Με τις καταθέσεις των υπαλλήλων εταιρείας σεκιούριτι ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη των Σκουριών

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου η πολύκροτη δίκη των Σκουριών για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στο βουνό Κάκκαβος τον Φεβρουάριο του 2013. Πρόκειται για τη σημαντικότερη από τις δίκες που αφορούν το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού καθώς αφορά μια υπόθεση εμβληματική για το πως μέσα από μια σειρά μεθοδεύσεων στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία διώξεων ενάντια σε μια τοπική κοινωνία που αντιστάθηκε για να μην καταστραφεί ο τόπος και το μέλλον της από την επιχειρούμενη εξόρυξη χρυσού.

Εμβληματική, ακόμη, για το πως σέρνονται στο εδώλιο κάτοικοι με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης με φρονηματικούς όρους διότι αντιτάχθηκαν στα σχέδια της εταιρείας.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Ο φρονηματικός χαρακτήρας της δίωξης αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο ίδιο το κατηγορητήριο που συντάχθηκε εναντίον τους, σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω «εγκληματική οργάνωση» είχε ως σκοπό: «με έκνομες ενέργειες να ματαιώσει ή να αναστείλει, έστω και προσωρινά, την μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στα εργοτάξια αυτής που βρίσκονται στις ορεινές θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος της περιοχής Μ. Παναγιάς Χαλκιδικής, με δυνατότητα βλάβης συγχρόνως από τις προερχόμενες εκ των έκνομων ενεργειών συνέπειες του διαμορφούμενου για την χώρα επενδυτικού και τουριστικού περιβάλλοντος».

Οι 21 κατηγορούμενοι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής βαρύνονται με 9 κακουργηματικές κατηγορίες και 8 πλημμελημματικές μεταξύ των οποίων για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή, ληστεία, κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη κ.α

Στην έναρξη της σημερινής διαδικασίας ορίστηκαν οι επόμενες 14 δικάσιμοι, ενώ από τους 75 μάρτυρες που προκύπτουν από το κατηγορητήριο δήλωσαν απόντες οι 16. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συνήγοροι θα ζητήσουν την κατάθεση και άλλων μαρτύρων.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες και κάθε συμμετοχή στην υπόθεση καταδρομικής επιχείρησης εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών τονίζοντας ότι η εμπλοκή τους συνδέεται με το γεγονός ότι τα εν λόγω άτομα αντιτάσσονται στην εξόρυξη χρυσού.

Σήμερα κατέθεσαν εφτά μάρτυρες, υπάλληλοι της εταιρείας σεκιούριτι με την οποία συνεργαζόταν η Ελληνικός Χρυσός οι οποίοι δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους κατηγορουμένους ως εμπλεκόμενους στα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ. Από την ακροαματική διαδικασία και τις τοποθετήσεις των φερόμενων ως παθόντων από την επίθεση προέκυψε ότι δεν υπήρχε απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον τους καθώς και ότι όλες οι κινήσεις έδειχναν ότι ως μοναδικό σκοπό είχαν τον εκφοβισμό.

Από τις καταθέσεις των εργαζόμενων ως φυλάκων του εργοταξίου προέκυψε ακόμη ότι δεν ευσταθεί η κατηγορία της ληστείας έτσι όπως διατυπώνεται στη δικογραφία, δηλαδή ότι οι επιτιθέμενοι ανάγκασαν τους φύλακες να βγάλουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τους ασυρμάτους τους και ότι στη συνέχεια τα πήραν μαζί τους. Αντίθετα, από τις δηλώσεις των μαρτύρων προέκυψε ότι οι ίδιοι έβγαλαν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους και τα άφησαν σε διάφορα μέρη προκειμένου να σπεύσουν να σβήσουν τη φωτιά στα διάφορα σημεία του εργοταξίου. Αναφορικά με την αφαίρεση των ασυρμάτων αναφέρθηκε ότι αυτή έγινε για να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία των καταθέσεων των μαρτύρων ήταν ότι η συλλογή στοιχείων από τον χώρο του εργοταξίου τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως πειστήρια για τις διώξεις, έγινε από τους ίδιους τους εργαζόμενους - φύλακες της εταιρείας σεκιούριτι και όχι από τα αστυνομικά όργανα, πράγμα παράνομο ενώ ο χώρος και πάλι, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, για πολλές ώρες δεν ήταν περιφραγμένος και μπορούσε να μπει και να βγει όποιος ήθελε.

Εντύπωση προκάλεσε ακόμη η κατάθεση ενός μάρτυρα ότι η εταιρεία security τους προμήθευσε με ατομικούς πυροσβεστήρες δύο μέρες πριν το συμβάν του εμπρησμού. Ο ίδιος στην αρχική του κατάθεση δήλωσε μάλιστα ότι από τους επιτιθέμενους άκουσε μια οικεία φωνή ενώ σήμερα τόνισε ότι η φωνή έμοιαζε να είναι ατόμου που δούλευε στο εργοστάσιο.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο στοχοποιήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί στον εμπρησμό 3 άτομα τα οποία στην συνέχεια με βούλευμα του εισαγγελέα απαλλάχθηκαν από τη δίωξη, σημαντικές ήταν οι αναφορές των μαρτύρων οι οποίοι δήλωσαν ότι τότε πίστευαν πως εκείνοι οργάνωσαν την καταδρομική επίθεση επειδή τους έβλεπαν συχνά να συμμετέχουν σε πορείες....

Έξω και μέσα στο δικαστικό μέγαρο, το «παρών» έδωσαν οι επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και αλληλέγγυοι από την Θεσσαλονίκη που έδωσαν εκ νέου ραντεβού την Πέμπτη στην συνέχιση της δίκης.