in

Νέοι πρυτάνεις, παλιά ήθη: Σε γραμμή Φορτσάκη η Σύνοδος πρυτάνεων

Νέοι πρυτάνεις, παλιά ήθη: Σε γραμμή Φορτσάκη η Σύνοδος πρυτάνεων

Αναμενόμενη ήταν η αλλαγή πλεύσης της Συνόδου πρυτάνεων και επιβεβαιώθηκε από την παρέμβασή της στο θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων που άνοιξε μετά τις προκλητικές πρακτικές του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκη.

Με παρέμβασή της η Σύνοδος πρυτάνεων, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ένταση που δημιούργησαν οι πρακτικές της νέας πρυτανείας στο ΕΚΠΑ, δίνει πλήρη κάλυψη στις ενέργειες του πρύτανη του ΕΚΠΑ ενώ ταυτόχρονα ρίχνει ευθύνες και στη πολιτεία υποστηρίζοντας πως έχει οδηγήσει με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη διάλυση των υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας

Η σύνοδος υποστηρίζει πως “οι χώροι του Πανεπιστημίου θα πρέπει να φυλάσσονται και να προστατεύονται και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία φέρουν, βάσει του νόμου, οι πρυτανικές αρχές”.

“Όσοι αγωνιούν για το ελληνικό πανεπιστήμιο και πιστεύουν στον ρόλο του και στην αποστολή του, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι απαραίτητο, εντός νομοθετημένου πλαισίου αρχών να λειτουργεί σε κάθε πανεπιστήμιο υπηρεσία φύλαξης που θα μεριμνά για την ασφάλεια των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, εντός αυτών, για το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας”, προσθέτει.

Επιπλέον ζητά από την πολιτεία να συνεργαστεί με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για να ορίσει το πλαίσιο και να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, καθώς οι τρέχουσες επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν τη φύλαξη.

Αλλαγή γραμμής

Ο τρόπος που εκλέχθηκαν οι νέοι πρυτάνεις – με την εφαρμογή για πρώτη φορά του νέου νόμου- δεν προμήνυε τίποτα διαφορετικό και για τη πλεύση της συνόδου των πρυτάνεων. Ο περιορισμός της δημοκρατίας εντός των ΑΕΙ ξεκίνησε όταν “πετάχθηκαν” εκτός του εκλογικού σώματος οι φοιτητές. Φυσικά αυτό δεν έφτανε και οι νέοι πρυτάνεις εκλέχθηκαν αφού αποκλείστηκαν μια σειρά υποψηφιοτήτων μετά από “αξιολόγηση” από το -διορισμένο κατά το ήμισυ και με μέλη εκτός του πανεπιστημίου- Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε Ιδρύματος. Σύμφωνα με το νόμο σε ψηφοφορία τίθενται μόλις δύο ή τρεις υποψήφιοι (ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος). Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν προοδευτικές υποψηφιότητες ή και οι υποψηφιότητες με όποια υποψία πολιτικής απόχρωσης. Αντίθετα προκρίθηκαν οι υποψήφιοι με τεχνοκρατική αντίληψη, μια αντίληψη που ταιριάζει στη σημερινή κυβέρνηση.

Photo Credit: Nikos Libertas / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Αλλάζει η ώρα αύριο, Κυριακή 26 Οκτωβρίου