in , ,

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Διαφθοράς κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Διαφθοράς κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ

Καταγγελία και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Διαφθοράς για «πράξεις και παραλείψεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμένα της Θεσσαλονίκης», κατέθεσαν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. 

Γράφει η Ευγενία Χατζηγεωργίου για το stokokkino.gr

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο κτίριο του Τελωνείου και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ εκπρόσωποί τους καταθέσαν τη μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Την μηνυτήρια αναφορά υπογράφουν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και οι σύλλογοι υπαλλήλων ΟΛΘ, διοικητικών υπαλλήλων ΟΛΘ και οδηγών- χειριστών μηχανημάτων και στρέφεται «κατά παντός υπευθύνου». Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για «μεθοδεύσεις, με οσμή σκανδάλου, που οδήγησαν στην απαξίωση, το ξεπούλημα του λιμένα της Θεσσαλονίκης  και την παράδοσή του χωρίς όρους και αναπτυξιακές προϋποθέσεις».

Καταλογίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ «σωρεία παραβιάσεων, παραβάσεων και παρατυπιών» στη διαγωνιστική διαδικασία και πως «διαπράττει κατ’ εξακολούθηση το έγκλημα της πλήρους απαξίωσης του λιμένα, με την αποεπένδυση σε πάγια και προσωπικό, προκειμένου να το ξεπουλήσει φθηνά και ‘αδιαμαρτυρητα’», προσθέτοντας πως στην τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΘ που εκπόνησε το ΤΑΙΠΕΔ «ενσωμάτωσε τις θέσεις ορισμένων υποψήφιων αγοραστών, κατάφωρα βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον, μειώνοντας δραστικά το ύψος των υποχρεωτικών επενδύσεων και αφαιρώντας τις ρήτρες που θα έθεταν σε τροχιά ανάπτυξης το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, προχώρησαν στην κατάθεση καταγγελίας και μηνυτήριας αναφοράς, «για όλες αυτές τις ενέργειες που σχετίζονται με  τη συνολική συνειδητή απαξίωση Οργανισμού  Λιμένα Θεσσαλονίκης Α.Ε. και συνιστούν πράξεις και παραλείψεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Λιμένα της Θεσσαλονίκης» και έχουν, όπως αναφέρουν, «έκδηλο ποινικό ενδιαφέρον».

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ κάνοντας λόγο για ένα «έγκλημα που δεν πρέπει και να δεν πρόκειται να αποσιωπηθεί». Διαμηνύουν δε πως θα συνεχίζουν τον αγώνα τους, χρησιμοποιώντας όλα τα  εργαλεία- νομικά, αγωνιστικά και κοινωνικά-, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΘ, της ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της απασχόλησης, των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί πως η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από τους εργαζομένους του ΟΛΘ έρχεται λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία (24 Μαρτίου) για την κατάθεση προσφορών από υποψήφιους αγοραστές για το 67% του ΟΛΘ. Σύμφωνα με αναφορές, από τους υποψήφιους επενδυτές που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ενεργές ενδιαφέρον φαίνεται να διατηρούν 4 από αυτούς και πιο συγκεκριμένα η κοινοπραξία DIEP- CMA- Ιβάν Σαββίδη, η P&O της Dubai World, η ιαπωνική Mitsui και οι Φιλιππινέζοι της ICTS.

Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κουρουνδής σημείωσε για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς πως «έχουν προκύψει καθ’ όλη την τελευταία πενταετία σοβαρές υπόνοιες πράξεων και παραλείψεων που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Ειδικότερα ενέργειες, τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και κυβερνητικών στελεχών αλλά και άλλων προσώπων που έχουν στραφεί κατά του δημοσίου συμφέροντος, έχουν ενεργήσει κατά τρόπο βλαπτικό για τα συμφέροντα του λιμένα Θεσσαλονίκης», σε περιπτώσεις, όπως της επέκτασης του 6ου προβλήτα, της Α’ προβλήτας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του περιβαλλοντικού κόστους «σε μία σειρά ενεργειών που συμπυκνώνονται σε πράξεις και παραλείψεις οι οποίες ενέχουν έχουν ποινικό ενδιαφέρον και τις οποίες είμαστε βέβαιοι και ελπίζουμε ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς θα ερευνήσεις κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος διοικητικών υπαλλήλων ΟΛΘ και γενική γραμματέας της ΟΜΥΛΕ, Φανή Γουργούρη, σημείωσε πως «όπως έχουμε καταγγείλει όλο το προηγούμενο διάστημα, εκτός από την βλάβη που προκαλεί στο δημόσιο η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, έχουμε μαζέψει μια σειρά στοιχείων τεκμηριωμένα για πράξεις και παραλείψεις του ΤΑΙΠΕΔ όλο το διάστημα από τον Μάιο του 2012 έως και σήμερα που οδήγησαν αφενός στην απαξίωση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, αφετέρου έχουν προκαλέσει βλάβη στο ελληνικό δημόσιο και τον ΟΛΘ».

Ο Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ ανέφερε: «Σήμερα καταγγέλλουμε με στοιχεία, όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν και περιμένουμε η δικαιοσύνη να διερευνήσει τις σκοπιμότητες που έχουνε κρατήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δέσμιο συμφερόντων. Ένα λιμάνι που μπορεί να αναπτυχθεί για την πόλη, την περιφέρεια και όλη την Ελλάδα, να παράγει κέρδη, πλούτο για τους πολίτες». ΟΙ εργαζόμενοι, όπως συμπλήρωσε καταγγέλλουν σκοπιμότητες και ενέργειες από το ΤΑΙΠΕΔ και από τις κυβερνήσεις που όπως σημειώνουν «αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον».

Τέλος, ο Λάζαρος Τανταλίδης, πρόεδρος Συλλόγου Χειριστών ΟΛΘ, «όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν όλοι μάρτυρες του εγκλήματος που γίνεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σήμερα ήρθε η ώρα να το καταθέσουμε αυτό και εγγράφως στον εισαγγελέα Διαφθοράς». «Η στιγμή αυτή είναι η στιγμή της δικαιοσύνης, να πάρει κι αυτή το μέτρον που της αναλογεί και να δώσει τον αγώνα από την δική της πλευρά. Οι εργαζόμενοι δίνουν έναν αγώνα, που είναι όλου του συνδικαλιστικού κινήματος, στέκονται όρθιοι και καταγγέλλουν πράγματα που έπρεπε ήδη να έχουν καταγγείλει άλλοι φορείς της πόλης», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περί εκπαίδευσης. Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Εκλογές ΣΕΔΘ: Απέρριψε το δικαστήριο τα ασφαλιστικά μέτρα της Χρυσής Αυγής