Ο Δ. Πανοζάχος από την ΝΔ απαντάει στο alterthess

ΕΡ:Από τον Μάιο του 2010, όταν και ψηφίστηκε στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο, οι δείκτες που μετρούν τη φτώχεια και τις οικονομικές ανισότητες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Την ίδια στιγμή στην ευρωπαϊκή και στην εγχώρια πολιτική σκηνή έχουν κυριαρχήσει δύο απόψεις. Η πρώτη ορίζει την επιλογή του Μνημονίου και των πολιτικών που απορρέουν από αυτό ως μονόδρομο. Η δεύτερη απορρίπτει το Μνημόνιο επικαλούμενη εναλλακτικές προτάσεις για την οικονομία . Με ποια άποψη από τις δύο συμφωνείτε και ποια είναι τα άμεσα μέτρα που προτείνετε για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων;

 

ΑΠ:Η αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων είναι μια πραγματικότητα που απορρέει από το πρώτο μνημόνιο. Από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς δεν διαφώνησαν με τους στόχους αλλά με τη συνταγή του μνημονίου. Το πρώτο μνημόνιο σε αντίθεση με το δεύτερο προέβλεπε μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, με οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση της φορολογίας. Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς δικαιώνεται πλήρως και όλοι πλέον ομολογούν πως χωρίς μέτρα ανάπτυξης δεν πρόκειται να βγει η χώρα από την κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί στο στόχο αλλά διαφωνεί στη μέθοδο, γι’ αυτό και αντιπροτείνει έναν άλλο δρόμο απορρίπτοντας το δίλλημα ναι ή όχι στο μνημόνιο.

Μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτό που χρειάζεται άμεσα η χώρα είναι μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας. Με σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, με μεταρρυθμίσεις με μέτρα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ μπορούμε να πετύχουμε το στόχο. Παράλληλα όμως η καταπολέμηση της ανεργίας η μείωση της φορολογίας και η υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αποτελεί προτεραιότητα της Ν.Δ. για να διατηρηθεί στην πατρίδα μας η κοινωνική συνοχή.

 

ΕΡ: Χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας ενώ πολλοί από αυτούς που εργάζονται αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ανασφάλιστης εργασίας, της εκ περιτροπής εργασίας, του περιορισμού της συνδικαλιστικής ελευθερίας και κυρίως της μη τήρησης της μισθοδοσίας από τους εργοδότες. Τα παραπάνω προβλήματα έχουν οδηγήσει χιλιάδες νέους στην οικονομική μετανάστευση. Ποια ορίζετε ως τα αίτια που έχουν οδηγήσει στην περιγραφόμενη κατάσταση και ποιες είναι οι άμεσες λύσεις που προτείνετε;

ΑΠ: Η αύξηση της ανεργίας αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους. Αυτή η ραγδαία αύξηση είναι ακριβώς αποτέλεσμα της λάθος συνταγής υφεσιακού χαρακτήρα του πρώτου μνημονίου. Χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές και επενδύσεις δεν θα υπάρξει πορεία ανάπτυξης. Η ανάπτυξη δεν είναι όμως μια αυτόματη διαδικασία. Απαιτεί πέραν των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων που θα βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ένα από αυτά είναι και οι εξειδικευμένες δεξιότητες της νέας γενιάς μας, που σήμερα διαθέτει υψηλού επιπέδου μόρφωση, γι΄ αυτό δεν πρέπει να την αφήσουμε να φύγει. Αξιοποιώντας τη γνώση της και μετατρέποντάς την σε εξαγώγιμο προϊόν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, επενδύοντας στη δημιουργία εγχώριων εταιριών παροχής υπηρεσιών (π.χ. εταιρίες δικηγορικές, ελεγκτικές, υγείας, γεωτεχνικών, μηχανικών κτλ.) που θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλής γνώσης και κατάρτισης. H ελληνική πολιτεία μπορεί να προωθήσει-υποστηρίξει τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ. Για τη στέγαση των συγκεκριμένων εταιριών μπορούν να δημιουργηθούν «πάρκα εγκατάστασης εταιρειών παροχής υπηρεσιών» πλήρως εξοπλισμένα, τα οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «Smart Business Center». Μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Να δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις που εισάγουν καινοτομία, ξεκινώντας από κλάδους όπου έχουμε ήδη επιτυχίες, όπως η εναλλακτική γεωργία ή ο αγροτουρισμός. Να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής οικονομίας. Να κάνουμε την Ελλάδα έναν από τους βασικούς τόπους θερινής κατοικίας στην Ευρώπη, τονώνοντας έτσι και τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και τον τουρισμό.

 

ΕΡ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων (μέχρι τις 9 Απριλίου του 2012) μόλις ξεπερνάει τις 700.000 όντας από τους μικρότερους στην Ευρωζώνη. Παράλληλα οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται λόγω των δεσμεύσεων του μνημονίου ολοένα και περισσότερο. Ποια πολιτική σκοπεύετε να ακολουθήσετε στο ζήτημα των δημοσιών δαπανών σε αντιστοιχία με την παρατηρούμενη μείωση του βιοτικού επιπέδου;

ΑΠ:Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε στην αναδιοργάνωση του κράτους και τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, επιλογές οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Κινούμεθα σε αντίθετη κατεύθυνση από τη λογική της διαχείρισης του κρατισμού. Μείωση φορολογικών συντελεστών, δραστική περιστολή της δημόσιας σπατάλης, ιδιωτικοποίηση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι οι θέσεις της ΝΔ. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες αποκρατικοποιήσεις που αφενός θα μειώσουν δραστικά τις κρατικές δαπάνες και αφετέρου θα δημιουργήσουν κινητικότητα στον ιδιωτικό τομέα. Σε δεύτερο επίπεδο, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών, που δεν αφορά απαραιτήτως στη μείωση των κρατικών επενδύσεων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

A. Παπαρήγα: Στις εκλογές θα μετρηθεί το μπόι του λαού

Οι Poco a Poco στο Spitimou Groundfloor