in

Ο Φορτσάκης κατηγορεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά

Ο Φορτσάκης κατηγορεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά

Για «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά» κάνει λόγο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης μιλώντας στο «Βήμα».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου, Χρ. Μαντάς και Απ. Αλεξόπουλος κατά την τη διάρκεια κινητοποίησης διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών του Ιδρύματος ζήτησαν συνάντηση με τη πρυτανεία και κατά την είσοδό τους στο Ίδρυμα “έσπρωξαν την πόρτα και τον φύλακα” και μπήκαν στο πανεπιστήμιο μαζί με τους φοιτητές και τους υπαλλήλους. «Είναι πραγματικά θλιβερό βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να παραβιάζουν την πόρτα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνιστά βαριά πολιτειακή ανωμαλία» είπε ο Θ. Φορτσάκης μιλώντας στο «Βήμα».

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρεται πως οι τρεις βουλευτές εισήλθαν “χωρίς άδεια” , διευκόλυναν “την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους, που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο” (sic!) και προσθέτει πως η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων “πραγματοποιούν αυτήν την στιγμή χωρίς σχετική άδεια συνάντηση-συνέλευση σε αίθουσα του Κτηρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων!” 

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την ανάληψη των καθηκόντων του και ο νέος πρύτανης αφού έφερε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν φοιτητές, απαγόρευσε την είσοδο σε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, προκάλεσε την επίσκεψη της επιθεώρησης εργασίας για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων του ιδρύματος, δεν άργησε να συνταχθεί με τη κυβέρνηση και να αποκαλύψει ότι “φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”. 

Βέβαια ο τρόπος που εκλέχθηκαν οι νέοι πρυτάνεις – με την εφαρμογή για πρώτη φορά του νέου νόμου- δεν προμήνυε τίποτα διαφορετικό. Ο περιορισμός της δημοκρατίας εντός των ΑΕΙ ξεκίνησε όταν “πετάχθηκαν” εκτός του εκλογικού σώματος οι φοιτητές. Φυσικά αυτό δεν έφτανε και ο νέος νόμος προβλέπει πως οι υποψηφιότητες θα περνούν πρώτα από “αξιολόγηση” από το -διορισμένο κατά το ήμισυ και με μέλη εκτός του πανεπιστημίου- Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος ενώ εν τέλει θα εγκρίνονται μόλις δύο ή τρεις υποψήφιοι (ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος) οι οποίοι θα τίθενται με ψηφοφορία στη κρίση των καθηγητών του πανεπιστημίου. Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν προοδευτικές υποψηφιότητες ή και οι υποψηφιότητες με όποια υποψία πολιτικής απόχρωσης. Αντίθετα προκρίθηκαν οι υποψήφιοι με τεχνοκρατική αντίληψη, μια αντίληψη που ταιριάζει στη σημερινή κυβέρνηση.

Security και face control στα ΑΕΙ

Σε πλήρη αντεπίθεση προχωρούν οι νέες πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ επιχειρώντας να αλλάξουν εκ βάθρων ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα ως δημόσιο πανεπιστήμιο.

Από τις αρχές Σεπτέμβρη την εμφάνισή τους έκαναν στις εισόδους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φύλακες με αλεξίσφαιρα. Πριν λίγες μέρες οι ίδιοι φύλακες παρατάχθηκαν στην είσοδο του χώρου την ώρα που συνεδρίαζε η σύγκλητος για τις διαγραφές απέναντι σε ομάδα φοιτητών, εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων, απαγορεύοντας τους την είσοδο. Η ίδια ιστορία και στο ΕΚΠΑ όπου από τα τέλη Αυγούστου κυκλοφορούν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, ζητούν φοιτητικές ταυτότητες στις εισόδους αλλά και εντός της πανεπιστημιούπολης. Μάλιστα στα μέσα του Οκτωβρίου φοιτητές του ΕΚΠΑ συγκεντρώθηκαν έξω από την πρυτανεία του ιδρύματος στα πλαίσια αποφάσεων των φοιτητικών τους συλλόγων με σκοπό να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας για την ελλιπή φοιτητική μέριμνα και να ζητήσουν να συνεδριάσει η σύγκλητος για να τοποθετηθεί στο ζήτημα των διαγραφών. Οι φοιτητές βρήκαν την πόρτα της πρυτανείας κλειστή και δυνάμεις των ΜΑΤ να τους εμποδίζουν την είσοδο. Μάλιστα τη προηγούμενη εβδομάδα το θέμα έφτασε στην ΑΔΕΔΥ και τους χώρους του ιδρύματος επισκέφθηκε η επιθεώρηση εργασίας μετά από καταγγελίες των εργαζομένων για κλειδωμένα κτίρια σε βάρος της ασφάλειάς τους.

Μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς και της θητείας των νέων πρυτανικών αρχών, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές από τα δείγματα γραφής του πρώτου μήνα ότι στόχος δεν είναι ούτε η διακίνηση ναρκωτικών εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά ούτε και φαινόμενα παραβατικότητας. Φαίνεται πως οι νέοι πρυτάνεις σε κοινή “γραμμή” έχουν αποφασίσει πως θα περιστείλουν όποια ελευθερία είχε παραμείνει στους χώρους των πανεπιστημίων, με στόχο ένα “αποστειρωμένο” ακαδημαϊκό περιβάλλον με πειθήνιους φοιτητές και εργαζόμενους. Όμως αυτό δεν θυμίζει σε τίποτα ένα χώρο δημιουργίας και ανάπτυξης της επιστήμης. Μπορεί το πανεπιστήμιο να έμεινε ανοιχτό και προοδευτικό ως παράδειγμα αντίστασης και δημιουργία σε ζοφερούς καιρούς, όμως την αντίληψη αυτή έχουν βάλει στόχο να “πατάξουν” οι νέες διοικήσεις.

“Έκανα ό,τι μου υπαγόρευε το καθήκον μου”, έλεγε ο αείμνηστος Κριαράς. Άραγε η νέας κοπής καθηγητές που βρίσκονται στη διοίκηση σε τόσο δύσκολες εποχές, θα μπορούν να πουν στο μέλλον το ίδιο;

Διαβάστε επίσης: Συντονισμός διοικητικών-φοιτητών ΕΚΠΑ: Θα μείνουμε ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας!

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Στάση εργασίας και διαμαρτυρία αύριο στην Πρυτανεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποιος φταίει για την κατάρρευση; Το ελληνικό Χρηματιστήριο και η ευρωζώνη σε ζώνες επιρροής, του Πέτρου Σταύρου

«Έγκλημα και τιμωρία» στο νέο Θέατρο «Τ»