Καταλονία: Με διαδηλώσεις απαντούν στις συλλήψεις

Υπό κράτηση τέθηκαν τη Δευτέρα ο Ζόρντι Κουσάρτ, επικεφαλής της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural, και ο Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC). Η κίνηση αυτή ρίχνει λάδι στη φωτιά με την ένταση μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης να μην υποχωρεί.

Καταλανικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για μαζική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις, ενώ ο γενικός γραμματέας της Omnium Cultural δήλωσε «Αυτό δεν έχει λογική, δεν έχουμε λόγια για να περιγράψουμε την κατάσταση. Καλούμε την καταλανική κοινωνία να διαδηλώσει αύριο, προφανώς ειρηνικά».

Οι δύο ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος συνελήφθησαν τη Δευτέρα έπειτα από παραγγελία Ισπανού δικαστή, ενώ οι Omnium Cultural και ANC οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις ως αντίδραση στις συλλήψεις. 

Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο ντε Ρεάλ, όχι μακριά από τη Μαδρίτη, χθες βράδυ.

Η είδηση έγινε δεκτή στην Καταλονία με πολλούς πολίτες να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκτός από την Καταλονία διαδηλώσεις αναμένονται και στη Βαλένθια, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε μεγάλη κίνηση μέσω των social media.

Προβλέπεται μια σύντομη στάση εργασίας το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) με απαίτηση «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και συγκεντρώσεις μπροστά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις αναμένεται να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα.

Ο Ζόρντι Κουσάρτ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, δήλωσε «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να μου στερήσει την ελευθερία μου. Θέλω να σας απευθύνω ένα μήνυμα γαλήνης». Ο Κουσάρτ προσθέτει σε αυτό το βίντεο πως αν χρειαστεί, η οργάνωσή του θα συνεχίσει τη δουλειά της «στην παρανομία», αλλά με ειρηνικά μέσα.

Οι Αρχές της Μαδρίτης εκτιμούν ότι οι δύο συλληφθέντες ενθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν την έξοδο ενός κτιρίου όπου πραγματοποιούνταν έρευνες και ανακρίσεις σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Το περιστατικό συνέβη στις 20 Σεπτέμβρη στη Βαρκελώνη και οι αστυνομικοί παρέμειναν αποκλεισμένοι στο κτίριο όλη τη νύχτα.

Οι δύο οργανώσεις των οποίων ηγούνται είναι αιχμές του δόρατος των αυτονομιστών της Καταλονίας κι ο εκπρόσωπος της αυτονομιστικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύλληψη των επικεφαλής τους μια «πρόκληση του ισπανικού κράτους», καλώντας όμως τους υποστηρικτές τους να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο.

«Έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους» στην Ισπανία, είναι «λυπηρό», έκρινε ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε ανάρτησή του στο Twitter στην αγγλική γλώσσα.

«Λευτεριά στους Ζόρντι», έγραφε το πανό περίπου 400 διαδηλωτών οι οποίοι μαζεύτηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης τα μεσάνυχτα.

Η Ισπανία παραμένει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη νεότερη ιστορία της, μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο.

Πηγή: efsyn.gr