Καθημερινές οι καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά των ελεγκτών του ΟΑΣΘ

Καθημερινές είναι οι καταγγελίες και οι αναφορές για την υπερβολική, και πολλές φορές βίαιη, συμπεριφορά των ελεγκτών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, απέναντι στους επιβάτες που μπορεί να μην έχουν εισιτήριο, ή το πάσο τους για την μειωμένη έκδοση αντιτίμου.

Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται μέσα στα παλιά και λίγα λεωφορεία που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσουν να πάνε στον τόπο σπουδών ή εργασίας τους. Και φυσικά χρειάζεται και αρκετή τύχη, καθώς είναι πολύ πιθανό το λεωφορείο να χαλάσει και να σταματήσει στη μέση της διαδρομής. 

Τους τελευταίους μήνες ο ΟΑΣΘ προχώρησε στην «αναβάθμιση» του τμήματος των ελεγκτών με νέες προσλήψεις προσωπικού και επέκταση της συνεργασίας του με την εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, που εδώ και χρόνια συνεργάζεται.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα σχεδόν σε κάθε δρομολόγιο του ΟΑΣΘ πραγματοποιείται έλεγχος εισιτηρίων, με τις καταγγελίες για υπερβολική χρήση της δυνατότητας επιβολής προστίμου.

Η διαδικασία μάλιστα πολλές φορές εμπλέκει και την Αστυνομία, καθώς αν ένας επιβάτης δεν έχει μαζί του ταυτότητα τότε «τον κατεβάζουν» από το λεωφορείο οι ελεγκτές, και τον παραλαμβάνουν οι άνδρες της ΕΛΑΣ για να τον οδηγήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής…

Όπως καταγγέλθηκε στο facebook την 1η Ιουνίου στο λεωφορείο 58, στο δρομολόγιο του Πανοράματος, δύο ελεγκτές κατέβασαν με βίαιο τρόπο ηλικιωμένο άνδρα από το λεωφορείο επειδή δεν είχε κόψει εισιτήριο.

Διαβάστε την καταγγελία της Βάνας Β. στο facebook:

«Επάνω στο αστικό 58 γραμμή Πανοράματος. Μπαίνουν 2 ελεγκτές με το γνωστό ύφος. Πιάνουν 2 νεαρούς δεν ακούν τις δικαιολογίες, πρόστιμο!! Σε μια θέση ένας 80χρονος κίτρινος με ένα χαμένο ύφος. Του ζητούν το εισιτήριο. έχω δύο τους απαντά προσπαθεί να βρει ..Κατέβα αμέσως κάτω!! φωνάζει ο ένας. Τον κοιτάζει με ένα χαμένο ύφος. κατέβα!!! Κόσμος πολύς. Ένας, γνωστός αγωνιστής παίρνει το λόγο. Δεν βλέπετε ότι είναι παππούς και άρρωστος; Δεν βλέπετε; Αρχίζουν με ύφος να μιλούν για τη δουλειά τους. φασαρία!! Αρπάζουν τον παππού και τον κατεβάζουν κάτω άγρια κάτω από τις φωνές του ενός και μόνου ανθρώπου. Ο παππούς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται . Κόντεψε να τον πιάσει η πόρτα επειδή ο οδηγός βιάστηκε να φύγει, να γλυτώσει από τον παππού. Ο κόσμος στο λεωφορείο δεν μιλά. Ο ένας τους αποκαλεί κοπρόσκυλα, πώς θα κοιμηθείτε το βράδυ; Κατεβαίνουν στην άλλη στάση περήφανοι για το καθήκον που επιτέλεσαν. Συγχαρητήρια στον ΟΑΣΘ που κατάφερε και γλύτωσε ένα εισιτήριο, συγχαρητήρια για τους φανερούς κουκουλοφόρους, έτσι δεν τους ονομάζαμε κάποτε; Αλλά και για το λαό που συνεχίζει να υπερασπίζει την ατομική του ησυχία. Βρε ουστ!!! κωλο έλληνες!!!! Μόνο ένας ρε, μόνο ένας; Εύχομαι να συμβεί και στο δικό σας πατέρα!!!!».

Επίσης, την Τρίτη 31 Μαΐου καταγγέλθηκε από ηλικιωμένη κυρία ότι την κατέβασαν από το λεωφορείο στη μέση της διαδρομής της, μαζί με το 8 χρονών εγγόνι της, διότι δεν είχε μαζί της το μαθητικό πάσο του παιδιού, ενώ είχε χτυπήσει μειωμένο εισιτήριο για το παιδί.

Σας υπενθυμίζουμε την καταγγελία για βίαιη συμπεριφορά Αστυνομικών σε συνεργασία με άνδρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, η οποία έγινε στο alterthess.gr από επιβάτη της γραμμής 10 του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (δείτε περισσότερα εδώ).

Και όλα αυτά όταν τα λεωφορεία είναι το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς, με μια ιδιωτική εταιρεία η οποία χρηματοδοτείται εδώ και δεκαετίες από τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα αναμένεται εδώ και μήνες το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που έχει «μπει» στα ταμεία του ΟΑΣΘ για να διερευνήσει τις καταγγελίες για κακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την διοίκηση της εταιρείας.

Ιάσων Μπάντιος