Με λουκέτο απειλείται ο ξενώνας φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ»

Με λουκέτο απειλείται ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ», στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης εξαιτίας υποχρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει η ΑΡΣΙΣ το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» είναι ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει παιδιά, τα οποία είναι θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης ή που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω δυσμενών οικογενειακών ή κοινωνικών -οικονομικών συνθηκών. 

Ο Ξενώνας λειτουργεί από το 2007 χρηματοδοτούμενος από κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρους του κόστους θέρμανσης, του κόστους της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Για όλες τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες ο ξενώνας βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω δωρεών και χορηγιών σε είδος και χρήματα. 

Σύμφωνα με την Μαριάννα Κολοβού, κοινωνική λειτουργός, και υπεύθυνη του «Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ», ο ξενώνας έχει δυναμικότητα 20 ατόμων. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 18 παιδιά. Το σημαντικό στοιχείο στη λειτουργία της δομής είναι ότι μπορεί να υποδέχεται παιδιά με τη μορφή του κατεπείγοντος μετά τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο και εισαγγελική εντολή όταν έχει υπάρξει απόφαση το παιδί να απομακρυνθεί από την οικογένεια του. Η δομή βρίσκεται ακόμη σε συνεργασία με οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα τις οποίες υποστηρίζει με κατ`οίκον επισκέψεις, στο σχολείο,  οικονομικά κ.α. Επιδίωξη της ΑΡΣΙΣ είναι τα παιδιά να συνδέονται με το οικογενειακό τους περιβάλλον και να επιστρέφουν σε αυτό, εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του κάθε παιδιού.

«Ουσιαστικά μέσα σε 48 ώρες η δομή αυτή μπορεί να τοποθετήσει προσωρινά στον Ξενώνα ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη λύση για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. Μπορεί να πρόκειται για περιπτώσεις οικογενειών σε κρίση λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή να αφορά μητέρες που δεν γνώριζαν να κάνουν χρήση κοινωνικών υπηρεσιών και με την κατάλληλη βοήθεια αυτή η κρίση να παρέλθει. Αυτό παίρνει χρόνο και δεν είναι πάντα εύκολο» σημειώνει μιλώντας στο alterthess.

 
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της λειτουργίας του ξενώνα οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας «αποποιήθηκε» πρακτικά την υποχρέωση χρηματοδότησης του ξενώνα για το 2019, παραπέμποντας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να έχει προβλέψει τις αναγκαίες για τον σκοπό αυτό πιστώσεις, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει εξασφαλίσει μόνο το 12% του κόστους λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιούνιο που η ΑΡΣΙΣ κλήθηκε να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία στην Περιφέρεια της ανακοινώθηκε ότι αντί να της δοθούν 265.000 το έτος για το συνολικό κόστος λειτουργίας του ξενώνα θα δοθούν 32.700.

«Το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του «Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ» θα σημαίνει απουσία της μοναδικής δομής βραχείας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από 70 παιδιά σε κίνδυνο, θα οδηγήσει σε αναγκαστική μετακίνηση τα 23 παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα, θα αφήσει άνεργους τους 13 εργαζόμενους, θα ακυρώσει την πολυετή, αδιάκοπη, ουσιαστική και αποτελεσματική συμβολή της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στον ευαίσθητο τομέα της Παιδικής Προστασίας» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Είναι τεράστιο επίσης πρόβλημα, απάνθρωπο και επιβαρυντικό για τα παιδιά να παραμένουν στα νοσοκομεία λόγω απουσίας άμεσης δυνατότητας φιλοξενίας σε δομή βραχείας φιλοξενίας» σημειώνει η Μαριάννα Κολοβού.

Να σημειωθεί ότι μια ακόμη προσπάθεια που αποτυπώθηκε στην δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας για τη Φροντίδα Παιδιών σε Κίνδυνο απειλείται με ακύρωση σε ενδεχόμενο λουκέτο του ξενώνα. Το Δίκτυο αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκη και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην υλοποίηση του οποίου η συμβολή του «Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ» είναι καθοριστικός.

Όπως τονίζει το Τμήμα Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του ξενώνα οδηγεί στην «ακύρωση όλης της προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε με τη θέσπιση του Δικτύου Συνεργασίας για τη Φροντίδα Παιδιών σε Κίνδυνο, η οποία απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει καρπούς, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει πλέον κανένα παιδί που να παραμένει για περισσότερο από 48 ώρες σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης αναμένοντας την τοποθέτησή του σε δομή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό πρωτίστως για την προστασία και ευημερία των ανηλίκων, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων».

Μέχρι σήμερα στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 300 παιδιά και έφηβοι με μέσο χρόνο παραμονής τα τρία έτη. 

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλήρους αδυναμίας λειτουργίας του ξενώνα, η ΑΡΣΙΣ ζητάει από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να δώσει λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης για το οικονομικό έτος 2019, αλλά και για τα επόμενα δύο έτη, προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός λειτουργίας του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ»».