in

Λίγο νερό για τα αδέσποτα στον καύσωνα

Λίγο νερό για τα αδέσποτα στον καύσωνα

Ανάγκη από νερό έχουν, εν μέσω καύσωνα, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο αστικό και το περιαστικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό οι οργανώσεις και οι σύλλογοι προστασίας των ζώων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αφήνουν λίγο νερό για τα τετράποδα που υποφέρουν από τη ζέστη.

Καλούν, παράλληλα, τους φιλόζωους αλλά και κάθε πολίτη να μην ενοχλούν τα αδέσποτα, όταν εκείνα βρουν καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος και να μην τα φοβούνται, ούτε να τα διώχνουν καθώς, ως επί το πλείστον, πρόκειται για φιλήσυχα ζώα.

«Βάσει της νομοθεσίας, τα ζώα είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιο ζώο δαγκώνει, προβλέπεται η εξέτασή του από κτηνίατρο, η παρακολούθησή του για 15 μέρες και εφόσον η υγεία του εξελίσσεται ομαλά, η επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες που δίνονται για την προστασία των αδέσποτων, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ότι είναι εύκολο για τον καθένα να προσφέρει λίγο δροσερό νερό για τα ζώα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Την ίδια τακτική, άλλωστε, εφαρμόζουν και πολλοί δήμοι οι οποίοι, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, τοποθετούν ποτίστρες σε διάφορα σημεία.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ζαμπέτογλου θέτει το θέμα της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων, αναφέροντας ότι ορισμένοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους και τα νεογέννητά τους, ή τα χαρίζουν σε γνωστούς και φίλους, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να μην καταγράφεται ο πληθυσμός τους.

Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι πρόθεση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι ο έλεγχος των αδέσποτων ώστε να προστατεύονται και τα ίδια τα ζώα από ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται, αλλά και η δημόσια υγεία. «Εμείς καταγράφουμε κάθε ζώο που δεν έχει τσιπάκι ως αδέσποτο. Οι πολίτες που έχουν δεσποζόμενα ζώα οφείλουν να τα δηλώνουν στους δήμους, να τα στειρώνουν και να προσπαθούν να μην δημιουργούν νέες γενιές, δίνοντας τα ζώα αυτά από χέρι σε χέρι, χωρίς τη μεσολάβηση του Δήμου. Με την καταγραφή των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, έχουμε μια εικόνα του πληθυσμού τους, συνετιζόμαστε όλοι με τη νομοθεσία και αποφεύγουμε την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων», προσθέτει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι γιαγιάδες του Campoli βγάζουν την γλώσσα τους στον Σαλβίνι

Το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση «χάδι» στον Κορκονέα