in ,

Νέες διαδηλώσεις και επεισόδια παρά τον ανασχηματισμό στη Χιλή

Νέες διαδηλώσεις και επεισόδια παρά τον ανασχηματισμό στη Χιλή

Νέα ειρηνική μαζική διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων έγινε στο Σαντιάγο λίγο μετά τον χθεσινό (Δευτέρα) ανασχηματισμό της χιλιανής κυβέρνησης, αλλά σε μικρή απόσταση από το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα ξέσπασαν επεισόδια, όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συγκρούστηκαν με διαδηλωτές. 

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, τουλάχιστον τρεις πολίτες τραυματίστηκαν. Σύννεφα δακρυγόνων και καπνών κάλυψαν τον ουρανό στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου σήμερα η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, το απόγευμα και το βράδυ ξέσπασαν επίσης επεισόδια από την Αντοφαγάστα και την Κοπιαπό μέχρι την Οσόρνο, την Κονσεψιόν και την Βαλπαραΐσο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν αντικατέστησε οκτώ υπουργούς μεταξύ των οποίων τους Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών που επικρίνονταν πιο έντονα, προσπαθώντας, χωρίς αποτέλεσμα, να εκτονώσει τη μεγαλύτερη κοινωνικοπολιτική κρίση της χώρας μετά το τέλος της δικτατορίας του Πινοσέτ το 1990.

Ο συντηρητικός πολιτικός υποστήριξε πως «η Χιλή άλλαξε και η κυβέρνηση πρέπει επίσης να αλλάξει» και επανέλαβε την εξαγγελία για ένα «κοινωνικό πρόγραμμα» με υψηλότερες συντάξεις, χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τους πολίτες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα και σταθερές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ άλλων.

«Αυτά τα μέτρα δεν λύνουν όλα τα προβλήματα, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα», είπε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στο προεδρικό ανάκτορο, αναφερόμενος έμμεσα σ’ ένα από τα στοιχεία που προέκυψαν από δημοσκόπηση της Κυριακής, ότι δηλαδή περίπου το 80% των πολιτών θεωρεί τις πρωτοβουλίες που ανήγγειλε ανεπαρκείς. 

Η αποπομπή των «σκληρών» υπουργών

Ο Πινιέρα είχε εξαγγείλει τον ανασχηματισμό από το Σάββατο, την επομένη της ιστορικής κινητοποίησης εναντίον των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αποχώρησαν είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη Αντρές Τσάντγουικ, εξάδελφος του Πινιέρα. Δεχόταν έντονες επικρίσεις από την έναρξη της κρίσης στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι — οι πέντε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας — και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Φελίπε Λαραΐν επίσης απομακρύνθηκε. Επικρινόταν από πολλούς Χιλιανούς που κατήγγειλαν ότι δεν είχε καμία σύνδεση με την πραγματικότητα στη χώρα, καθώς τον Σεπτέμβριο, ανακοινώνοντας ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό, είχε δηλώσει πως «οι ρομαντικοί» μπορούν να αγοράζουν λουλούδια, αφού οι τιμές τους έχουν πέσει.

Ο Αντρές Φοντέν, υπουργός Οικονομίας, αντικαταστάθηκε και αυτός, καθώς προκάλεσε οργή συμβουλεύοντας τους πολίτες «να σηκώνονται νωρίτερα» για να πληρώνουν χαμηλότερη τιμή του εισιτηρίου του μετρό, η αύξηση του οποίου αφορούσε συγκεκριμένα τις ώρες αιχμής.

Ο Τσάντγουικ, από τους πιο έμπιστους συμβούλους του προέδρου επί χρόνια, που όμως πλήρωσε μεταξύ άλλων τη δήλωσή του πως οι διαδηλωτές είναι «εγκληματίες», αντικαταστάθηκε από τον Γκονσάλο Μπλούμελ, 41 ετών, υπουργό Προεδρίας και σύνδεσμο της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο. Ο Ιγνάσιο Μπριόνες, καθηγητής οικονομικών, αντικατέστησε τον Λαραΐν.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Στο μεταξύ χθες στη χώρα έφτασε μια αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας και μία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μετά τις καταγγελίες για βασανιστήρια, σεξουαλική βία, ξυλοδαρμούς και σοβαρούς τραυματισμούς κάνουν λόγο για πολλές ωμότητες από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης στη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Επίσης, 150 Χιλιανοί καθηγητές καταδίκασαν τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα με ανοιχτή επιστολή τους. «Ζητούμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των διαδηλωτών», σημείωσαν και ζήτησαν διάλογο προκειμένου να δημιουργηθεί δρόμος για να βρεθούν λύσεις. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 1.092 έχουν τραυματιστεί και 3.193 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν κατατεθεί 88 προσφυγές, μεταξύ των οποίων 5 για ανθρωποκτονία και 17 για βασανιστήρια και σεξουαλική βία.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προβολή ντοκιμαντέρ «Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα (Το μπλόκο της Καλαμαριάς)» του Μιχάλη Αγραφιώτη

Το σκεπτικό των 10 κοριτσιών της παρέλασης στη Ν. Χαλκηδόνα