Με μεγάλη συμμετοχή ολοκλήρωθηκε το 6o Thessaloniki Pride

Στον Λευκό Πύργο κατέληξε η μεγάλη παρέλαση Υπερηφάνειας με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στο πλαίσιο του 6ου Thessaloniki Pride. Με πολύχρωμα πανό και συνθήματα υπέρ του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού και επιλογής των ταυτότητων που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου οι διαδηλωτές έκαναν για ακόμη μια φορά ορατές τις διεκδικήσεις της LGBTIQ+ κοινότητας.

Οι συμμετέχοντες στο Thessaloniki Pride ζήτησαν την αναγνώριση των δικαιώματων της LGBTQI κοινότητας που εκκρεμούν δηλαδή τη δυνατότητα πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, τη δυνατότητα τεκνοθεσίας και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου για τα διεμφυλικά άτομα.


“Το 6ο Thessaloniki Pride είναι αφιερωμένο στο δικαίωμά μας να προσδιοριζόμαστε όπως εμείς νιώθουμε και στην υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τους αυτοπροσδιορισμούς των άλλων για τους εαυτούς τους” τονίζεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της διοργάνωσης και επισημαίνεται ότι “Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα να υιοθετεί και να συμπεριφέρεται με όποια ταυτότητα και έκφραση φύλου το αντιπροσωπεύει, να είναι ορατή η προσωπικότητά του, να ερωτεύεται όποια, όποιον και όποιο θέλει και αντίστοιχα να αποδέχεται και να σέβεται το ανάλογο δικαίωμα των υπολοίπων, τις διαφορετικές και κάθε είδους ταυτότητες”.  
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ  Υπερηφάνειας  που φέτος είχε  το σύνθημα “Έλα όπως είσαι”  ξεκίνησαν το μεσημέρι στην πλατεία του Λευκού Πύργου, με παιχνίδια εργαστήρια και body paintig.
 
Το παρών στην κεφαλή της παρέλασης έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης που στις δηλώσεις του μίλησε για την σημασία την αποδοχής της διαφορετικότητας επισημαίνοντας πως ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει το Thessaloniki Pride στο οποίο ευχήθηκε να κερδίσει το Europride του 2020.
 
Παρέμβαση έκανε και αντιπρόεδρος της Bουλής, Τάσος Κουράκης, δηλώνοντας πως τα δικαιώματα της LGBTQI+  κοινότητας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στους αγώνες. 
 
"Eχουμε στηρίξει κι εμείς αυτές τις διεκδικήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", τόνισε.
 
Μήνυμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Τρ. Μηταφίδης αναφέροντας τις θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της αναγνώρισης των δικαιωμάτων της LGBTQI+  κοινότητας.


 
Ομιλίες έγιναν από εκπροσώπους της Ένωσης Αθέων, της ΚΕΕΡΦΑ, του σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.α.

Παραφωνία στην διοργάνωση αποτέλεσε η παρουσία περίπου 40 ακροδεξιών μελών του Ιερού Λόχου και της Πατριωτικής Κίνησης Ωραιοκάστρου που πέταξαν μπουκάλια νερού και καρέκλες προς το μέρος των διαδηλωτών στο ύψος της Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή κατέβασαν κάδους πάνω στον δρόμο φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα. 


 
Για λίγη ώρα προκλήθηκε ένταση και συμπλοκή των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, με χρήση δακρυγόνων. Η αστυνομία απομόνωσε στη συνέχεια την ομάδα των ακροδεξιών χωρίς όμως να προχωρήσει σε προσαγωγές.


Η παρέλαση συνεχίστηκε και κατέληξε στον Λευκό Πύργο όπου ξεκίνησε γιορτή με μουσικό πρόγραμμα.

πηγή: stokokkino.gr