in

Μια διαρροή, μια διάψευση και η βεβαιότητα της Ελληνικός Χρυσός για τις αποφάσεις του ΣτΕ

Μια διαρροή, μια διάψευση και η βεβαιότητα της Ελληνικός Χρυσός για τις αποφάσεις του ΣτΕ

Το απόγευμα της Δευτέρας μια είδηση για τις Σκουριές κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Το ΣτΕ ακυρώνει οριστικά την απόφαση Σκουρλέτη. Η είδηση που στην συνέχεια διαψεύδεται από τον πρόεδρο της Ολομέλειας του ΣτΕ  έχει δημοσιευτεί αρχικά στο Reuters γύρω στις 11 το πρωί. Το Reuters αναφέρεται στην προσφυγή της εταιρείας ενάντια στην απόφαση Σκουρλέτη για ανάκληση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών και τονίζει πως  σύμφωνα με δικαστικό αξιωματούχο, «το ΣτΕ έκρινε ότι οι λόγοι που επικαλείται το υπουργείο Ενέργειας για να αναστείλει την άδεια της Eldorado, που παρέλειψε να διενεργήσει εργαστηριακές δοκιμές ασφάλειας στην Ελλάδα, δεν ήταν επαρκείς για να ανακληθεί η άδεια της εταιρείας».

Η είδηση στο Reuters κλείνει με την φράση ότι πρόκειται για οριστική απόφαση του ΣτΕ μετά και την προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη πριν από ένα μήνα που επέτρεψε την εταιρεία να ξαναξεκινήσει τις εργασίες στα μεταλλεία.

Έως του σημείου αυτού έχουμε μια δικαστική διαρροή για μια απόφαση, πράγμα ας πούμε θεμιτό.  

Στη συνέχεια όμως  το Πρώτο Θέμα, το In.gr και το capital με πληροφορίες από το Αθηναϊκό πρακτορείο αναπαράγουν την είδηση του Reuters δίνοντας και το σκεπτικό της απόφασης.

Συγκεκριμένα στο Πρώτο Θέμα και στο in.gr,  διαβάζουμε:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αργότερα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, ακύρωσαν -κατά πλειοψηφία- την απόφαση του κ. Σκουρλέτη, (ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/854/2015) και το έγγραφο 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, που ανακαλούσε την λειτουργία των εν λόγω μεταλλείων. 

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σκουρλέτη, η ανάκληση της λειτουργίας του μεταλλείου έγινε, καθώς παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.

Κατά τις εν λόγω διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ έγιναν δεκτές οι σχετικές προσφυγές κατά της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, καθώς οι δικαστές δεσμευόντουσαν ουσιαστικά από την υπ΄ αριθμ. 3191/2015 απόφαση του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό της απόφασης που ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.»

Στα δημοσιεύματα αυτά διαβάζουμε ότι προπομπός της οριστικής απόφασης ακύρωσης της πράξης Σκουρλέτη είναι μια απόφαση του Ε` τμήματος του ΣτΕ που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο. Η υπ` αριθμ.3191/2015 απόφαση  όμως δεν αφορά την απόφαση Σκουρλέτη αλλά μια άλλη απόφαση που δικαιώνει προσφυγή της εταιρείας ενάντια σε απόφαση του τέως Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  Π. Λαφαζάνη, ο οποίος σύμφωνα με το δικαστήριο επέδειξε κωλυσιεργία για την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού και χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού.

Στις 9 το βράδυ από το Γραφείο Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοινώνεται ότι «επί των υποθέσεων της εταιρείας ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., οι οποίες εκδικάσθηκαν στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικές αποφάσεις. Η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάθε άλλη είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Κάτι παράξενο δεν συμβαίνει με το ΣτΕ και τις Σκουριές; Ας πούμε ότι είναι θεμιτή μια διαρροή μιας δικαστικής απόφασης και ότι αυτό έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν με άλλες υποθέσεις. Το ερώτημα που προκύπτει από την αλληλουχία των ειδήσεων είναι πως μπορεί να προκαταβάλλεται όχι μόνο μια απόφαση δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ τονίζει πως δεν έχει εκδοθεί κάποια σχετική απόφαση, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης το οποίο διαρρέει στα μέσα και το οποίο βασίζεται σε μια προγενέστερη της πράξης Σκουρλέτη απόφαση του ΣτΕ.

Τι εξυπηρετεί αυτή διαρροή και πως γίνεται η εταιρεία και τα φιλικά σε αυτήν μέσα μαζικής ενημέρωσης να είναι πάντα βέβαια και να γνωρίζουν τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου πριν αυτές ακόμη εκδοθούν; Πως γίνεται η εταιρεία να είναι βέβαιη ότι το ΣτΕ θα κάνει δεκτό το δικό της σκεπτικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο υποτιθέμενος προάγγελος της υποτιθέμενης οριστικής ακύρωσης της απόφασης Σκουρλέτη συνιστά ακριβώς το σκεπτικό της εταιρείας;

Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο σε δηλώσεις τους στελέχη της εταιρείας δήλωναν βέβαια ότι θα δικαιωθούν από το ΣτΕ, πράγμα που υλοποιείται μερικές μέρες αργότερα με την προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη.

Το θέμα έχει παρελθόν και εκτός από τις παράξενες δικαστικές διαρροές και τις 14 περίπου αποφάσεις του ΣτΕ που δικαίωναν  την εταιρεία  το καλοκαίρι του 2011 πριν ακόμη ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράψει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της εταιρείας είχε ανακοινωθεί στην συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ότι η ΜΠΕ υπογράφηκε!

Και ας υποθέσουμε ότι η πολιτική διαπλοκή είναι προφανής και κατανοητή η δικαστική όμως;

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το προσφυγικό στην κόψη του ξυραφιού. Του Δημήτρη Χριστόπουλου

Π. Μοσκοβισί: Είναι αναγκαία η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος