in ,

Να φιμώσει την πολιτική αγωγή επιχειρεί η υπεράσπιση της Χ.Α.

Να φιμώσει την πολιτική αγωγή επιχειρεί η υπεράσπιση της Χ.Α.

Στην πιο κρίσιμη φάση της πέρασε από σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς ξεκίνησε στο Εφετείο η εκδίκαση της επίθεσης στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο», στην οποία υπήρξε και φυσική παρουσία της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης μέσω των βουλευτών Λαγού και Μίχου.

Γράφει η Αφροδίτη Τζιαντζή για την Εφημερίδα των Συντακτών

Η πρόεδρος διέκοψε για λίγο τη δίκη μέχρι να διαβουλευθεί και να αποφασίσουν οι σύνεδροι για το πώς θα συνεχιστεί η εξέταση του μάρτυρα αστυνομικού ύστερα από παρέμβαση της υπεράσπισης του χρυσαυγίτη κατηγορούμενου Χρ. Γαλανάκη (σ.σ. κατηγορούμενος στη μεγάλη δίκη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) που υποστήριξε ότι έχει αποβληθεί η πολιτική αγωγή από την υπόθεση.

Ωστόσο, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής -όπως είπαν- παρευρίσκονται για τους κατηγορούμενους των τριών συνεκδικαζόμενων υποθέσεων (δολοφονία Φύσσα, επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ), αλλά και για την εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της δράσης της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις σε βάρος των εντολέων τους. Στη δράση αυτή εντάσσεται και το Συνεργείο.

Η εισαγγελέας μετά τη διακοπή απάντησε ότι το θέμα έχει ήδη λυθεί, ότι η πολιτική αγωγή μπορεί να κάνει ερωτήσεις για την εγκληματική οργάνωση και όχι για τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης (π.χ. σωματικές βλάβες, φθορές κ.λπ.). Ο Δ. Ζώτος συμφωνώντας με την εισαγγελέα είπε ότι αν αφαιρούνταν συνολικά ο λόγος από την πολιτική αγωγή από τις συνεξεταζόμενες υποθέσεις θα έβαζε βόμβα στα θεμέλια της ποινικής δίκης.

Το χρονικό της επίθεσης

Στις 10 Ιουλίου 2013 τάγμα εφόδου της Χ.Α., αποτελούμενο από 50 μηχανές στις οποίες επέβαιναν μέλη των Πυρήνων Νίκαιας, Πειραιά και Νοτίων Προαστίων, επιτέθηκε στο «Συνεργείο» περίπου στις 19.30, υπό την καθοδήγηση του Λαγού και του Μίχου, όταν μέσα στον χώρο πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά.

Οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι κρατούσαν λοστούς και κοντάρια, έσπασαν και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους και στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Π.Δ., ενώ η δασκάλα και οι μαθητές κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα.

Και όλα αυτά, ενώ στο σημείο υπήρχαν αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Γώγουλος, ο οποίος είναι ο πρώτος μάρτυρας που εξετάζεται για την υπόθεση και από την κατάθεση του οποίου προκύπτουν σοβαρές ευθύνες για τον ρόλο της αστυνομίας,

Επιβεβαιώνεται η αδράνεια της αστυνομίας

Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε απαντώντας σήμερα στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ με τέσσερις αστυνομικούς συνόδευαν το μηχανοκίνητο τάγμα των χρυσαυγιτών με τα ρόπαλα (και με το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού επικεφαλής της πορείας).

Οι συνάδελφοι του μάρτυρα αστυνομικού, οι οποίοι -όπως είπε- ήταν άφαντοι μετά την επίθεση, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα να αποτρέψουν τη βίαιη έφοδο τουλάχιστον 60 ροπαλοφόρων -σε χώρο όπου μέσα έκαναν μάθημα μικρά παιδιά- αλλά έπαιξαν τον ρόλο «τιμητικής φρουράς» στους χρυσαυγίτες επιτιθέμενους – με αναμμένο φάρο μάλιστα.

Ποιος έδωσε εντολή να τους συνοδεύσουν; Υπήρχε περίπτωση να το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία; ρώτησε η πρόεδρος.

Ο αστυνομικός απάντησε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αυτενεργούν αλλά ακολουθούν εντολές του κέντρου.

«Δεν είδα τίποτα (από την επίθεση), δεν μπήκα μέσα στο χώρο, δεν αναζήτησα μάρτυρες», είπε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας την αδρανή στάση της αστυνομίας μετά την επίθεση και κάνοντας τον αναπληρωτή εισαγγελέα να ρωτάει επανειλημμένα αν πρόκειται για ολιγωρία, αδιαφορία ή αιφνιδιασμό της αστυνομίας.

Η «Εφ.Συν.» έχει αποκαλύψει το πλήθος των μηνυμάτων που αντάλλαξε ο Λαγός με άλλα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης πριν και μετά την εγκληματική ενέργεια, τα οποία αποδεικνύουν ότι επρόκειτο βέβαια για οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον ίδιο τον Λαγό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Plan B για το πρώην Ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος αναζητά η κυβέρνηση

Ο εναλλακτικός δρόμος των κοινών: πέρα από την κρίση, την αυταρχική ολιγαρχία και τη μεταδημοκρατία. Του Αλέξανδρου Κιουπκιολή