in

Μια… αλεπού στο υπο κατάρρευση νοσοκομείο της Έδεσσας

Μια… αλεπού στο υπο κατάρρευση νοσοκομείο της Έδεσσας

Τραγικές είναι οι ελλείψεις του νοσοκομείου Έδεσσας σε υλικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως τσιμπίματα και δαγκώματα από ζώα. Σε μία περιοχή, αμιγώς αγροτική με τέτοιου είδους ατυχήματα να είναι κάτι παραπάνω από συχνά, οι ελλείψεις αυτές είναι όχι μόνο παράδοξο να υπάρχουν αλλά και επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ήταν περιστατικό που έλαβε χώρα προ ημερών στην Αριδαία του νομού Πέλλας, όταν μία γυναίκα δαγκώθηκε από αλεπού. Το Κέντρο Υγείας της Αριδαίας δεν διέθετε τον απαραίτητο αντιορό και το εμβόλιο για τη λύσσα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Έδεσσας. Όμως και εκεί δεν υπήρχαν, οπότε η γυναίκα αναγκάστηκε να μεταφερθεί έως τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να της χορηγηθούν.

Με αφορμή το περιστατικό, μίλησε στην εκπομπή του Απόστολου Λυκεσσά στο Κόκκινο 93.4, ο Στέλιος Δόλγυρας, παθολόγος στο νοσοκομείο της Έδεσσας επί 18 χρόνια. Όπως σημείωσε, παρότι το νοσοκομείο συνήθως είναι εφοδιασμένο με αντιορό και εμβόλιο για τη λύσσα, η έλλεψη αυτή προέκυψε τη δεδομένη στιγμή λόγω προβλήματος συντονισμού, καθώς το  νοσοκομείο αναφοράς πλέον έχει γίνει το Παπανικολάου.

Από εκεί και πέρα, όπως περιέγραψε ο κ.  Δόλγυρας, υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα σε αντίδοτα για δηλητηριάσεις από μανιτάρια αλλά και τσιμπίματα από φίδια, περιστατικά που είναι συνηθισμένα στην ευρύτερη περιοχή. Τόσο το νοσοκομείο της Έδεσσας όσο και αυτά των Γιαννιτσών και της Νάουσας δεν  διαθέτουν τα εν λόγω αντίδοτα, με το νοσοκομείο αναφοράς για τέτοιες περιπτώσεις να είναι της Βέροιας, οπότε ή θα πρέπει να μεταφερθεί εκεί το περιστατικό διανύοντας σημαντική χιλιομετρική απόσταση ή θα πρέπει “κάποιο ασθενοφόρο αν υπάρχει ή κάποιος συνοδός αν υπάρχει ή κάποιο ταξί αν υπάρχει να πάει να φέρει το αντίδοτο από τη Βέροια και να το φέρει στο νοσοκομείο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γιατρός.

Να σημειωθεί πως τα αντίδοτα αυτά δεν υπάρχουν στα φαρμακεία και παρότι το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ, τα νοσοκομεία της περιοχής δεν είναι εφορδιασμένα. Κάθε χρόνο, όπως περιέγραψε ο κ.  Δόλγυρας υπάρχουν τουλάχιστον 10 περιστατικά τσιμπίματος από οχιές άλλοτε ελαφρά και άλλοτε βαριά και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση, διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς. Όπως τονίζει ο κ. Δόλγυρας κάθε καθυστέρηση στη χορήγηση του αντίδοτου μπορεί να αποβεί “μοιραία”

Οι γιατροί έχουν επανειλημμένα επισημάνει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νοσοκομείο, ωστόσο οι αρμόδιοι φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος. Μάλιστα οι γιατροί, όπως δηλώνει με περηφάνεια ο κ. Δόλγυρας  προσπαθούν να εξασφαλίσουν “παράνομα” τις πρώτες δόσεις σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης. “Παράνομα για το σύστημα υγείας, παράνομα για τις διοικήσεις των Περιφερειών, παράνομα για τα Υπουργεία, γιατί δεν γίνεται αλλιώς”, σημείωνει, παραδεχόμενος πως “Ναι είμαστε παράνομοι από κάθε παρόντα νόμο”. “Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να εξοικονομεί πόρους, πρέπει να δίνει πόρους”, καταλήγει ο κ.  Δόλγυρας.

Ε.Χ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Ντογιάκος καίει τον Σαμαρά. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Συλλαλητήρια σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτώβρη από τους εκπαιδευτικούς