in , ,

Κενό ασφαλείας και αδιαφορία για τους συμβασιούχους στα κοινωφελή προγράμματα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Κενό ασφαλείας και αδιαφορία για τους συμβασιούχους στα κοινωφελή προγράμματα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Για πλήρη αδιαφορία εκ μέρους της δημοτικής αρχής αλλά και για έλλειψη μέτρων ασφαλείας κάνουν λόγο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με κοινωφελές πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, μία μέρα μετά το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στο 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Την Δευτέρα το πρωί 63χρονος εργαζόμενος που έβαφε τους εσωτερικούς τοίχους του σχολείου, έπεσε από την σκαλωσιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι, στη μύτη και στο χέρι. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον τραυματισμένο εργαζόμενο στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου και νοσηλεύεται.  Σύμφωνα με τους συναδέλφους του η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο.
 
Εντύπωση προκαλεί στους συμβασιούχους που εργάζονται στη συντήρηση σχολείων πως μετά το ατύχημα και εκτός από την μηχανικό του δήμου, κανείς από την δημοτική αρχή ούτε ο υπεύθυνος ασφαλείας του προγράμματος ούτε όμως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενδιαφέρθηκαν για το γεγονός ότι ένας εργάτης υπέστη τραυματισμό κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
 
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη ότι από τις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα και ενώ ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τους παρέχει τις κατάλληλες στολές εργασίας (ρούχα, παπούτσια, άρβυλα) ακόμη δεν τις έχουν λάβει με αποτέλεσμα να εργάζονται με ακατάλληλα παπούτσια, ρούχα και χωρίς κράνος. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο (τα πλήρη στοιχεία του εργαζόμενου βρίσκονται στη διάθεση του σταθμού) στην ενημέρωση που τους έγινε όταν ανέλαβαν εργασία τον Ιανουάριο πληροφορήθηκαν ότι το πρόγραμμα δεν καλύπτει ασφαλιστικά την εργασία σε ύψος, παρ`όλα αυτά το βάψιμο του σχολείου το απαιτεί. Επιπλέον, οι συνάδελφοι του εργαζόμενου που χθες τραυματίστηκε τονίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιου τύπου εκπαίδευση για τους ανέργους που δουλεύουν στη συντήρηση χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν το επάγγελμα καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι άνθρωποι που απλά είχαν ανάγκη από δουλειά και όχι εξειδικευμένοι βαφείς κτλ. 
 
Το σημαντικότερο όμως για τους συμβασιούχους είναι ότι πέρα από την μηχανικό του δήμου «κανείς άλλος από την δημοτική αρχή, η προϊστάμενος του έργου, δεν έχει έρθει να δει ποιοι είμαστε, πως εργαζόμαστε, σε ποιες συνθήκες ούτε καν μετά το ατύχημα».
 
«Στα επίμονα αιτήματα μας να μας παράσχουν στολή ασφαλείας λάβαμε ακόμη μια υπόσχεση για 21 Αυγούστου που έγινε και το ατύχημα» καταλήγει ο κ. Νίκος.
Για το ατύχημα έχει ενημερωθεί το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρηση Εργασίας ενώ για το περιστατικό έρευνα διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μάθημα της 20ής Αυγούστου δεν τελείωσε ακόμα. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας μετανάστες για οικονομικά ανταλλάγματα