in ,

Κινήσεις ενάντια στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Κινήσεις ενάντια στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Την ανησυχία τους για την ασφάλεια των εργαζομένων που βρίσκονται στο εργοστάσιο αλλά και για το εγχείρημα εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “τις τελευταίες ώρες έχουμε δει κινήσεις και έχουμε πληροφορίες που μας κάνουν να ανησυχούμε για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων εργαζομένων μέσα στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Προειδοποιούμε κάθε εμπλεκόμενο να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που σκοπό θα έχει να βλάψει τον αγώνα”.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι καλούν όλες τις συλλογικότητες και όλους τους αγωνιστές που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλάι των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ,  να είναι σε άμεση επιφυλακή, για την υπεράσπιση του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται πως το εγχείρημα έχει τεθεί σε κίνδυνο μετά την απόφαση της δικαιοσύνης να αποδεχθεί το αίτημα των συνδίκων για εκποίηση των ακινήτων του συγκροτήματος της Φιλκεράμ Τζόνσον στην Πυλαία, μεταξύ των οποίων και των ακινήτων που στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ. Κατά της απόφασης έχουν ήδη ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα οι εργαζόμενοι.  Επιπλέον στο ίδιο μήκος κύματος το δικαστήριο απέρριψε και το αίτημα που είχαν καταθέσει και ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ.

Να υπενθυμίσουμε πως η  πτώχευση της ΒΙΟΜΕ που έγινε το περασμένο καλοκαίρι προκλήθηκε από δικαστική ενέργεια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενός από τους πιστωτές της επιχείρησης, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι εργαζόμενοι που εγκαταλείφθηκαν πριν τέσσερα περίπου χρόνια από τον εργοδότη τους και για ένα ποσό (που χρωστάει η ΒΙΟΜΕ στην ΑΕΓΕΚ) μικρό (130.000) συγκριτικά με το σύνολο των χρεών της 27 εκ σε Δημόσιο, εργαζόμενους και άλλους πιστωτές που προηγούνται σε ενδεχόμενη εκποίηση της περιουσίας της.

Τέλος να αναφερθεί ότι η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία της το 2011 μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις. Μετά από έναν πολύ μεγάλο αγώνα τον οποίο στήριξε η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο,  το εργοστάσιο περάσε στα χέρια των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ που το λειτουργούν κάτω από εργατικό έλεγχο και αυτοδιεύθυνση, παράγοντας οικολογικά καθαριστικά. Πρόκειται για το  πρώτο αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα στην Ελλάδα που όχι μόνο χαίρει ιδιαίτερης κοινωνικής εκτίμησης αλλά προτάσσει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και εργασίας που αφορά συνολικά τα εγκαταλελειμμένα από τους εργοδότες τους εργοστάσια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βίαια διλήμματα, δίκροκες απαντήσεις και το αυγό του Κολόμβου. Του Απόστολου Λυκεσά

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ – Λιγότεροι φέτος οι επιτυχόντες