Κατεβάζει ρολά και διώχνει εργαζόμενους ο Καρυπίδης

Μεγάλη κινητοποιήση προετοιμάζουν για το Σάββατο οι εργαζόμενοι των σουπερ μάρκετ Καρυπίδης που βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, απλήρωτοι για έναν χρόνο, χωρίς να έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων και με τον εργοδότη να προβαίνει σε  πρακτικές που κινούνται πέραν των ορίων της νομιμότητας, κλείνοντας ακόμη και καταστήματα.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου Νόπη Μουστακίδου, χθες οι εργαζόμενοι του καταστήματος στην Τούμπα βρήκαν το σούπερ μάρκετ κλειστό με αλλαγμένες τις κλειδαριές.
 
Αντίστοιχα στην Βέροια, όπως καταγγέλλει η ίδια, «μπράβος» του Καρυπίδη ήρθε στο κατάστημα για να διώξει τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι κάλεσαν την αστυνομία και ο άνθρωπος του Καρυπίδη εξαφανίστηκε. Το συμβάν καταγγέλθηκε και στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον Εισαγγελέα. 
 
Όπως αναφέρει ακόμη η κα Μουστακίδου, ο νέος επενδυτής από τον όμιλο Market in την ίδια στιγμή που ανακοινώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Καρυπίδη και καλεί τους προμηθευτές να μην στέλνουν προμήθειες στα καταστήματα, προσπαθεί να αποκτήσει δια της πλαγίας οδού, καταστήματα με συμβόλαια απευθείας με τους ιδιοκτήτες τους.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση, άλλοι ωθήθηκαν να βγουν σε επίσχεση από τον ίδιο τον εργοδότη ενώ τις τελευταίες μέρες ο εργοδότης προσπαθεί να κλείσει ανοιχτά καταστήματα με τους εργαζόμενους να προσπαθούν να υπερασπιστούν την εργασία τους. 
 
«Εμείς διεκδικούμε τις θέσεις εργασίας μας από όποιον εργοδότη τελικά αποκτήσει τα καταστήματα. Διεκδικούμε επίσης την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 1.000 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους. Για τον λόγο αυτό αύριο Πέμπτη και αναλόγως τον καιρό θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ» τονίζει η κα Μουστακίδου 
 
Χθες μιλώντας στον ρ/σ στο Κόκκινο, στην εκπομπή Ορθά-Κοφτά και στον Απόστολο Λυκεσά, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούδης δήλωσε ότι «η ΚΥΑ για την καταβολή του επιδόματος έχει ήδη υπογραφεί και θα δοθεί το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου προκειμένου να ανακουφίσει λίγο τους εργαζόμενους». 
 
Σχετικά με τις πρακτικές του Καρυπίδη ο κος Νεφελούδης σημείωσε: «Κάποιοι σε αυτή τη χώρα νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία. Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΣΕΠΕ καθώς αυτό που γίνεται είναι παράνομο. Στην Ελλάδα δεν ισχύει το Lock out, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κλείνει το κατάστημα του και να κατεβάζει ρολά, είναι παράνομο. Έχουμε δώσει εντολή στο ΣΕΠΕ να επιλυθεί άμεσα»
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γίνει ειδική αναφορά στην Αρχή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να διαπιστθωεί που βρίσκει τα χρήματα η εταιρεία Καρυπίδης να πληρώνει άλλες υπηρεσίες και όχι τους εργαζόμενους. 
 
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εργασίας έχουν ήδη γίνει 170 μηνύσεις σε βάρος του Καρυπίδη με την διαδικασία του αυτοφώρου  για την μη πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων και εκ μέρους του ΣΕΠΕ, η αστυνομία παρέλαβε τις μηνύσεις και στάλθηκαν στον Εισαγγελέα. 
 
Παρ`όλα αυτά υπάρχει καθυστέρηση στις διαδικασίες και στις κινήσεις εκ μέρους της Δικαιοσύνης η οποία όπως κατέληξε ο κ. Νεφελούδης πρέπει να αντιμετωπιστεί. 
 
Το Σάββατο οι εργαζόμενοι καλούν σε κινητοποίηση όλα τα σωματεία κλαδικά και τοπικά στις 12μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου ενώ αύριο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 στον ΟΑΕΔ.