in

Μπαράκ Ομπάμα: Δεν έχουμε λάβει απόφαση για επίθεση στη Συρία

Μπαράκ Ομπάμα: Δεν έχουμε λάβει απόφαση για επίθεση στη Συρία

Δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία, όμως οποιαδήποτε επιχείρηση θα ήταν περιορισμένης κλίμακας και δεν θα περιελάμβανε χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η απόφαση, ανέφερε, θα προκύψει από τη συζήτηση στο Κογκρέσο.

Η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στη Δαμασκό είναι μια «πρόκληση» για όλο τον κόσμο και απειλεί όχι μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και τις συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την Ιορδανία και το Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών και να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας» προειδοποίησε.

Παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα και κανείς δεν είναι «τόσο κουρασμένος από τον πόλεμο» όσο ο ίδιος. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση των διεθνών κανόνων.

Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή που δόθηκε νωρίτερα χθες στη δημοσιότητα ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 1.429 και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.

“Εγκληματία και δολοφόνο” χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας τη βεβαιότητα των ΗΠΑ ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε ένα “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” όταν χρησιμοποίησε αέρια που προκαλούν παράλυση του νευρικού συστήματος κατά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν αυτήν και άλλες παλαιότερες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία “δεν μπορούν να πουν στις ΗΠΑ κάτι που η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει ήδη για την επίθεση” τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε διάγγελμα που εκφώνησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τον Κέρι, οι πύραυλοι με τα χημικά που έπληξαν τις περιοχές αυτές προέρχονταν μόνο από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα πολλές φορές φέτος, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Τουλάχιστον 1.429 Σύροι πολίτες έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 426 ήταν παιδιά, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν στη Συρία ότι έπραξαν στο Ιράκ και οτιδήποτε κάνουν στη χώρα αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη, τόνισε ο Κέρι ο οποίος έκανε λόγο για μια “στοχευμένη” επιχείρηση, χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, βέβαιοι για την “αναμφισβήτητη” ευθύνη του συριακού καθεστώτος για την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό είναι οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ, Φρανσουά Ολάντ και Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά.

Όπως αναφέρει σήμερα πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, «Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να αντιδράσει και να μην αφήσει ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα και αισθάνθηκε την ίδια αποφασιστικότητα από την πλευρά του Ομπάμα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι δεν τον ικανοποιεί η πιθανή περιορισμένη στρατιωτική δράση δυτικών χωρών εναντίον του καθεστώτος της Συρίας, το οποίο κατηγορείται ότι διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του λαού της χώρας, εκτιμώντας ότι η οιαδήποτε επέμβαση της διεθνούς κοινότητας θα έπρεπε να έχει στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο κράτος αυτό.

“Μια περιορισμένη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική για εμάς”, δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. “Μία επέμβαση θα έπρεπε να γίνει κατά το υπόδειγμα του Κοσόβου. Μια επέμβαση μίας ή δύο ημερών δεν θα αρκέσει. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να εξαναγκαστεί το καθεστώς να εγκαταλείψει (την εξουσία)», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Η Συρία «προφανώς και θα αντιδράσει» σε μία πιθανή στοχευμένη επίθεση εναντίον της και «θα υπάρξει κίνδυνος για παγκόσμια ανάφλεξη από τη σύρραξη αυτή», προειδοποίησε την Παρασκευή η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να συνδράμει μία τέτοια επιχείρηση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μια απάντηση στην καταγγελλόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

«Δεν βλέπω να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ σε μια διεθνή αντίδραση», είπε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δανούς δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πολίτικεν.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η χρήση χημικών είναι μια «στυγερή και φρικτή» ενέργεια, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις με τέτοιου είδους απαγορευμένα όπλα συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανονισμών, ένα έγκλημα που δεν γίνεται να το αγνοήσουμε.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται μια διεθνής απάντηση, τέτοια που να μην επαναληφθεί μια επίθεση αυτού του είδους.

Ο γενικός γραμματέας έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση.

Ο Ράσμουσεν επεσήμανε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι για την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στα προάστια Μουανταμίγια και ανατολική Γούτα της Δαμασκού ευθύνεται το συριακό καθεστώς.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς προχώρησε σε μια επίθεση με χημικά. Αν δούμε ποιος διαθέτει χημικά προϊόντα και ποιος έχει τα μέσα να τα χρησιμοποιήσει σε μια επίθεση, μπορούμε να πούμε ότι ήταν το καθεστώς. Ελάχιστα πράγματα αφήνουν να εννοηθεί ότι η αντιπολίτευση είναι σε θέση να διαπράξει μια τέτοια επίθεση», κατέληξε.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, ΔΟΛ, kathimerini

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για το φαινόμενο των γαμοθέσεων εργασίας. Του David Graeber

Τη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ μελετά η κυβέρνηση