Να αθωωθεί η καθαρίστρια από το Βόλο ζήτησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Την αθώωση της καθαρίστριας, που είχε κρατηθεί στις φυλακές γιατί προσκόμισε για την πρόσληψή της παραποιημένο απολυτήριο Δημοτικού, πρότεινε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή κατά την εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Δικαστηρίου, που είχε εκδώσει την καταδικαστική απόφαση. 

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή ζήτησε να γίνει δεκτή η αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά της καταδικαστικής απόφασης για την 53χρονη καθαρίστρια του Δήμου Βόλου.

Να θυμίσουμε ότι η καθαρίστρια του Δήμου Βόλου καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείου της Λάρισας για κακουργηματική κατ΄ εξακολούθηση απάτη με τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (νόμος 1608/1950). Η καταδίκη της αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης και σήκωσε ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης. Να σημειωθεί ότι στο μεταξύ έχει ανασταλεί η ποινή της και είναι εκτός φυλακής. 

Σήμερα, η αντεισαγγελέας του ΑΠ, Όλγα Σμυρλή, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι η απάτη προκλήθηκε άπαξ και η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής, ενώ το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. Το σκεπτικό της ήταν   ότι δεν υπάρχει πλέον αδίκημα καθώς: «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας τους μισθούς της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης, όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής. Η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Επιπλέον, διασφαλίστηκε η σύνταξη της, καθώς ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία όταν ένα επάγγελμα δεν απαιτεί δικαιολογητικά τυπικών προσόντων, τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη.

Αθωώθηκε και δεύτερη καθαρίστρια 

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της 53χρόνης καθαρίστριας από το Βόλο, έγινε γνωστή και άλλη όμοια περίπτωση καθαρίστριας, από τη Χίο αυτή τη φορά, που έχει, ήδη, απασχολήσει τον Άρειο Πάγο και έχει αποφανθεί υπέρ της νησιώτισσας καθαρίστριας.

Ειδικότερα, το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με απόφαση του έχει ήδη αναιρέσει απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά με την οποία καθαρίστρια από την Χίο καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 6 μηνών, με τριετή αναστολή, για απάτη κατ' εξακολούθηση, ενώ παράλληλα απολύθηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού που εργαζόταν.

Η καθαρίστρια, κατά την πρόσληψή της τον Δεκέμβριο του 2002 και την υπογραφή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, προσκόμισε πλαστό απολυτήριο από το Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου, στο οποίο βεβαιώνεται ότι περάτωσε τη ΣΤ' τάξη του Γυμνασίου.