Ο Νίκος Μίχος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή βρίζοντας τον Μιχαλολιάκο

Την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί, αν και με «βαριά καρδιά», από τη Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής Ευβοίας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος. 

Σε επιστολή του, το υπόδικο στέλεχος, εξηγεί γιατί επέλεξε να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής,  καταγγέλλοντας τον τρόπο συγκρότησης, δράσης και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, καθώς και τη στάση του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, η «κωλυσιεργία έδωσε το δικαίωμα ουσιαστικά στους εχθρούς του κινήματος να δυναμώσουν και από τη μία να αλώσουν τον κομματικό μηχανισμό κι από την άλλη έπαψε να αφουγκράζεται όλους αυτούς που "μάτωσαν" για να φτάσει η Χρυσή Αυγή εκεί που έφτασε».

«Δόθηκε βήμα σε τυχοδιώκτες, αλλοιθωρίζοντες καιροσκόπους και τυχάρπαστους όψιμους εθνικιστές της πλάκας και της αρπαχτής», γράφει σε άλλο σημείο και επισημαίνει πως «τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει ένας ανηλεής πόλεμος κατά των ιστορικών στελεχών του κινήματος». Έτσι, όπως δηλώνει, «με βαριά καρδιά» αποφάσισε να αποχωρήσει.

Η επιστολή του

Οι δράσεις του

Ο Νίκος Μίχος, όπως και τα περισσότερα μέλη της κονοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, είναι κατηγορούμενος στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση, ενώ συμμετείχε σε αρκετά επεισόδια εντός κι εκτός κοινοβουλίου.

Ο Μίχος έχει πλούσια συμμετοχή, ως αρχηγικό στέλεχος, σε βίαια επεισόδια της Χρυσής Αυγής για τα οποία και είναι υπόδικος. Ενδεικτικά, συμμετείχε στην επίθεση που δέχτηκε μια νηπιαγωγός  στην Πάρο τον Φλεβάρη του 2013. Τον χρυσαυγίτη βουλευτή αναγνώρισαν ως βασικό δράστη της επίθεσης σε βάρος της νηπιαγωγού Μαρίας Τρούλου, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαμαρτυρίας στο νησί, μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη.

Είναι κατηγορούμενος επίσης στη δίκη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» τον Ιούλιο του 2013 εν ώρα μαθήματος αγγλικών σε μικρά παιδιά, μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις που έχουν συσχετιστεί στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Για την παρουσία του Γιάννη Λαγού και του Νίκου Μίχου έξω από τον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, την ώρα της επίθεσης χρυσαυγιτών μέσα σε αυτό, κατέθεσαν επίσης μάρτυρες που φέρονται να είδαν τους δύο βουλευτές.

Από τα χαρακτηριστικότερα επεισόδια μέσα στη Βουλή είναι η επίθεση το καλοκαίρι του 2014 κατά του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Τατσόπουλου. «Σκάσε ρε! Σκάστε ρε αδερφάρες, π@ουσ@δες… Μόνο με καρότα βολεύεστε». Αυτά έλεγαν ουρλιάζοντας προς τον Πέτρο Τατσόπουλο οι βουλευτές της ΧΑ Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης. Ο Μίχος είχε κινηθεί τότε απειλητικά εναντίον του και ο Πύρρος Δήμας μπήκε στη μέση για να τους συγκρατήσει.

Λίγους μήνες μετά από αυτό το περιστατικό, το οποίο φύλαγε όπως αποδείχτηκε ο Μίχος, τραμπούκισε τον Πύρρο Δήμα μέσα στη Βουλή. Την ώρα που ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει διάλειμμα δέκα λεπτών και ενώ ο Πύρρος Δήμας ήταν όρθιος συνομιλώντας με συναδέλφους του, με γυρισμένη πλάτη, ο Νίκος Μίχος τον χτύπησε. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Ολυμπιονίκης  αρχικά ξαφνιάστηκε και δεν έδωσε συνέχεια στην πρόκληση του Μίχου. 

Στη Δικαιοσύνη επίσης παραπέμφθηκε, από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, ο Νίκος Μίχος για ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες. Η Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή του Νίκου Μίχου στη Δικαιοσύνη γιατί δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που του ζητήθηκαν, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις που ο ίδιος ζήτησε και του δόθηκαν απ’ την Επιτροπή, προκειμένου να καταθέσει τα δικαιολογητικά.

Πηγή: tvxs.gr