριστεί η πόλη. Με υποτιμά όποιος νομίζει ότι είμαι τρελός για να τινάξω στον αέρα μία δομή που με την κατάργησή της το ρίσκο για την πόλη θα χτυπήσει κόκκινο.

Αν και η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» το είχε ως βασικό προεκλογικό της σύνθημα τα οχτώ χρόνια που διοικεί δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα. Σε περίπτωση εκλογής σας τι θα κάνει η διοίκηση σας σε σχέση με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις εστίασης;

Το πρόβλημα της επέλασης των τραπεζοκαθισμάτων, έχει πολλές πτυχές. Η εικόνα με τα καφέ και τα εστιατόρια στους πεζοδρόμους και τις πλατείες, μπορεί να δίνει «ζωντάνια» στην πόλη, αλλά και οι καταστηματάρχες πρέπει να σέβονται τον δημόσιο χώρο και τους πεζούς. Η αναρχία και η ασυδοσία στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα σταματήσει. Δεσμεύομαι για αυτό. Πρέπει να μπει τάξη, γιατί αυτή η εικόνα που δεν τιμά ούτε την πόλη, ούτε της Θεσσαλονικείς. Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι και ο αριθμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι πεπερασμένος. Σέβομαι αυτήν την μορφή επιχειρηματικότητας αλλά πρέπει να δώσουμε και κίνητρα για να σταματήσει να είναι η σχεδόν μοναδική διέξοδος των νέων επιχειρηματιών.

Συνεπώς, με μια πολιτική σταθερής προσήλωσης σε αναπτυξιακές διεξόδους που θα «ανοίξουν» δουλειές για τους νέους, αλλά και μια λογική συνεννόησης με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες, θέλω να πιστεύω ότι θα πετύχουμε την επιστροφή της ευταξίας στην πόλη, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε τακτικές σκληρής αστυνόμευσης. Αλλά να είστε σίγουροι, πως το δημόσιο συμφέρον θα υπερισχύσει σε κάθε περίπτωση.

Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής; Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είμαι υπέρ αυτής της μεγάλης επένδυσης, σημαντικής για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, για την τοπική απασχόληση και την ανάπτυξη, με εξασφάλιση όρων σεβασμού του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Χωρίς τις λογικές άσπρου-μαύρου που παράγουν μίσος και διχασμό.

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσετε ή θα υποβαθμίσετε την ετήσια διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας – ThessalonikiPride;

Θα ενισχύσω την προσπάθεια να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα εκείνων που θέλουν να βιώνουν τη διαφορετικότητά τους χωρίς να υφίστανται διακρίσεις ρατσιστικές και ξενοφοβικές σε οποιαδήποτε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Όπως καταλαβαίνετε σκοπεύω να συνεχίσω, εφόσον εκλεγώ δήμαρχος, να στηρίζω την διοργάνωση την Πορείας Υπερηφάνειας – Thessaloniki Pride.

Πως θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων στην πόλη μας αλλά και ατόμων που ζουν στην αστεγία;

Είμαι υπέρ του να συνεχίσει ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του React, το οποίο τώρα τελειώνει. Τέτοιου είδους προγράμματα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο πρόβλημα της στέγασης των προσφύγων. Σ’ ότι αφορά τους άστεγους συμπολίτες μας, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες δομές αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Οι δομές στήριξης προς τους αστέγους πρέπει να ενισχυθούν, αφού το πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις, το υπνωτήριο αστέγων, το κέντρο ημερήσιας φροντίδας αστέγων και οι χώροι όπου παρέχονται τα συσσίτια,  για την ώρα επαρκούν. Ο συντονισμός των υπηρεσιών του δήμου και με άλλες οργανώσεις που συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να βελτιωθεί, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες για ψυχολογική ενίσχυση, κοινωνική φροντίδα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επανένταξη στον κοινωνικό ιστό να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άστεγοι που δεν αναζητούν βοήθεια στις δομές του δήμου, είτε γιατί δεν θέλουν, είτε γιατί δεν είναι σε θέση. Έτσι, θα πρέπει να ενταθούν και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και παροχή βοήθειας αυτών των αστέγων, παράλληλα με την ψυχολογική τους στήριξη ώστε να αποδεχθούν την προσφερόμενη βοήθεια.