Κούρεμα με ειδικό λογαριασμό και επιτρόπους

 

Το σχέδιο περιλαμβάνει δάνειο προς την Ελλάδα ύψους 130 δις ευρώ«κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5%, επαναφορά του δημόσιου χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους και συνταγματική κατοχύρωση των δανειστών και επιτρόπους σε κάθε υπουργείο.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, αποφάσισαν:

1. Την έγκριση του δεύτερου πακέτου σωτηρίας της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2. Την απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 120,5 % του ΑΕΠ έως το 2020.
Οι ιδιώτες πιστωτές θα υποστούν «κούρεμα» έως και 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, έναντι 50% που έθετε ως στόχο η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβίου, εξέλιξη που αφαιρεί 107 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών. Οι πραγματικές απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές θα ξεπεράσουν το 70%.

Συγκεκριμένα, οι πιστωτές θα λάβουν νέους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους για το 31,5% της αρχικής αξίας, βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 15% και το υπόλοιπο 53,5% της αρχικής αξίας θα απολεσθεί.

Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν χρόνο ωρίμανσης από 11 έως 30 χρόνια και με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα, οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτών δανειστών προέβλεπαν επιτόκιο 3% από σήμερα έως και το 2020 και 3,75 από το 2021 έως την ωρίμανση των νέων ομολόγων.

Το νέο σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα συμφωνήθηκε η δημιουργία  θέσης  Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων. Η θέση του θα είναι μόνιμη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλαη ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα καταβάλλει  ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ακόμα να υιοθετήσει εντός των επόμενων δύο μηνών νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει ταμειακή προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους της.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν, συνοψίζοντας τους όρους που τέθηκαν στην Ελλάδα για να της δοθούν τα 230 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΑ.ΜΑΚ: Θεσμικό ατόπημα η παρέμβαση της εισαγγελίας για τις εκλογές στο ΑΠΘ

Σήμερα νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα